Primaria Constanta - buna de plata pentru 38 milioane de euro
Primaria Constanta - buna de plata pentru 38 milioane de euroPrimarul Radu Mazare recunoaste ca a luat "o decizie proasta" atunci cand nu a respectat contractul municipalitatii cu Fin.Co.Ge.R.O.SpA Italia
Contractul incheiat de fostul primar cu investitorul italian, in urma unei licitatii internationale, prevedea concesiunea unor terenuri situate la malul marii - 51.870 mp in zona Faleza Nord si 10.620 mp in zona Faleza strada Mihai Eminescu - in vederea ridicarii unor ansambluride locuinte, municipalitatea obligandu-se sa realizeze pe cheltuiala sainfrastructura - strazi, canalizare, parcari si consolidarea malurilor.Suma care trebuia platita de concesionar pentru suprafetele respective era (si este, din momentul in care societatea si-a intrat in drepturi) de numai 68.000 USD pe an.Dar un contract este un contract. Venit la putere in anul 2000, Mazare a refuzat sa respecte contractul si, impreuna cu masina sa de vot din Consiliul Local Municipal (CLM), a expus primaria unui proces indelungat si costisitor care s-a incheiat prost pentru constanteni. Instanta a dat castig de cauza investitorului italian si a obligat Primaria sa-si respecte obligatia asumata prin contract, de a realiza infrastructura pentru cele doua zone concesionatecatre Fin.Co.Ge.R.O.SpA, in caz contrar autorizand pe aceasta din urma sa realizeze lucrarile pe cheltuiala primariei.
"Da, am luat o decizie proasta"
Deciziaprimarului de a nu respecta un contract perfect legal incheiat de predecesorul sau costa acum Primaria. El spune ca nu i s-a parut corect pretul si ca nici nu ar fi avut bani pentru a realiza infrastructura pentru cartierele italienilor.
Bugetele bogate ale anilor trecuti si sumele imense din bani publici care au fost alocate pentru distractiile din Mamaia contrazic, insa, spusele primarului. Spre exemplu, numai din bugetul anului 2009, sumele care au fost folosite pentru finantari nerambursabile din fonduri publice si care au fost directionate, printre altele, catre Class One Romanian Grand Prix, Aero Grand Prix sau festivalul de salsa, toate organizate in Mamaia, s-au ridicat la aproape 4 milioane de euro. Iar anul 2009 a fost un an prost,premergator crizei economice.
Daca ar fi respectat contractul cuitalienii, cheltuiala de peste 38 milioane euro ar fi fost suportata cubrio de bugetele bogate ale anilor de crestere economica. Acum, bugetuldeficitar al unui an de criza economica geme deja, si fara a fi impovarat de sumele imense datorate catre Fin.Co.Ge.R.O.SpA.
Intrebatcine si de ce a luat decizia de a merge in instanta timp de noua ani inloc de a respecta contractul, Radu Mazare a recunoscut: "Da, am luat o decizie proasta!"
A doua "decizie proasta" a lui Mazare
Dupace a pierdut procesul, primaria ar fi putut sa organizeze o licitatie pentru lucrarile de infrastructura, ceea ce i-ar fi dat garantia ca obtine cel mai avantajos pret in cele mai bune conditii de calitate. Aceasta procedura i-ar fi avantajat pe constanteni, din banii carora trebuie facute aceste lucrari.
In fapt, Primaria a declinat, prinHCLM 259/2009, realizarea practica a consolidarii malurilor si a celorlalte elemente de infrastructura catre italieni, ramanand sa achitecontravaloarea.
Atribuirea, practic, fara licitatie, a unei lucrari din bani publici nu a fost pe placul Agentiei Nationale pentru Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) care, prin adresa 12334 din 14 septembrie 2009, cerea primariei documentatia aferenta contractului cu Fin.Co.Ge.R.O.SpA (este vorba despre aceeasi adresa a ANRMAP care solicita si documentatia licitatiilor prin care Primaria Constanta a atribuit servicii de publicitate televiziunii de casa a primarului Mazare).
Departamentul National Anticoruptie (DNA) a aparut de asemenea in scena, cerand, in ianuarie 2010, potrivit spuselor lui Radu Mazare, documentatia cazului, ceea ce poate insemna caDNA a fost sesizat de ANRMAP.
Vanzarea terenurilor a fost blocata de Prefectura Constanta
Primariaa incercat sa evite cheltuiala dand, in aprilie 2010, o hotarare de consiliu (HCLM) prin care ceda, prin vanzare directa, firmei italienestiterenurile initial concesionate. Nu a mers insa pana la capat, caci nu acomunicat valoarea terenurilor catre Fin.Co.Ge.R.O.SpA, desi firma a solicitat in repetate randuri. Desi nu aveau nevoie sa cumpere pamantul respectiv, acesta fiindu-le concesionat pe toata durata existentei cladirilor pe care le vor construi, italienii erau dispusi sa accepte compensarea, avand insa nevoie de preturi pentru a vedea daca valoarea terenului acopera investitia in infrastructura.
In iulie 2010, prefectul Claudiu Palaz a atacat in contencios administrativ hotararea CLM, aducand din nou situatia la nivelul la care Primaria este obligata sa plateasca infrastructura. Prefectul a motivat dezacordul sau fata de decizia consiliului cu faptul ca aceasta compensare nu trebuie facuta inainte ca lucrarile sa fie terminate si facturate.
Revenind la prima decizie proasta a primarului Mazare, in cazul in care ar fi respectat contractul si s-ar fi pus in anii trecuti, ani de boom imobiliar, problema vanzarii terenurilor in compensare pentru costurile infrastructurii, este foarte probabil ca Primaria sa fi primit un pret mult mai bun decit acum, dupa ce bula imobiliara s-a spart.
"Pentru a evita ceea ce s-a intamplat cu strada Traian"
Investitoruls-a apucat de treaba, prezentand catre primarie un deviz estimativ al lucrarilor, care se ridica la 38.106.349 euro (fara TVA). La randul sau,primaria a angajat o firma de expertiza, care a luat la puricat devizul italienilor si a venit cu o suma mult mai mica. Expertiza respectiva a stat la baza a doua hotarari CLM care au stabilit suma ce urmeaza a fi compensata, fara a o cuprinde, insa, in bugetul pe 2010 al Constantei, care este deja deficitar. Cum diferenta este de 8 milioane de Euro, italienii au notificat Primaria pentru diferenta respectiva si si-au trimis avocatul pentru a incerca o rezolvare amiabila.
Avocatulconstantean Ionel Hasotti (celebru nu atat pentru ca este fratele senatorului liberal Puiu Hasotti, ci mai ales pentru numeroasele procesede rasunet in care a fost implicat) a venit in fata Cosiliului Local Municipal si a aratat ca nici Primaria, nici firma evaluatoare nu iau inconsiderare unicitatea si complexitatea lucrarilor pe care Fin.Co.Ge.R.O.SpA le executa pentru consolidarea tarmului, pentru stoparea eroziunii plajei si protectia zonei costiere. Este normal, spune el, ca lucrarea sa aiba un cost ridicat, deoarece sunt conditii speciale, sunt lucrari unice in Romania, cu materiale speciale, rezistente la agresiunea marina, si s-a apelat la cei mai buni specialisti in domeniu. Or, firma evaluatoare angajata de primarie (Blizzard SRL) a luat ca puncte de reper preturile medii de pe piata romaneasca si salariile medii pe economie, criterii ce nu corespund realitatii din teren.
Unul dintre argumentele firmei italiene pentru a justifica pretentiile la o inalta calitate a lucrarilor este dezastrul petrecut recent pe strada Traian din Constanta, unde sistarea investitiei la un centru comercial a dus la surparea malului si a afectat grav cel putin doua blocuri de locuinte aflate alaturi. In urma surparii, strada a fost inchisa, iar Inspectoratul de Stat in Constructii a avertizat ca stagnarea lucrarilor va inrautati situatia, ceea ce va face ca anul viitor sa se ajunga la evacuarea celor doua sau chiar trei blocuri de opt etaje care au fost afectate. Italienii sustin ca nu vor sa se ajunga in aceeasi situatie si in cazul investitiei lor.
Frica lui Mazare de DNA
Avocatulitalienilor de la Fin.Co.Ge.R.O.SpA a contestat hotararile CLM care se bazeaza pe raportul de evaluare al Blizzard SRL, cerand Consiliului Local sa comande o noua expertiza. Ionel Hasotti a aratat ca investitorul italian este dispus chiar sa acopere costurile presupuse deo noua licitatie pentru selectarea unui evaluator, precum si pe cele presupuse de a doua evaluare.
Desi, initial, primarul a fost de acord, el si consilierii municipali au revenit asupra deciziei atunci cand a aparut dificultatea procedurala de a opta intre cele doua evaluari. Atat Radu Mazare, cat si o parte dintre consilieri s-au aratatsperiati de posiblitatea de a-si angaja raspunderea hotarand care expertiza va fi mai buna. A fost rostit de foarte multe ori acronimul DNA, teama de procurorii Departamentului National Anticoruptie fiind aceea care paralizeaza, in ultima vreme, actiunile consilierilor constanteni.
Ei nu au avut aceeasi teama in 2009, cand au votat incredintarea lucrarilor fara licitatie catre investitorul italian, asa ca la un moment dat chiar s-ar putea sa ajunga in fata procurorilor DNA,care sa le ceara o motivatie pentru faptul ca nu s-au gandit atunci la optimizarea costurilor unei investitii executate din bani publici.
sursa: hotnews.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- c.neagoe 10 Oct, 2010 10:10 Cine plateste ?
- constantean 09 Oct, 2010 11:48 De ce Primaria trebuie sa suporte , sau suporta cheltuielile pentru consolidarea tarmului, pentru stoparea eroziunii plajei si protectia zonei costiere in zona in care Fin.Co.Ge.R.O.SpA construieste, iar zona cuprinsa intre str Zorelelor si str. dorobanti(aprox), unde deja exista blocuri contruite de multi, multi ani , si care se erodeaza pe zi ce trece, nu se face nimic? Se astepata sa se darame malul, sa ajunga apa pana la blocuri? Aici nu "exista interese", nu e nimic de"ciugulit" sau mai bine zis de "ros"?!
- justice 09 Oct, 2010 08:21 cind au fost in sicilia si au luat spaga cum a fost? a vrut jumate ptr fratele lui ca la oxford mazare-hotelul din portul tomis