Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:25 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța Constănțenii, invitați să planteze o nouă pădure urbană în orașul lor

ro

27 Feb, 2024 15:46 1534 Marime text

Sursa foto: Primăria Constanța


 
  • Sâmbăta, 16 martie, Asociația Act for Tomorrow și Primăria Constanța invită constănțenii la acțiunea de plantare a unei noi mini-păduri urbane în Municipiul Constanța, în zona Bulevardul Aurel Vlaicu, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța.

Conform sursei menționate, pe 16 martie, voluntarii vor da viață unui nou spațiu verde de 7.500 mp, cu peste 15 specii de arbori și arbuști, care va reprezenta o oază de biodiversitate și un loc de relaxare, recreere și socializare. Înscrierile se pot face accesând acest formular: https://forms.gle/pArVwc316SoiLcPJ6.

Locația este lângă Cimitirul Municipal Constanța, pe strada Baba Novac 194. 



Organizatorii vor asigura toată logistica necesară desfășurării evenimentului, inclusiv echipamentele de plantare și masa voluntarilor.

„Crearea mini-pădurii urbane presupune plantarea unei varietăți de arbori și arbuști pe o porțiune restrânsă, fiind lăsați să crească natural, fără intervenții majore. Această abordare accelerează creșterea puieților plantați, reducând timpul necesar ca arborii să ajungă la maturitate, și permite dezvoltarea unei păduri cu o vastă biodiversitate, capabilă să absoarbă mai mult dioxid de carbon decât pădurile tradiționale. Pădurile urbane sunt, totodată, o soluție ideală de infrastructură verde pentru zonele cu spații verzi limitate”, arată comunicatul.


Beneficiile unei păduri urbane includ îmbunătățirea calității aerului, reducerea temperaturilor, absorbția zgomotului, creșterea biodiversității și promovarea conservării apei și a solului. Mai mult, studiile au arătat că accesul la astfel de spații verzi are un impact pozitiv asupra sănătății locuitorilor din mediul urban, prin stimularea activităților fizice în aer liber și reducerea stresului, contribuind totodată la stimularea coeziunii sociale în comunități.
 
Acțiunea de plantare de pe 16 martie face parte din programul strategic „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”, dezvoltat de Act for Tomorrow, Primăria Constanța, Inspectoratul Școlar Județean și Palatul Copiilor Constanța, care are ca obiectiv creșterea numărului de arbori și arbuști în zone cheie ale orașului. Plantarea mini-pădurii urbane este susținută prin programul „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România, inițiată de OMV Petrom.


Prima inițiativă din cadrul programului „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” a constituit-o plantarea pădurii urbane comunitare din zona Inel 2, în aprilie 2023.

Această primă mini-pădure urbană din municipiu, finanțată în cadrul programului „România plantează pentru mâine”, numără aproximativ 2.000 de arbori arbuști dintr-un mix de 14 specii și 750 arbuști, având o suprafață de 0.2 ha. Spațiul este prevăzut cu flori ornamentale, alei și zone de relaxare. Pe termen mediu, locuitorii se vor bucura de mai multe facilități în acest spațiu verde: un teren de sport multifuncțional, o pictură murală, o pistă de alergat, o pajiște urbană și un loc de joacă pentru copii.
 
Începând din anul 2024, sub umbrela programului „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”, Asociația Act for Tomorrow și Primăria Constanța vor înființa Fondul de Renegerare Urbană al Municipiului Constanța. La acest fond pot contribui companiile din județul Constanța sau actorii privați care au activități economice în zonă. Contribuțiile pot fi realizate atât prin declarația 177, până la finalul lunii iunie 2024, cât și prin legea sponsorizării din România.

Toate fondurile destinate programului de regenerare urbană vor fi publice, iar folosirea acestora se va face în mod transparent. Fondul își propune să sprijine creșterea suprafețelor de spațiu verde la nivelul municipiului și crearea de păduri urbane, dezvoltarea de activități de voluntariat pentru comunitate, adresate copiilor, tinerilor și adulților din Constanța, precum și acțiuni pentru a spori gradul de colectare și reciclare a deșeurilor la nivel local.
 

„Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța vine ca un răspuns la nevoia reconectării cetățenilor din mediul urban la natură și conștientizării asupra beneficiilor pe care spațiile verzi din orașe le au asupra bunăstării fizice și emoționale a populației. Programul de regenerare urbană reprezintă un pas important în îmbunătățirea calității vieții și în crearea unui oraș mai verde, dar și o oportunitate pentru membrii comunității constănțene de a se implica activ în protejarea și îmbunătățirea mediului în care trăiesc”, se mai precizează în comunicat.





 
 Citește și:

Se reabilitează infrastructura pietonală în mai multe zone din Constanța
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii