Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:16 29 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța Ce drepturi și obligații au persoanele care dețin patrupede?

ro

29 Aug, 2024 10:58 197 Marime text
Patrupede, Sursa foto: Primăria Constanța


Orice persoană are dreptul de a deține un animal de companie, cu condiția respectării normelor legale în vigoare privind protecția animalelor, sănătatea publică și ordinea publică.

Pentru a informa corect proprietarii de câini, aducem în atenție drepturile și obligațiile legale privind deținerea, identificarea și asigurarea bunăstării patrupedelor, transmite Primăria Constanța.


Astfel, drepturile și obligațiile legale privind deținere, identificarea și asigurarea bunăstării patrupedelor sunt următoarele:

  • Dreptul la utilizarea spațiilor publice-Proprietarii de animale au dreptul de a folosi spații publice special amenajate pentru animalele de companie (de exemplu, parcuri pentru câini), respectând regulile locale de igienă și siguranță. În același timp, aceștia sunt obligați să colecteze deșeurile produse de animalele lor în spațiile publice și să mențină curățenia în locurile de plimbare.
  • Protecția legală: Deținătorii au dreptul de a cere protecție legală împotriva oricăror acțiuni care amenință sănătatea și bunăstarea animalului lor.
  • Acces la servicii veterinare: Deținătorii de animale au dreptul de a beneficia de servicii veterinare adecvate pentru animalele lor, inclusiv consultații, tratamente și vaccinări, conform normelor legale.
  • Prevenirea răspândirii bolilor: Proprietarii sunt obligați să asigure tratamentele necesare pentru prevenirea răspândirii bolilor de la animale la alte animale sau la oameni, în conformitate cu normele sanitare veterinare.
  • Obligația de înregistrare: Proprietarii sunt obligați să își înregistreze câinii, astfel încât aceștia să poată circula pe teritoriul României, însoțiți de carnetul de sănătate.
  • Microciparea obligatorie: Conform OUG 155/2001, microciparea câinilor cu stăpân este obligatorie, având beneficii atât legale, cât și practice, pentru identificarea și protecția acestora.
  • Adopția câinilor din adăposturi: Solicitanții pot solicita un câine din Adăpostul Public de Animale Abandonate Constanța imediat după cazare, însă preluarea animalului este posibilă începând cu a 8-a zi lucrătoare. Câinii sunt încredințați adoptatorilor după consultarea medicului veterinar, deparazitare, vaccinare antirabică, sterilizare și identificare prin microcipare.
  • Abandonul câinilor adoptați: Abandonul câinilor adoptați constituie infracțiune și este sancționat conform OUG nr. 155/2001.
  • Sterilizarea câinilor de rasă comună: Sterilizarea câinilor de rasă comună este obligatorie, iar proprietarii au obligația de a declara gestațiile, fătările și numărul de pui fătați oricărui medic veterinar cu liberă practică.
Respectarea acestor drepturi și obligații contribuie la menținerea unei conviețuiri armonioase între oameni și animale, precum și la asigurarea bunăstării acestora.

Sancțiuni:Nerespectarea obligațiilor legale poate atrage sancțiuni contravenționale sau penale, după caz. Acestea pot include amenzi, confiscarea animalelor sau, în cazuri grave, pedepse cu închisoarea, mai precizează sursa citată.


Deși autoritățile locale, prin intermediul Adăpostului Public de Animale Abandonate Constanța, depun eforturi pentru protejarea animalelor de rasă comună, responsabilitățile privind adopția, abandonul și sterilizarea câinilor aparțin întregii comunități, nu doar autorităților. Capacitatea adăpostului public este limitată, iar personalul oferă îngrijire specializată, dar câinii au nevoie de afecțiune și un cămin sigur.

Peste 400 de câini își așteaptă stăpânul. Majoritatea acestora sunt rezultatul împerecherilor necontrolate.
Este necesară implicarea continuă și sprijinul constănțenilor. Facem apel în special la iubitorii de animale să adopte câinii de rasă comună, să îi sterilizeze și să sprijine echipele de specialitate din teren.
Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta la numărul de telefon: 0733 045 213, a încheiat sursa citată


Citește și:
Campania „Adoptă un cățel" – Salvează o viață din Adăpostul Public de Animale Abandonate continuă. O cățelușă deja adoptată (FOTO)




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii