Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:19 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primării din județul Constanța amendate de Garda de Mediu. Ce nereguli au fost găsite

ro

09 Dec, 2020 00:00 2736 Marime text
 
  • Garda de Mediu Constanța a aplicat mai multe sancțiuni UAT-urilor din județ
  • Un control amplu s-a desfășurat între iunie și decembrie 2020
  • Tematica a fost legată de gestionarea deșeurilor municipale și a stării de salubrizare a localităților
 
O verificare amplă efectuată de Garda de Mediu Constanța a scos la suprafață mai multe nereguli privind gestionarea deșeurilor în județul Constanța. Mai multe unități administrativ teritoriale au fost sancționate fie prin avertisment, fie prin amendă pentru neregulile găsite.
 
Cea mai mare sancțiune a fost primită de UAT Istria – 50.000 lei, lei pentru nerealizarea măsurilor dispuse la controalele anterioare, respectiv încheierea unui contract cu societate autorizată pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor, precum și implementarea cerințelor legale privind gestionarea deșeurilor.
 
Acțiunea s-a întins pe jumătate de an, în perioada iunie-decembrie 2020, fiind recent încheiat raportul de către Comisariatul Județean Constanța a Gărzii de Mediu. În urma unei solicitări adresate de către cotidianul ZIUA de Constanța, comisarii au pus la dispoziție lista UAT-urilor unde au fost aplicate sancțiuni, cât și valoarea și motivul pentru care au fost sancționate.
 
În perioada iunie - decembrie 2020, GNM CJ Constanța a efectuat controale la unitățile administrativ teritoriale din județul Constanța, în baza circularei din 23.06.2020 privind controlul tematic dispus de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale și a stării de salubrizare a localităților.
S-au verificat toate cele 70 de UAT-uri din județ, fiind sancționate următoarele UAT-uri:
  • UAT Lumina, UAT Năvodari, UAT Ovidiu, UAT Mircea Vodă, UAT Ghindărești, UAT Cogealac, UAT Comana, UAT Mihail Kogălniceanu, UAT Medgidia, UAT Săcele, UAT Ciocârlia au fost sancționate cu amendă în valoare de 15.000 lei fiecare, iar UAT Topalu și UAT Aliman au fost amendate cu câte 5.000 lei pentru neluarea măsurilor de desființare a depozitelor neorganizate de deșeuri și colectare separată a deșeurilor; UAT Ovidiu, UAT Ghindărești și UAT Topalu au fost sancționate și cu avertisment pentru nerespectarea măsurilor stabilite la controalele anterioare, privind salubrizarea localităților și gestionarea deșeurilor.
  • UAT Cobadin, UAT Gârliciu și UAT Ciobanu au fost amendate cu 5.000 lei fiecare pentru nedepunerea la timp a declarațiilor la Fondul pentru Mediu privind contribuția în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere a cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare din deșeurile municipale colectate; UAT Cobadin și UAT Gârliciu au fost sancționate și cu avertisment pentru nerespectarea prevederilor Legii 211/2011 privind gestionarea deșeurilor.
  • UAT Istria a fost amendată cu 50.000 lei pentru nerealizarea măsurilor dispuse la controalele anterioare, respectiv încheierea unui contract cu societate autorizată pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor, precum și implementarea cerințelor legale privind gestionarea deșeurilor.
  • UAT Mihai Viteazu a fost amendată cu 30.000 pentru nerealizarea măsurilor dispuse la controalele anterioare (nu a fost obținută autorizația de mediu pentru serviciul de salubrizare din cadrul primăriei) și avertisment pentru neluarea măsurilor de desființare a depozitelor neorganizate identificate în localitățile din comuna Mihai Viteazu.
  • UAT Băneasa și UAT Albești au fost sancționate cu avertisment pentru neimplementarea sistemelor de colectare separată a deșeurilor.
  • UAT Cernavodă a fost sancționată pentru nerespectarea prevederilor OUG 5/2015 – pentru a oferi populației posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deșeuri de hârtie și carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri de baterii și acumulatori și deșeuri voluminoase, inclusiv saltele și mobilă.
  • UAT Constanța a fost sancționată cu avertisment pentru neactualizarea contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare, conform modificărilor la Legea 211/2011, respectiv adoptarea unor tarife distincte, stabilirea indicatorilor de performanță pentru fiecare activitate din cadrul serviciului de salubrizare pentru gestionarea deșeurilor colectate, implementarea instrumentului economic „plătește pentru cât arunci”, includerea în tarifele prevăzute pentru gestionarea deșeurilor a contribuției pentru economia circulară.
Menționăm că, pe lângă sancțiunile aplicate la Unitățile Administrativ Teritoriale, comisarii Gărzii Naționale de Mediu  au stabilit măsuri cu termene de conformare cu prevederile legislației de mediu în vigoare.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii