Procurorii au verificat: Mare parte din oile înecate în Marea Neagră, îngropate pe un teren viran din județul Tulcea (video)
Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:17 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii au verificat Mare parte din oile înecate în Marea Neagră, îngropate pe un teren viran din județul Tulcea (video)

ro

21 Jan, 2021 10:04 3293 Marime text
  • Două mandate de percheziţie domiciliară la două locaţii situate pe raza localităţii Smârdan, judeţ Tulcea.
  • Acţiunea s-a derulat ca urmare a delegării poliţiştilor de frontieră de către procurorul de caz, în vederea stabilirii legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a animalelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia.

Oficial de la Instituția Prefectului Județul Tulcea

Am adoptat un plan de intervenție pentru decontaminarea și ecologizarea terenului unde au fost găsite îngropate deșeuri de origine animală. Astfel, am adoptat un plan în două etape.

În prima etapă, astfel, sub supravegherea Gărzii de Mediu se va proceda la extragerea şi incinerarea tuturor leşurilor de origine animală (ovine, suine, bovine) descoperite pe terenul în suprafaţă de circa un hectar.

Ulterior, în faza a doua, o firmă specializată, în baza unui proiect de remediere supravegheat de Agenţia de Protecţia Mediului, va proceda la decontaminarea şi ecologizarea zonei, pe cheltuiala societăţii care administrează incineratorul., a transmis prefectul Cristian Iordan.

În cursul zilei de azi, 21.01.2021, începând cu ora 10.00, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţul Tulcea a avut loc o şedinţă a Centrului Local de Combatere a Bolilor la care, pe ordinea de zi, a fost introdus şi un punct cu privire la un teren agricol de pe raza teritorială a comunei Smârdan, contaminat cu leşuri de origine animală.
Chiar dacă în momentul de faţă, cu privire la aceste aspecte sesizate şi autorităţilor de mediu, este o anchetă a procurorilor de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, Centrul Local de Combatere a Bolilor (după ce s-au prezentat puncte de vedere de la DSVSA Tulcea, Garda de Mediu, Agenţia de Mediu respectiv de la proprietarul incineratorului de la Smârdan şi de la proprietarul terenului) a adoptat un plan de măsuri pe termen scurt şi mediu.

Astfel, sub supravegherea Gărzii de Mediu se va proceda la extragerea şi incinerarea tuturor leşurilor de origine animală (ovine, suine, bovine) descoperite pe terenul în suprafaţă de circa un hectar, după care o firmă specializată, în baza unui proiect de remediere supravegheat de Agenţia de Protecţia Mediului, va proceda la decontaminarea şi ecologizarea zonei, pe cheltuiala societăţii care administrează incineratorul.

O comisie din care vor face parte reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Agenţiei de Mediu, DSVSA, DSP şi Apele Române va monitoriza respectarea planului de măsuri stabilit în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor.

Facem precizarea că, încă de ieri, DSVSA şi DSP Tulcea au aplicat sancţiuni contravenţionale societăţii comerciale care administrează incineratorul, iar organele competente au demarat o anchetă sub coordonarea unui procuror de la Curtea de Apel Constanţa.,a transmis Instituția Prefectului Județul Tulcea.



În data de 20.01.2021, în baza delegării Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul General, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului - Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică – Tulcea, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au pus în executare două mandate de percheziţie domiciliară la două locaţii situate pe raza localităţii Smârdan, judeţ Tulcea.

Acţiunea s-a derulat ca urmare a delegării poliţiştilor de frontieră de către procurorul de caz, în vederea stabilirii legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a animalelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia.

În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că, mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate.


De asemenea, în urma percheziţiilor domiciliare au fost ridicate mai multe documente cu valoare probatorie, precum şi diverse sume de bani în lei şi valută.


Cercetările continuă, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, cu privire la reprezentanţii societăţii care au contractat distrugerea oilor, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni privind protecţia mediului (art. 98, alin. 2, lit. a din OUG 195/2005) şi regimul deşeurilor ( art. 63, alin.1,lit. b din Legea nr. 211/2011).


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii