Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:54 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele CCR Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii aniversează 234 de ani de la înfiinţare

ro

24 Sep, 2023 11:31 944 Marime text
Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Marian ENACHE, a transmis un mesaj au ocazia aniversării a 234 de ani de existenţă ai Curţii Supreme a Statelor Unite ale Americii - 24 septembrie. 

„Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii aniversează 234 de ani de la înfiinţare. La doi ani de la adoptarea celei mai vechi dintre constituţiile naţionale scrise - Constituţia Statelor Unite ale Americii - prin care se prevede organizarea puterii judecătoreşti în instanţă supremă şi instanţe judecătoreşti de nivel inferior, preşedintele George Washington semnează, la data de 24 septembrie 1789, legea prin care se creează cadrul juridic necesar pentru verificarea constituţionalităţii legilor federale şi soluţionarea conflictelor dintre acestea.

Statul american a fost primul care a introdus controlul de constituţionalitate şi care a folosit, în celebrul caz Marbury vs. Madison, din 1803, termenul de "instanţă constituţională", deschizând astfel calea către controlul de constituţionalitate pentru cetăţeni.

De-a lungul istoriei bogate de 234 de ani, sistemul judiciar federal american a evoluat pentru a satisface nevoile naţiunii şi lucrează continuu pentru a-şi îndeplini mandatul conform Constituţiei (Sursă: https://supremecourthistory.org/scotus-scoops/happy-234th-birthday-federal-courts/)“ - se arată în mesajul transmis de președintele CCR

Conform CCR, aflată la ceas aniversar, Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii, prima instanţă care a introdus controlul de constituţionalitate, arată că este o instituţie durabilă precum Constituţia acestei naţiuni. Cei 234 de ani ai istoriei sale şi adagiul "Justiţie egală prin lege" cizelat în piatră pe frontispiciul clădirii Curţii Supreme demonstrează că este o instanţă pentru toţi oamenii, care, de-a lungul activităţii sale, s-a asigurat că aspiraţia către o democraţie nu este un simplu deziderat, ci funcţionează în practică. Constituţia nu aparţine unei majorităţi, ci fiecăruia dintre cetăţenii săi. 

Citește și: 

Legea de modificare a pensiilor speciale, retrimisă în Parlament de Curtea Constituțională
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii