Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:53 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele AMDTDD, Cătălin Țibuleac, despre somnul african, o specie invazivă descoperită în Delta Dunării (video)

ro

13 Jul, 2021 12:37 2199 Marime text
  • Președintele AMDTDD (Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării), Cătălin Țibuleac spune că Delta Dunării se confruntă cu o nouă problemă.
Pescarii din Delta Dunării au prins în ultima perioadă mai multe exemplare de somn african, specie invazivă care poate afecta întreaga resursă piscicolă.

Președintele AMDTDD, Cătălin Țibuleac spune că Delta Dunării se confruntă cu o nouă problemă.

 Delta Dunării se confruntă cu o nouă problemă: identificarea unei noi specii de pește, agresivă asupra celorlalte specii de pește, somnul african.

Nu mai devreme de cât ieri, au fost caturate 10 exemplare în zona Dunărea Veche, exemplare destul de mari, care arată că răspândirea acestui tip de pește este foarte mare. Ne confruntăm cu o problemă gravă. Din discuțiile cu specialiștii, rezultă că această specie de pește este una foarte agresivă, sși dacă nu se iau urgent măsuri, vom avea mari probleme. , a precizat  reședintele AMDTDD, Cătălin Țibuleac.

Despre somnul african

Somnul african (Clarias Gariepinus) este o specie de somn din familia Clariidae, avand o distributie pan-africana. Specia se gaseste si in unele zone din Asia Mica, cum sunt : Israel, Siria si sudul Turciei (Teugels 1986).

A fost introdusa in acvacultura in 1974, prima data in Cipru, iar ulterior si in Cehia, Slovacia, Olanda (Holčik 1991) si Polonia (Brylińska 2001). Actualmente se gaseste si in ferma Crimatex - Iratosu, de unde se livreaza in toata tara.

Specia a fost introdusa in 2002 in Romania, exclusiv sub forma de puiet, fiind crescuta in scop comercial (pentru consum). Mai recent este crescut, si a fost introdus in cultura si la noi, hibridul interspecific Clarias gariepinus X Heterobranchus longifilis.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii