Preşedintele AEP, Toni Greblă Pentru alegerile din data de 9 iunie, europarlamentare şi locale, va exista o singură infrastructură electorală (VIDEO)
Preşedintele AEP, Toni Greblă: Pentru alegerile din data de 9 iunie, europarlamentare şi locale, va exista o"Aşa cum este proiectul ordonanţei de urgenţă, va fi o singură infrastructură electorală. Deci, un singur Birou Electoral Central, un singur Birou de Circumscripţie, un singur Birou al Secţiei de Votare. În Biroul respectiv, numărul membrilor, să zicem al unui Birou de Secţie de Votare, pentru că asta interesează pe toată lumea, numărul va fi acelaşi care a existat şi în 2020. Vor exista la mijloc 5 urne, una pentru buletinele de vot pentru europarlamentare, celelalte patru pentru alegerile locale, respectiv primar, preşedinte de Consiliu judeţean, Consiliu Local şi Consiliu judeţean. Şi vor exista suficiente cabine, 5, 6, 7, în aşa fel încât, acolo cetăţeanul să-şi exercite dreptul de vot", a declarat Toni Greblă, vineri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, după adoptarea proiectului.
Şeful AEP a adăugat că va exista o singură urnă specială pentru toată secţia de votare.
" Cu ea se vor deplasa doi din membri din Biroul Secţiei de votare, în condiţiile legii, pentru motivele pe care le ştiţi, desemnaţi de către preşedinte, împreună cu un subofiţer de la jandarmi sau de la Inspectoratul de Poliţie. În urna specială vor fi introduse toate cele 5 buletine de vot, dacă cetăţeanul respectiv optează să voteze pentru ambele două tipuri de alegeri şi dacă are dreptul să opteze pentru ambele într-o anume secţie de votare. Trebuie precizat că pentru alegerile europarlamentare există o singură Circumscripţie electorală pe toată ţara şi pe toată străinătatea. Şi, deci, un cetăţean român, indiferent unde se află, poate să-şi exercite dreptul de a vota pentru europarlamentare. Pentru alegerile locale trebuie să voteze numai în localitatea de domiciliu sau dacă are reşedinţa stabilită în acea localitate cu mai mult de 30 de zile înainte de data alegerilor", a declarat Toni Greblă.
El a menţionat că şi infrastructura tehnică aferentă derulării votului a fost creată.
"Şi anume, pe aceaşi platformă informatică există două butoane, ca să înţeleagă toată lumea, dacă ai votat în localitatea de domiciliu pentru locale atunci este activat acel buton şi se înregistrează automat, dacă votezi şi pentru celălalt tip de scrutin e activat şi al doilea buton şi atunci înseamnă că ai votat pentru ambele tipuri de scrutin şi nu mai poţi vota nicăieri în altă parte. Poţi, în acelaşi timp, dacă, spre exemplu, eşti în Sinaia şi votezi la Sinaia pentru europarlamentare pentru că tu ai domiciliu în Bucureşti, nu ştii dacă ajungi în timp util la Bucureşti, şi atunci, ca să fi sigur că ai votat cel puţin pentru europarlamentare, votezi acolo pentru europarlamentare şi dacă ai ajuns în timp util până la închiderea secţiilor de votare în secţia de votare unde ai domiciliu poţi să-ţi exerciţi dreptul de vot şi pentru alegerile locale", a declarat Toni Greblă.
Şeful AEP a precizat că votarea va începe la ora 7.00 şi se va termina la ora 22,00, cu posibilitatea de prelungire.
Agerpres.ro"Prelungire decisă de către Biroul Secţiei de votare dacă în afara secţiei de votare mai sunt alegători, preşedintele Secţiei de votare are posibilitatea să prelungească votarea până la ora 23.59 de minute", a declarat Greblă.
Citește și:
Alegerile locale și cele europarlamentare, comasate. Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!