Primul Crăciun după BREXIT Modificări la vămuire. Aștepţi colet din afară, de sărbători? Iată ce trebuie să ştii
Primul Crăciun după BREXIT: Modificări la vămuire. Aștepţi colet din afară, de sărbători? Iată ce trebuie
09 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2466
Marime text
- Din data de 1 iulie 2021, mărfurile importate în UE sunt supuse TVA.
- Ca excepție, trimiterile fără caracter comercial de la o persoană particulară la alta, cu o valoare care nu depășește 45 euro, nu sunt supuse TVA, informează autoritățile vamale.
- Am încercat să luăm legătura cu Regionala Galați pentru mai multe lămuriri, însă fără succes. Vă vom transmite pe parcurs informațiile ce le vom primi.
Mii de colete sunt într-un du-te-vino continuu la vamă, fiind vorba despre pachete de Crăciun, pe care fie românii de acasă le primesc ca alinare de la rudele plecate în străinătate, ori pe care românii din afară le primesc încărcate cu bunătăți și dor de casă de la cei ce au rămas.
Anul acesta este primul Crăciun după ce prevederile BREXIT, prin care Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană, intră în vigoare, afectând astfel inclusiv zecile pachete care luau în mod obișnuit, în această perioadă, drumul spre Marea Britanie, din România, sau invers.
În acest context, ZIUA de Constanța vă prezintă informațiile puse la dispoziție de autoritățile vamale în legătură cu pachetele sosite din afară.
Astfel, conform sursei citate, din data de 1 iulie 2021, chiar dacă este vorba despre mărfuri importate din țări terțe sau teritorii terțe, cu o valoare intrinsecă mai mică de 150 euro, cetățenii sunt nevoți să plătească TVA.
Excepție fac trimiterile fără caracter comercial de la o persoană particulară la alta, cu o valoare care nu depășește 45 euro.
Sunt scutite de taxele vamale mărfurile cu o valoare intrinsecă neglijabilă.
Potrivit Regulamentului (CE) nr. 1186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale, art. 23 alin (2): „prin „mărfuri cu o valoare neglijabilă” se înţeleg mărfurile a căror valoare intrinsecă nu depășește 150 EUR în total pe transport.“
În același regulament, regăsim și mărfurile care nu sunt scutite de aceste taxe vamale, și anume: produsele alcoolice, parfumurile și apele de toaletă, tutunul sau produsele pe bază de tutun.
Prin urmare, pentru mărfurile importate în UE veți plăti TVA.
De asemenea, va trebui să depuneți declarații vamale pentru toate mărfurile importate în UE, indiferent de valoarea lor.
Totuși, există opțiunea depunerii unei declarații cu set redus de date H7. Elementele de date pe care trebuie să le conțină declarația se regăsesc în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pg. 252, coloana H7.
Potrivit customs.ro, declarațiile cu set redus de date H7 vor fi depuse pentru:
- importul de mărfuri cu o valoare intrinsecă mai mică de 150 euro, care beneficiază de scutire de taxe vamale la import
- mărfuri care fac obiectul unor trimiteri de la o persoană particulară la alta, fără caracter comercial, cu o valoare mai mică de 45 euro pe transport, care beneficiază de scutire de taxe vamale și TVA la import , conform art. 25 din Regulamentul nr. 1186/2009 al Consiliului:
Scutirea prevăzută la prezentul alineat nu se aplică transporturilor provenite din insula Heligoland, informează autoritățile vamale.
(2) În sensul alineatului (1), „import fără caracter comercial” înseamnă importul care se referă la transporturile care, în același timp:
(a) prezintă un caracter ocazional;
(b) conţin exclusiv mărfuri rezervate uzului personal sau familial al destinatarilor, iar natura sau cantitatea acestor mărfuri
nu prezintă nicio intenţie de ordin comercial;
(c) sunt adresate de către expeditor destinatarului fără niciun fel
de plată.
Scutirea de TVA la import pentru trimiterile fără caracter comercial de la o persoană particulară la alta cu o valoare care nu depășește 45 euro, astfel cum se prevede în Directiva 2006/79/CE a Consiliului, rămâne aplicabilă.
- mărfuri în cadrul regimului special pentru vânzările la distanță de mărfuri importate din țări terțe sau teritorii terțe, prevăzut în titlul XII capitolul 6 secțiunea 4 din Directiva 2006/112/CE, cu modificările și completările ulterioare
- mărfuri în cadrul regimurilor speciale pentru declararea și plata TVA la import prevăzute în titlul XII capitolul 7 din Directiva 2006/112/CE, cu modificările și completările ulterioare
Declarațiile cu set redus de date nu se utilizează în cazurile prevăzute la art.143a alin. (2) din R 2015/2446 :
- punerea în liberă circulaţie a mărfurilor al căror import este scutit de TVA în conformitate cu art. 143 alin.(1) lit. (d) din Directiva 2006/112/CE și, atunci când este cazul, care circulă în regim suspensiv de accize în conformitate cu art. 17 din Directiva 2008/118/CE
- reimportul cu punerea în liberă circulaţie a mărfurilor al căror import este scutit de TVA în conformitate cu art. 143 alin. (1) lit. (d) din Directiva 2006/112/CE și, atunci când este cazul, care circulă în regim suspensiv de accize în conformitate cu art. 17 din Directiva 2008/118/CE
- dacă nu aveți un număr EORI, pentru îndeplinirea formalităților vamale, este necesar să îl obțineți de la autoritatea vamală - link . Acest număr se solicită o singură dată și este utilizat pentru toate formalitățile vamale de pe teritoriul UE, atunci când este solicitat
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursă foto: Pixabay
Citește și:
Peste 200.000 de țigări de contrabandă, indisponibilizate de polițiști. Care a fost prejudiciul
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii