Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:42 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Năvodari reconstruiește Școala nr.3 cu fonduri europene. Iată stadiul de executare a lucrărilor!

ro

06 Aug, 2024 09:47 719 Marime text
  • Proiectul „Extindere și amenajare Școala nr. 3 Năvodari”, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014–2020, este desfășurat de Primăria Năvodari.
  • Conform proiectului, structura clădirii existente este formată din cadre din beton armat  și structură din zidărie portantă.
  • De la parter la etajul 2, se execută compartimentările și refacerile de finisaje interioare și exterioare.
  • De asemenea, se execută lucrări de demolare pereți în zona axului 3 pentru a se realiza legătură cu corpul nou de școală (Corp B).
  
Primăria Năvodari are în desfășurare proiectul „Extindere și amenajare Școala nr. 3 Năvodari”, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014–2020. Până în prezent, a fost semnat contractul de execuție de lucrări aferent acestei investiții, fiind finalizată procedura de achiziție publică. 20 de săli de clasă, 8 laboratoare, sală de sport, bibliotecă, sală de ceremonii, terenuri de sport exterioare, spații verzi, toate acestea se vor construi de la zero și vor face din Școala nr.3 din Năvodari un etalon al condițiilor în educație.
 

„De asemenea, a fost analizată documentația tehnică a proiectului  (proiect tehnic, DTAC, devize, DTOE) care a fost aprobată în Consiliul Local. Proiectul tehnic, indicatorii tehnico-economici și devizul general au fost actualizate și a fost finalizată elaborarea documentației tehnice pentru obținerea autorizației de construire. Proiectul tehnic a fost aprobat de către ADRSE Brăila și a fost emis ordinul de începere a lucrărilor“, au declarat reprezentanții Primăriei Năvodari.

 
Conform proiectului, structura clădirii existente este formată din cadre din beton armat 25x40cm și 45x45cm și structură din zidărie portantă cu sâmburi 25X25 cm și centuri 25X25. Corpul existent prezintă fundații continue sub pereții de beton de la nivelul subsolului. Acestea sunt amplasate pe o bernă de loess; planșee din beton armat 13 cm.
 
La exterior, există zidărie din cărămidă porotherm 36.5 cm, termoizolație polistiren expandat clasa de reacție la foc B2sd0, de 10 cm grosime; la interior - zidărie de cărămidă 15 si 25cm. Conform proiectului tehnic aprobat, a fost demarată realizarea recompartimentării interioare pentru a corespunde necesarului de spații, refacerea finisajelor interioare şi exterioare, a pardoselilor, înlocuirea tâmplăriei interioare si exterioare existente.
 
În grupurile sanitare existente s-a demarat înlocuirea obiectelor sanitare şi accesoriilor acestora. A fost începută realizarea finisajelor interioare (gresie, faianță, vopsitorii lavabile). La subsol, se va menține funcțiunea de adăpost de protecție civilă, grup sanitar, cale de acces, ieșire de urgență și casa scării.
 
Nu în ultimul rând, au fost demarate lucările de refacere a finisajelor și în aceste spații, după cum urmează: în spațiile de adăpostire s-a menținut betonul sclivisit, iar în grupurile sanitare s-a montat pardoseala din gresie antiderapantă cu grosimea minimă de 6 mm. Pereții și tavanele se vor finisa cu vopsea lavabilă; iar în grupul sanitar, până la cota de 2.1m, se va monta faianță de culoare albă.
 
De la parter la etajul 2, se execută compartimentările și refacerile de finisaje interioare și exterioare. De asemenea, se execută lucrări de demolare pereți în zona axului 3 pentru a se realiza legătură cu corpul nou de școală (Corp B). Golul a fost abordat cu stâlpișori din beton armat, în conformitate cu precizările din expertiza tehnică și proiectul de rezistență; pereții de compartimentare în zona grupurilor sanitare sau a spațiilor administrative (cancelarie) se realizează din gips carton.
 
Pentru extindere corp C, sală de sport, au fost demarate și finalizate următoarele operațiuni: săpararea platformei corespunzătoare zonei nou amenajate; turnare blocuri de beton pentru stâlpii metalici și soclu de beton; așternere balast cu grosime variabilă (min 20cm), granulație 31; așternere piatră spartă cu grosime variabila (min. 10 cm), granulație 40; turnare placă de beton armat 10 cm; precum și executate fermele metalice aferente construcției Sălii de sport.
 

Dopotrivă, au fost executate lucrările privitoare la Corp A, unde au fost executați stâlpii și buiandrugi pentru consolidarea corpului existent; dezafectare elemente de finisaj existente; refacere tencuieli pereți și tavane; dezafectare tâmplărie PVC și montare tâmplărie PVC nouă; placare pereți exteriori cu vată minerală de 10 cm; execuție lucrări electrice pe partea de curenți slabi; s-au executat lucrări de consolidare a clădirii.

 
Procentual, lucrările la Corpul A au fost executate după cum urmează:
 
- tencuială pereți – 95%;
- realizare tavanele de rigips – 80%;
- montare tâmplărie exterioara din aluminiu – 95%;
- montare gresie – 50%;

- montare  faianță – 95%;
- realizare instalații electrice, iluminat, prize – 95%;
- realizare instalații de curenți slabi – 95%;
- realizare instalațiile termice – 70%;
- realizare instalații sanitare – 70%;
- realizare termohidroizolație acoperiș – 80%;
- realizare  termosistem pereți exteriori – 80%.
 
La Corpul B a fost executat următoarele: perna din piatră spartă; fundații; hidroizolații fundații; umpluturi de pământ la interior și perimetral; pardoseală parter; armarea stâlpilor de structură parter +placa peste parter (+3,40); betonarea stâlpilor structură parter; cofrarea, armarea, și betonarea planșeu cotă +3.40; betonare stâlpi etaj 1, între cotele 3,40-6,90; lucrări de cofrare, armare, betonare planșeu peste etajul 1 cota +6,90, lucrări de cofrare, armare stâlpi etaj 2 între cotele +6,90 -+ 8,40.
 
Procentual, lucrările la corpul B au fost executate după cum urmează:
 
- structura de rezistență – 100%;
- închiderile de zidărie – 90%;
- șapă la parter; tencuielile interioare (parter + etaj I); hidroizolație la terasă – 70%;
- tâmplăria exterioara (ferestre) – 40%;
- instalații electrice, iluminat, prize – 100%;
 
La Corpul C a fost executată perna din piatră spartă; fundații; lucrări de armare și betonare fundații; lucrări de umpluturi de pământ la interior și perimetral; pardoseli la parter; lucrări de armare stâlpi structură parter; cofrare, armare, betonare stâlpi structură între cotele 0,00 – 3,30; cofrare, armare, betonare grinzi cota + 3,30; cofrare, armare stâlpi între cotele + 3,30 - +6.80; execuție grindă perimetrală cota +3,30; execuție lucrări de betonare grinzi cota +6,90; execuție betonare stâlpi între cotele +3,30- +6,80.
 
Procentual, lucrările la corpul C au fost executate după cum urmează:

- structura de rezistență – 100%;
- închiderile exterioare (zidărie bca) – 90%;
- șapă – 100%;
- acoperiș (structura metalică+panouri sandwich) – 100%;
- instalații electrice, iluminat, prize – 90%.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Județul Constanța: Școala nr.3 Năvodari, reconstruită cu fonduri europene. Care este valoarea proiectului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii