Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:23 05 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prim-ministrul Marcel Ciolacu - „Restabilirea securității în Orientul Mijlociu este esențială. Doar în condiții de pace, se poate construi”

ro

05 Sep, 2024 16:31 124 Marime text



Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi, 5 septembrie 2023, la Ierusalim, o întrevedere cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, în cadrul vizitei de lucru pe care o are la invitația prim-ministrului Statului Israel.
„Sunt primul șef de Guvern care a venit în Israel imediat după atacurile teroriste din 7 octombrie 2023 pentru a-mi exprima solidaritatea față de prietenii noștri israelieni. La fel ca atunci, și acum România rămâne alături de Israel, un  partener strategic important  al țării noastre în regiunea Orientului Mijlociu extins.
România condamnă cu fermitate atacurile teroriste asupra Israelului și face apel la toate părțile implicate să contribuie la restabilirea securității și încheierea unui acord de încetare a focului. În acest sens, România susține eforturile SUA și ale partenerilor externi din regiune, în vederea încheierii unui acord de încetare a focului și eliberării tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
 
Premierul român și omologul său israelian au discutat despre proiecte de cooperare economică, cu accent asupra industriei de apărare, turismului și exporturilor României de produse agroalimentare.
„M-am bucurat să remarc prietenia și deschiderea premierului Statului Israel, Benjamin Netanyahu față de România și, mai ales, față de aprofundarea cooperării economice. Avem o colaborare economică dinamică datorită proiectelor concrete în domeniile industriei de apărare și alimentare, precum și intereselor comune pentru sectoare de vârf precum tehnologia informațiilor, comunicații, cercetare-dezvoltare. Miniștrii români și israelieni vor discuta în detaliu realizarea acestor proiecte”, a menționat premierul Marcel Ciolacu.
 
Situația de securitate din regiune a fost o altă temă a întrevederii. România va continua să pledeze ferm pentru eliberarea tuturor ostaticilor și va sprijiniîn acest sens eforturile Statului Israel și ale altor parteneri internaționali pentru eliberarea acestora din Fâșia Gaza, inclusiv a celor cu dublă cetățenie româno-israeliană sau cu origini românești, a subliniat prim-ministrul.
 
”România este preocupată de o posibilă extindere regională a conflictului. Ne exprimăm susținerea față de dreptul Statului Israel la autoapărare împotriva amenințărilor teroriste. Subliniem, totodată, importanța respectării dreptului internațional, a celui umanitar și necesitatea protejării tuturor civililor. Eforturile României sunt materializate prin transmiterea de ajutoare umanitare populației civile din Fâșia Gaza și disponibilitatea de a prelua copii din această regiune pentru tratament în spitalele românești”, a punctat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
 
În timpul întrevederii cu omologul israelian, șeful Executivului a reiterat poziția României pentru o pace justă și susținerea soluției celor două state, bazată pe dreptul internațional și pe rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU.
 
Vizita de lucru în Israel a continuat cu întrevederea între prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și ministrul pentru Afaceri Strategice al Statului Israel, Ron Dermer.

În cursul zilei de astăzi, premierul României va mai avea convorbiri cu  președintele Statului Israel, Isaac Herzog, și cu preşedintele Parlamentului israelian (Knesset), AmirOhana.
 
Din delegația condusă de prim-ministrul Marcel Ciolacu fac parte ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu,  ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, și deputatul Silviu Vexler.
 
La rândul lor, miniștrii care fac parte din delegație au întrevederi bilaterale cu omologii lor israelieni, respectiv, ministrul israelian al Apărării, YoavGallant, ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Yisrael Katz, și ministrul israelian al Economiei și Industriei, NirBarkat.
 
 
Citește și:
Guvernul a stabilit calendarul alegerilor prezidențiale! Cum se va desfășura procesul de votare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii