Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:54 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prețul de vânzare a fost redus Casa Brâncovenească din Constanța, o vilă în stil Neoromânesc, își caută un nou proprietar

ro

27 Apr, 2024 18:03 5048 Marime text
  • O casă boierească din Constanța este scoasă la vânzare cu un preț mult redus față de cel inițial.
  •  Este vorba despre Casa Brâncovenească.
  • Ridicată în perioada interbelică, în anul 1925,  vila are o suprafață construită de 114 metri pătrați și o suprafață utilă de 298 metri pătrați.
  •  Imobilul are nouă camere, dispuse la demisol, parter, pe cele două etaje și pod, dar și  patru băi.

Situată pe strada Nicolae Titulescu, în apropiere de Piața Ovidiu și Moscheea Carol I, o casă boierească este scoasă la vânzare cu un preț mult redus față de cel inițial, anunță agenția imobiliară Sotheby’s. 

Ridicată în perioada interbelică, în anul 1925, Casa Brâncovenească are o suprafață construită de 114 metri pătrați și o suprafață utilă de 298 metri pătrați. Imobilul are nouă camere, dispuse la demisol, parter, pe cele două etaje și pod, dar și  patru băi.

Potrivit anunțului Sotheby’ș, casa a fost scoasă la vânzare, pentru 500.000 de euro, însă acum proprietarul a scăzut prețul la 380.000 de euro.

Casa Brâncovenească se află pe Strada Titulescu nr. 3 din Peninsulă. Vila în stil Neoromânesc, ridicată în anii 1920, în  proximitatea Pieței Ovidiu, a fost ridicată după finalizarea lucrărilor la Palatul Comunal (azi - Muzeul de Istorie Națională și Arheologie).

Imobilul se regăsește în imediata apropiere a unor clădiri emblematice a Constanței Peninsulare ca Hôtel d’Angleterre, Cabaretul Britannia, Hotelul Metropol, Geamia Carol I, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel”, dar și Biserica Sfântul Anton de Padova” a parohiei romano-catolice din Constanţa.

Regretata Doina Păuleanu, fostul director al Muzeului de Arte Constanța, a vorbit despre Casa Brâncoveneacă în lucrările sale "Constanța aventura unui proiect European" ( editura Ex Ponto, 2003) și Constanța 1878-1928 Spectacolul modernității târzii" (olumul I și II, editura Arcade, 2005). 

„Constanța veche, cu a ei Peninsulă istorică, umplută de povești și de trecutul unui oraș extraordinar, ni se relevă astăzi prin bogăția arhitecturală și eclectismul urbanistic. Piața Ovidiu - fosta Piață a Independenței, exact ca un nucleu, a polarizat în jurul ei și a coordonat dezvoltarea și sistematizarea străzilor ce împânzesc Peninsula. Strada Nicolae Titulescu, chiar dacă astăzi are capătul dinspre Piață ascuns de un rând de blocuri ridicate în perioada comunistă, odinioară făcea legătura între forul central și bulevardul Elisabeta. Modernizarea zonei începea către sfârșitul secolului al XIX-lea, pentru ca, după 1910-1920, străzile dintre Piața centrală și Port să fie sistematizate. Pe Strada Titulescu (în interbelic str. Lascăr Catargiu), la numărul 3, descoperim o vilă în stil Neoromânesc ridicată în anii 1920.  

Aflată în proximitatea Pieței Ovidiu, clădirea pare să fie ridicată după finalizarea lucrărilor la Palatul Comunal (1922, astăzi Muzeul de Istorie Națională și Arheologie), amintind de stilul Neoromânesc (Neobrâncovenesc) atât de pregnant al palatului.  


De altfel, arhitectul de atunci, Victor Ștefănescu, devenise "arhitectul de casă" al Constanței, supervizând diverse alte proiecte importante: Muzeul de Geologie din București; Palatul Artelor din Parcul Carol, clădirea Muzeului "Ion Jalea" sau chiar Moscheea Carol I din Constanța. Putem presupune că Ștefănescu ar fi putut fi implicat și în proiectarea clădirii de față, ea fiind totuși evident integrată planului urbanistic definit de Moschee și actualul Muzeu de Istorie. Fotografiile de epocă ne înfățișează Vila Neoromânească drept capăt de perspectivă al fostei străzi Lascăr Catargiu, calcanul vestic al imobilului fiind deseori reprodus în vederile vremii. Imobilul se regăsește în imediata apropiere a unor clădiri emblematice a Constanței Peninsulare ca Hôtel d’Angleterre (”Regina”/”Intim”), Cabaretul Britannia cu Hotel Metropol, Geamia Carol I, Biserica ”Sf. Anton de Padova” a parohiei romano-catolice din Constanţa şi Catedrala Arhiepiscopală "Sf. Petru şi Pavel"“, scria Doina Păuleanu.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:


„Fratele mai mic“ al Cazinoului: Hotelul Palace, din Constanţa, de vânzare. „Suntem disperaţi, nu avem bani să-l întreţinem“

Afaceri Constanța; Hotelul Infinity, situat în Mamaia Nord, își caută proprietari noi. Unitatea de cazare poate fi cumpărată cu peste un milion de euro

Un hotel din zona Delfinariu, de vânzare pentru 1,5 milioane de euro. Unitatea de cazare din Constanța, clasificată la trei stele
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii