Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:12 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prezent și IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului Trei ierarhi la primul hram al paraclisului mănăstirii Văcăreștii Noi - Lumina

ro

01 Jul, 2020 10:09 2427 Marime text
  • Joi, 2 iulie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare împreună cu Sfântul Ierarh Ioan Maximovici.
  • Cel din urmă este ocrotitorul paraclisului mănăstirii Văcăreștii Noi, aflată în apropierea localității Lumina.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi va avea oaspeți pe PS Ignatie, Episcopul Hușilor, și PS Paisie, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care vor participa la hramul mănăstirii, după următorul program:

-        miercuri, 1 iulie, la ora 19.00, vor oficia slujba Privegherii;
-        joi, 2 iulie, la ora 8.45, Sfânta Liturghie arhierească.


Credincioșii vor putea cinsti un fragment din moaștele Sfântului Ioan Maximovici, aflat la închinare permanentă la acest așezământ monahal.

Sfântul Ioan Maximovici, episcop de Shanghai și de San Francisco, a trăit în perioada 1896 -1966, fiind considerat unul dintre cei mai mari sfinţi al secolului XX. S-a născut în satul Adamovka, din regiunea Harkov, Rusia, a fost hirotonit episcop în data de 28 mai 1934, în Belgrad, apoi a fost trimis în misiune în China, în eparhia Shanghaiului, unde a organizat societăți filantropice și de binefacere, a aplanat conflicte religioase și a ridicat o catedrală. În anul 1951, arhiepiscopul Ioan a ajuns la Paris, apoi la Bruxelles, iar din 1962 la San Francisco. A trecut la Domnul în anul 1966, în orașul Seattle.

Sfântul Ioan Maximovici era foarte cunoscut pentru rugăciuni îndelungate făcute la căpătâiul bolnavilor din spitale. Pe lângă darul tămăduirilor mai sunt amintite în literatura de specialitate darul clarviziunii, pogorârea vizibilă a flǎcǎrilor în timpul Sfintei Liturghii, ascetismul riguros, mersul adesea desculț.    

Hram la mănăstirea Capidava

Miercuri, 8 iulie, Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții Mucenici Epictet preotul și Astion monahul. Mănăstirea Capidava, situată pe malul Dunării, este ocrotită de către acești sfinți. Astfel, duminică, 5 iulie, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la acest așezământ monahal, de la ora 8.30.


Sfinții Epictet şi Astion sunt cei mai vechi mucenici atestați documentar de pe teritoriul României. Ei au pătimit aproape de actualul sat Dunavăţul de Jos, în cetatea Halmyris (jud. Tulcea). Potrivit actului martiric, păstrat astăzi doar într-o copie din secolul XV, ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuţiei dezlănțuite de împăratul Diocleţian (284-305). Originar din părţile Răsăritului, Sfântul Epictet era preot și ducea o viaţă curată.

Astion era un tânăr, nepot al senatorului roman Iulian. Era păgân, dar, întâlnindu-se cu preotul Epictet şi ascultându-i cuvintele pline de înţelepciune, se converteşte la creştinism. Apoi, împreună, se îmbarcă şi pleacă spre Halmyris. Sosind în cetate, comandantul Latronianus a aflat că există doi străini care i-au întors pe mulţi de la cinstirea zeilor. Auzind aceasta a poruncit ca cei doi să fie supuși chinurilor.

Pe 8 iulie 290 i s-a tăiat capul întâi lui Astion, apoi preotului Epictet.

Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii