Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:12 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul de Istria a dat declaratii false despre averea personala

ro

23 Oct, 2003 00:00 3463 Marime text

Umbrela PSD adaposteste impotriva legii

Enache Perifan se contrazice in declaratii date personal in aceeasi perioada * El este suspectat ca declaratia sa de avere este neadevarata * In declaratia sa, acesta a spus ca detine doar 1,5 hectare de teren agricol in satul Nuntasi, desi la Registrul Comertului este inregistrat ca asociat al societatii comerciale "Gen Peri" SRL * Intr-un alt raspuns, oferit de aceasta data unui executor judecatoresc, primarul Enache Perifan a afirmat ca, in calitate de persoana fizica, nu are in proprietate bunuri mobile si imobile

Primaria Istria este condusa de Enache Perifan, al carui mandat se apropie de sfarsit anul viitor. Pana sa fie ales primar, pe langa calitatea de membru PSD, acesta detinea si functia de director al scolii din comuna. Numai ca, dupa ceva timp de la "inscaunare", apare, in contradictie cu celelalte activitati paralele ale primarului, Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei din randul acestora. Potrivit literei legii, fiecare ales local are obligatia de a depune si face publica o declaratie de avere prin care sa-si faca cunoscute toate proprietatile. Dupa cateva luni de la intrarea in vigoare a legii, Enache Perifan declara public ca singura posesie este un teren agricol de 1,5 hectare, a carui valoare de impozitare este 255.000 lei, in satul Nuntasi. Sa fie, oare, primarul Istriei cel mai sarac primar din judetul nostru? Nici pe departe! Ce nu a specificat in declaratia sa Perifan a fost faptul ca din anul 1992 detine o societate comerciala al carei obiect de activitate este comercializarea pieselor auto si accesoriilor specifice acestora. Numele firmei este SC "Gen Peri" SRL, cu numar de inregistrare J13/2048/1992, cu sediul pe strada Docherilor, numarul 3. Conteaza, oare, ca in actul de inregistrare al societatii primul administrator este trecut fiul sau, Mihai Perifan, iar primarul este mentionat ca asociat?

Unde-i lege, nu-i tocmeala

Ar trebui sa pese. In lege, articolul 111 spune ca: "Functiile si activitatile care se includ in declaratia de interese sunt: ...c) calitatea de actionar sau asociat la societati comerciale, inclusiv banci sau alte institutii de credit, societati de asigurare si financiare". Urmatorul articol precizeaza ca persoanele care exercita functii publice au obligatia sa actualizeze declaratiile de interese ori de cate ori intervin schimbari. Sa fi uitat omul nostru anul infiintarii societatii? De ce oare s-a pretat fostul educator si director al unei scoli sa insele buna-credinta a cetatenilor, cand toata lumea s-ar fi asteptat din partea lui sa actioneze in numele dreptatii si cinstei pe care le promova altadata in fata elevilor? Un alt exemplu despre pozitia lui Perifan vizavi de notiunea de cinste si corectitudine vine odata cu raspunsul lui, in calitate de primar, catre un executor judecatoresc. Prin acesta Perifan Enache - primarul, raspunde: "Referitor la adresa dumneavoastra,..., prin care solicitati un certificat de stare materiala cu privire la situatia bunurilor mobile si imobile din com. Istria sat Nuntasi jud. Constanta, proprietatea lui Perifan Enache, va comunicam ca domnul Perifan Enache nu detine bunuri mobile si imobile pe raza comunei Istria judetul Constanta.", semnat si parafat: Primar Perifan Enache. Astfel apare un paradox, sau mai bine-zis o ciudatenie: actualizarea datelor din declaratia de avere a functionarului public, primarul Perifan Enache, a fost publicata pe site-ul Consiliului Judetean Constanta www.cjc.ro in decursul lunii trecute. In aceeasi luna, Primaria Istria a eliberat acest act catre executorul judecatoresc care a solicitat-o. Dar asta este o alta poveste. Intrebarea pentru domnul primar ar fi: in care din declaratii ati mintit, domnule Perifan? Va urma.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii