Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:16 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Cîrjaliu inaugurează geamia din Lazu

ro

24 Mar, 2011 03:08 1968 Marime text
Agigea_Cristian_Carjaliu_02.jpgPrimarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, inaugurează mâine geamia din localitatea Lazu.

Evenimentul este organizat în cinstea sosirii delegaţiei turce de la Eskişehir şi a semnării protocolului de înfrăţire dintre localităţile Çifteler - Eskişehir şi Agigea. În luna ianuarie, o delegaţie formată din reprezentanţi ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România şi ai comunei Agigea, s-a deplasat în Turcia, semnând pe 14 ianuarie 2011 protocolul de înfrăţire între localităţile Agigea şi Çifteler - Eskişehir din Turcia. Documentul a fost semnat de către primarul Cristian Cârjaliu şi de către primarul localităţii turce, Metin Ozen, în prezenţa delegaţiei conduse de preşedintele UDTTMR, Varol Amet. Vizita reprezentanţilor UDTTMR, ai comunei Agigea şi ai Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa în Turcia a avut ca scop încurajarea schimburilor economice şi culturale dintre cele două localităţi, consolidarea legăturilor dintre cele două comunităţi, înţelegerea reciprocă, în colaborare cu autorităţile locale, cât şi demararea de activităţi şi proiecte comune.

Astăzi, începând cu ora 10.30, se va semna un protocol de colaborare şi între Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa şi Camera de Comerţ din Eskişehir, Turcia. La evenimentul ce se va desfăşura la sediul CCINA Constanţa va fi prezent, de asemenea, şi preşedintele UDTTMR Varol Amet.

Cele două localităţi surori au o importantă comunitate tătară

Primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, ne-a declarat că geamia din localitatea Lazu este destinată comunităţii tătarilor turco-musulmani din comună, ca de altfel şi tuturor credincioşilor musulmani care vor să se roage în acest edificiu. „Geamia din Lazu este o investiţie realizată de către Primăria Agigea, alături de comunitatea tătarilor turco-musulmani. Este un proiect demarat în 2009 şi finalizat anul acesta. În Agigea avem o comunitate de aproximativ 420 de persoane aparţinătoare acestei etnii, iar în Lazu de 160 de persoane. Acest aşezământ este destinat atât reprezentanţilor comunităţii tătarilor turco-musulmani din comuna noastră, cât şi celor aflaţi în trecere pe la noi şi chiar celor din comuna Cumpăna, a căror geamie se află în reabilitare. Ţin să menţionez că un aport deosebit l-a avut domnul Haci Vural, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea, care a contribuit la ridicarea minaretului şi la promovarea comunei Agigea pe plan naţional şi internaţional", ne-a declarat primarul comunei Agigea. Edilul a adăugat că în şedinţa Consiliului Local din această lună a fost aprobat un proiect de hotărâre prin care i-a fost conferit lui Haci Vural titlul de cetăţean de onoare al comunei Agigea. „Vineri, cu ocazia inaugurării geamiei, îi vom înmâna domnului Haci Vural hotărârea de Consiliu prin care i s-a acordat acest titlu şi o plachetă din partea comunei Agigea", a afirmat primarul Cîrjaliu. Edilul din Agigea a precizat că în ianuarie, cu ocazia vizitei efectuate în Turcia, delegaţia română s-a întâlnit la Ankara şi cu ambasadorul României în Turcia, discutând despre oportunităţile de deschidere economică a zonei Dobrogea către potenţiali investitori turci. „Çifteler şi Eskişehir au o importantă comunitate tătară, ca şi comuna Agigea, iar oamenii de acolo sunt foarte primitori", a subliniat primarul Cristian Cîrjaliu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii