Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:26 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, confirmat la o fermă din Tulcea

ro

20 Jul, 2024 13:15 388 Marime text
foto: Pixabay Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, judeţul Tulcea, potrivit unei informări din partea Autorității Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit sursei citate, rimele cazuri de îmbolnavire au apărut în data de 11.07.2024, urmate de mortalități în zilele următoare. Medicii veterinari au suspicionat evoluția unor afecțiuni pulmonare de origine bacteriană exacerbate de temperaturile extrem de ridicate din această perioadă.


Iată comunicatul de presă pus la dispoziție de ANSVSA:

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezența virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, județul Tulcea.

Primele cazuri de îmbolnavire au apărut în data de 11.07.2024, urmate de mortalități în zilele următoare. Medicii veterinari au suspicionat evoluția unor afecțiuni pulmonare de origine bacteriană exacerbate de temperaturile extrem de ridicate din această perioadă.

Au fost recoltate probe pentru examen de laborator la Laboratorul Sanitar Veterinar Județean Tulcea, iar pentru extinderea investigațiilor pentru boli virale au fost trimise probe la IDSA, care a diagnosticat prezența virusului PMR.

În data de 19.07.2024 a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare din România.

Imediat a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor constituit la nivelul Instituției Prefectului Județului Tulcea, în care s-a prezentat planul de acțiune pentru combaterea bolii și măsurile de prevenire a extinderii acesteia cu stabilirea responsabilităților instituțiilor care vor colabora pentru îndeplinirea acestuia.

Conform legislație în vigoare s-a decis uciderea imediată a întregului efectiv de ovine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare pe teritoriul fermei, într-o locație avizată de Garda Națională de Mediu și Sistemul de Gospodărirea a Apelor Tulcea.

În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3km) şi de supraveghere (10km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. Toate exploatațiile comerciale de ovine și caprine din județul Tulcea, au fost notificate și verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.

Au fost notificate județele limitrofe Constanța, Ialomița, Brăila, Galați, Călărași, precum și Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.  

ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

La această oră, situația este sub control, au fost luate toate măsurile adoptate în cadrul CLCB pentru gestionarea unui focar de PRM și nu există posibilitatea afectării sănătății populației.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

*Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) este o boală virală foarte gravă, care afectează mai multe specii de rumegătoare mici, domestice şi sălbatice, foarte contagioasă şi cu o evoluţie foarte severă, terminată prin exitus în proporţie de 70 %. Clinic, boala se caracterizează prin evoluţie de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră şi tulburări generale, digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive şi respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie. PMR a fost descrisă pentru prima dată în anul 1942 de L. Gargadennec şi A. Lalanne în Coasta de Fildeş, care au sesizat că maladia studiată de ei prezenta unele diferenţe clinice şi epidemiologice faţă de evoluţia pestei bovine la ovine, cu care se asemăna într-o oarecare măsură şi cu care putea fi confundată. Studiile care au urmat s-au axat în special pe proprietăţile agentului etiologic, demonstrând că acesta este asemănător, dar nu identic, cu virusul pestei bovine, de care se deosebeşte genetic şi antigenic. Este un virus ARN anvelopat, cu geometrie sferică, diametru de 150 nm şi genom linear. Este foarte asemănător antigenic cu virusul pestei bovine. Are o rezistenţă relativ redusă la acţiunea agenţilor fizici şi chimici, fiind distrus în 60 minute la 50°C, cu o perioadă de înjumătăţire de 2 ore la 37°C. Este distrus de ph-ul  ≤4 sau ≥11. Este foarte sensibil la alcool, fenol şi majoritatea substanţelor dezinfectante. Hidroxidul de sodiu 2% îl distruge în 24 de ore. Refrigerarea şi congelarea îl conservă.

În Europa, la această dată (20.07.2024) sunt confirmate mai multe focare de PMR în exploatații mixte de capre și oi din Regiunea Thessalia, Grecia. PMR a fost semnalată prima dată pe continent, în anul 2018, când a fost diagnosticat primul focar în Bulgaria, în localitatea Bolyarova, aproape de graniţa cu Turcia.

 
Citește și:

Angajări ConstanțaPosturi vacante la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii