Procese deschise în urma furtunii din august, la Constanţa. Ce despăgubiri cer oamenii pentru maşinile distruse de copaci
Procese deschise în urma furtunii din august, la Constanţa. Ce despăgubiri cer oamenii pentru maşinile distruse
19 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
3980
Marime text
Aproximativ 20 de procese au fost intentate de mai mulţi locuitori ai municipiului Constanţa împotriva Primăriei Constanţa sau a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”, după furtuna care a avut loc în data de 3 august 2019. Zeci, dacă nu chiar sute de copaci au fost puşi la pământ, iar mulţi locuitori s-au trezit cu maşinile avariate, după ce arborii s-au izbit de autoturismele lor. Pentru a putea primi despăgubiri, trebuie intentat un proces, iar în urma expertizelor se poate da răspuns favorabil sau nu.
Printre ei se numără şi Anca Medrea, al cărei dosar a fost înregistrat de către Judecătoria Constanţa în data de 17 decembrie 2019. Dosarul are ca obiect o acţiune în răspundere delictuală. Constănţeanca a fost una dintre persoanele peste a cărei maşină a căzut un copac într-o parcare din zona Tomis Nord, dauna vehiculului fiind totală.
Potrivit devizului, contravaloarea reparaţiilor autoturismului se ridică la suma de 59.830,82 de lei, pentru care reclamanta cere daune materiale. De asemenea, reclamanta invocă faptul că a făcut solicitări de despăgubire la ambii pârâţi, însă doar pârâtul Primarul Municipiului Constanţa, prin adresă, a respins cererea.
Mai mult, reclamanta a precizat că a fost depusă o adresă la Primăria Constanţa, la care municipalitatea a răspuns în data de 11 aprilie 2019 prin care a refuzat toaletarea pomilor de pe strada Adamclisi, unde s-a petrecut evenimentul menţionat, inclusiv cei din zona în care se afla copacul căzut pe maşina victimei.
Pe lângă daunele materiale, constănţeanca a mai cerut 10.000 de lei daune morale, dar şi despăgubiri în valoare de 500 lei pe lună, începând cu data de 4 august 2019, pentru incapacitatea de a folosi autoturismul în interes propriu, fiindu-i afectată activitatea de zi cu zi.
Ce trebuie să facă o persoană dacă se trezeşte cu un copac pe maşină
Şoferii trebuie să plătească anual o poliţă de răspundere civilă auto, dar asigurarea aceasta nu prevede despăgubiri pentru cazurile în care maşina a fost avariată în urma unor fenomene naturale, în cazul de faţă, furtună. Dacă maşina a fost avariată de un copac căzut, oamenii pot da în judecată primăria sau administratorul străzii, asta pentru a recupera daunele.
Dacă există încheiată o poliţă de asigurare CASCO, lucrurile sunt mult mai simple. În acest caz, tot ce trebuie să facă o persoană este să anunţe compania de asigurări care a emis poliţa de cele întâmplate, iar agenţii vor veni, vor evalua duna şi vor repara maşina în cel mai scurt timp.
Citeşte şi:
Copaci căzuţi şi masini avariate, în cartierul Tomis Nord!
Avertizare RO-ALERT Judeţul Constanţa, sub cod ROȘU de ploi, grindină şi vijelii!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii