Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:15 18 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța Obligațiile deținătorilor de câini din rase periculoase

ro

18 Sep, 2024 10:00 160 Marime text




Câine, Sursa foto: Primăria Municipiului Constanța

 
Deținătorii de câini din rase considerate periculoase au obligații legale stricte în conformitate cu legislația specifică din România (Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor și Ordonanța de Urgență nr. 55/2002 privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi). 

Astfel, deținătorii de câini din rase periculoase au următoarele obligații legale:
 
  • Înregistrarea câinelui: Deținătorii trebuie să își înregistreze câinii periculoși la Asociația Chinologică Română și la Poliția de proximitate, în termen de 10 zile de la intrarea în posesie sau de la naștere.
  • Microciparea și sterilizarea: Câinii din rase periculoase trebuie microcipați și sterilizați, conform legii. Sterilizarea este obligatorie pentru a preveni înmulțirea necontrolată a acestor rase.
  • Asigurarea unei polițe de răspundere civilă: Proprietarii trebuie să încheie o poliță de asigurare pentru daunele pe care câinele ar putea să le provoace terților.
  • Respectarea reglementărilor în spațiile publice. Botniță și lesă: În locurile publice, câinii din rase periculoase trebuie să poarte botniță și să fie ținuți în lesă, indiferent de comportament. Acces restricționat în anumite spații: În parcuri pentru copii, locuri de joacă sau alte spații interzise prin hotărâri locale, accesul câinilor periculoși este interzis.
  •  Afișarea unui semn avertizor: În cazul în care câinele este ținut într-o proprietate privată, trebuie amplasat un semn vizibil care avertizează asupra prezenței unui câine periculos.
  •  Adăpostul câinelui: Deținătorii trebuie să se asigure că animalul este ținut într-un adăpost sigur și bine întreținut, astfel încât să nu pună în pericol siguranța publică.
  • Anunțarea autorităților: În cazul înstrăinării câinelui sau decesului acestuia, deținătorul este obligat să anunțe autoritățile competente.
 

Respectarea acestor obligații este esențială pentru prevenirea incidentelor și asigurarea siguranței publice. Nerespectarea poate atrage amenzi substanțiale și alte sancțiuni legale, precizeză Primăria Constanța.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii