Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:19 28 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele IICCMER „El a reușit să întrețină peste ani memoria istorică a unei națiuni ce a aspirat la democrație“

ro

09 Sep, 2023 09:04 935 Marime text
Simpozion „Familia Maniu în istoria românilor“. Sursă foto: Facebook/ IICCMER
  • Evenimentul se bucură de participarea a 28 de cercetători și specialiști din țară, dar și de peste granițe, respectiv din Marea Britanie și Ungaria.

Deschiderea Simpozionului științific „Familia Maniu în istoria românilor” a avut loc joi, 7 septembrie 2023, la Primăria Orașului Șimleu Silvaniei. Evenimentul este organizat cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea marelui om politic Iuliu Maniu și a 70 de ani de la tragicul său sfârșit, în temnița comunistă de la Sighetu Marmației.

Simpozionul științific „Familia Maniu în istoria românilor“  este organizat în contextul „Anului Maniu” instituit  de către Parlamentul României, având în vedere că în anul 2023 se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui om politic Iuliu Maniu și 70 de ani de la tragicul său sfârșit, în temnița comunistă de la Sighetu Marmației. De asemenea, la 10 septembrie 2023, se împlinesc 190 de ani de la nașterea lui Ioan Maniu, personalitate marcantă a Sălajului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Evenimentul se bucură de participarea a 28 de cercetători și specialiști din țară, dar și de peste granițe, respectiv din Marea Britanie și Ungaria.

„Dacă nu obosim în a susține necesitatea stringentă a marcării memoriei personalităților democrate ale României interbelice, printre care și Iuliu Maniu, nu este pentru că dorim instituirea unui cult sau a unor idoli. Indiferent de slăbiciunile, eșecurile sau greșelile pe care le-ar fi făcut acești oameni în timpul vieții lor politice, cei mai mulți dintre ei au murit demn în închisorile comuniste, fără a face compromisurile cerute, dovedind prin aceasta o credință nestrămutată în democrație și umanitate.

Uitarea acestor oameni sau consemnarea lor formală nu este doar o formă de ingratitudine colectivă. Este, mai întâi de toate, o manieră insidioasă de subminare a conștiinței democratice a românilor, care este lipsită astfel de structura sa de rezistență. Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Vladimir Ghika, Liviu-Cornel Babeș sau Gheorghe Ursu sunt înainte de toate exemple de curaj, moralitate și credință în destinul unei Românii moderne.

Suntem astăzi aici și pentru că sacrificiul lor nu a fost în zadar. El a reușit să întrețină peste ani memoria istorică a unei națiuni ce a aspirat la democrație și mai ales să cultive conștiința clară a aberației istorice pe care a reprezentat-o comunismul, în raport cu evoluția istorică a țării. Dacă odată cu dispariția oficială a comunismului, dar nu și a vestigiilor sale vii, România a reușit să rupă cercul istoriei dictatoriale, acest lucru s-a datorat demnității și curajului unor oameni ca Iuliu Maniu“, a punctat președintele executiv IICCMER, Florin-Daniel Șandru în discursul său.

.
Institutul este reprezentat de Președintele executiv, Prof.univ.dr. Florin-Daniel Șandru și de expertul IICCMER Victor Sămărtinean.

Citește și:

„Este o datorie de onoare“IICCMER cere urgentarea lucrărilor de restaurare a fostului penitenciar politic de la Râmnicu-Sărat
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii