Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:10 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele CNAS „Avem un buget limitat, care trebuie distribuit echilibrat pe toate tipurile de furnizori de asistenţă medicală“

ro

15 Jan, 2024 20:00 1034 Marime text
foto: Facebook/CNASPreşedintele CNAS, Cristian Celea, declarat luni că bugetul instituţiei este unul limitat, care trebuie distribuit echilibrat pe toate tipurile de furnizori de asistenţă medicală, în limita impusă de Ministerul de Finanţe, informează Agerpres.ro.

"Am făcut, conform legislaţiei, apel la dialog, la negociere, pentru a găsi cele mai bune soluţii împreună cu furnizorii de servicii medicale în aşa fel încât să nu punem asiguraţii în situaţia de a întrerupe nevoile pe toate planurile de asistenţă medicală. Cunoaştem nemulţumirile determinate de resursele bugetare limitate şi acesta este motivul pentru care am cerut ca toţi factorii implicaţi să vină la dialog într-un cadru legal şi instituţionalizat. (...) Avem un buget limitat, care trebuie distribuit echilibrat pe toate tipurile de furnizori de asistenţă medicală, în limita impusă de Ministerul de Finanţe. Dar asigurăm pe toată lumea de efortul pe care ne dorim să îl facem şi sper să şi reuşim să îl facem în vederea garantării accesului echitabil la toate tipurile de servicii de sănătate. (...) Eu nu sunt convins că vom putea ajunge la sumele care au fost alocate per capita şi per serviciu anul trecut", a spus Celea, într-o conferinţă de presă.


Potrivit acestuia, creditele bugetare pentru medicina de familie, cea din ambulatoriu şi medicina dentară "sunt deficitare".

"Sunt la un nivel cu aproximativ 25 - 28% mai mici la medicina de familie, 35% la ambulatoriul de specialitate şi la fel de nesatisfăcătoare şi la stomatologie. (...) Pe baza proiecţiei, rezultatul consultării şi negocierilor - să facem cu aprobarea Ministerului de Finanţe nişte viramente între domeniile de activitate în aşa fel încât practic să încercăm să reechilibrăm situaţia unde este cea mai deficitară, respectiv medicii de familie, clinicul", a arătat Cristian Celea.


Acesta a spus că în 2024 sumele ajung până în luna septembrie - octombrie. "Speranţa este aceeaşi - rectificare bugetară", a completat reprezentantul CNAS.

El a afirmat că în această lună se vor finaliza plăţile restante pentru serviciile medicale acordate anul trecut.

Celea a menţionat că, în prezent, se fac controale pentru a se vedea maniera în care s-au cheltuit fondurile alocate pe toate domeniile de activitate şi pentru a se observa dacă au fost cheltuiţi eficient banii şi dacă sumele alocate au fost suficiente.

"Casa Naţională vrea ca prin reglementările pe care le va face în contractul-cadru şi aplicarea normelor să elimine toate aceste lucruri care dau posibilitatea unora să iasă în afara contractului legal. Cred că este nefiresc ca un medic de familie internat în spital în internarea continuă să presteze activitate medicală la cabinet", a susţinut preşedintele CNAS.


Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita - 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară - 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate - 3,3 lei. 



Sursa: Agerpres.ro 


Citește și: 

Medicii de familie solicită revenirea la tarifele stabilite pentru ultimul trimestru din 2023
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii