Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:40 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Cumpăna, județul Constanța, marchează cu recunoștință Ziua Culturii Naționale

ro

15 Jan, 2025 10:50 206 Marime text

Primăria Cumpăna; Sursa foto: Ziua de Constanța




Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a transmis un mesaj pentru a marca acest deosebit moment,  care coincide cu nașterea „Luceafărului” poeziei românești, Mihai Eminescu.
 
 
„Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, celebrată pe 15 ianuarie, ne plecăm cu recunoștință în fața valorilor care definesc identitatea și spiritul românesc. Această zi, simbolic aleasă pentru a coincide cu nașterea „Luceafărului” poeziei românești, Mihai Eminescu, este un prilej de a reflecta asupra bogăției culturii noastre și a esenței românismului ce sălășluiește în sufletul fiecărei persoane cu simțire națională.
 
Anul 2025 a fost declarat, la inițiativa Academiei Române și a Academiei de Științe a Moldovei, „Anul Eminescu” în România și Republica Moldova. Această decizie reprezintă o recunoaștere a contribuției inestimabile a poetului nostru național la patrimoniul literar și cultural românesc și universal.
 
Acum 175 de ani, într-un colț de Rai moldovenesc, plin de povești, obiceiuri și tradiții, s-a născut Mihai Eminescu – poet, prozator, filozof și jurnalist, al cărui geniu continuă să lumineze neîncetat sufletele tuturor românilor. Numit „Luceafărul poeziei românești,” Eminescu a fost și rămâne simbolul suprem al iubirii pentru limba, cultura și națiunea română. Prin creația sa, a înălțat limba română pe cele mai înalte culmi ale expresivității, vibrând la toate frământările și durerile poporului său.


Eminescu nu este doar un poet al vremurilor trecute, ci un reper etern, o poartă spre universalitate. Geniul său strălucitor, hrănit din frumusețea pământului, a apelor și a cerului românesc, ne ghidează asemenea unui astru veșnic viu. Este un izvor nesecat de inspirație, o pădure seculară ce ne adăpostește sufletul, o mare nemărginită în care ne regăsim identitatea.

În fiecare an, „rătăcitorul” Luceafăr se întoarce din nemărginirea cosmică în inimile noastre, asemenea unui copil zâmbind, unei primăveri renăscute sau unei păsări măiastre ce cântă neîncetat cântecul nemuririi. Să-l cinstim așa cum se cuvine, păstrând vie în memoria colectivă moștenirea sa unică, pentru că în lumina lui strălucește sufletul neamului românesc.”
 
Citește și
De Ziua Culturii Naționale Elevii de la Școala Gimnazială Spectrum Constanța, implicați în activități la Biblioteca Județeană Constanța
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii