Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:26 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorul Zafer Sadîc „Avem câteva indicii referitoare la modul de producere al incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța“ (video)

ro

04 Oct, 2021 16:57 3423 Marime text
  • Sunt continuate cercetările la Spitalul de Boli Infecțioase astfel încât să se adune toate probele necesare stabilirii cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs incendiul. 
  • Fiecare salon era dotat cu camere de supraveghere, iar imaginile surprinse de acestea asr putea fi probe importante în acest dosar


Ancheta continuă la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța după incendiul devastator în care și-au pierdut viața patru pacienți. 

Procurorul Zafer Sadîc, din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a declarat că sunt continuate cercetările la fața locului astfel încât să se adune toate probele necesare stabilirii cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs incendiul. 

„Avem o echipă destul de numeroasă care face cercetarea la fața locului, atât lucrători de poliție cât și specialiști în domeniul investigării incendiilor, mai ales că am dispus efectuarea unei expertize criminalistice complexe în acest sens. În paralel cu cercetarea la fața locului, în care am implicat și reprezentanții spitalului care să ne poată oferi informații  despre împrejurările producerii evenimentului, ca să putem afla date despre amplasarea paturilor și a diferitelor aparaturi medicale în saloane, a sistemului de supraveghere video, locul în care se afla fiecare pacient la momentul producerii incendiului. Pe de altă parte am procedat la audierea persoanelor care să ne poată oferi informații despre ce s-a întâmplat în dimineața respectivă. Am audiat deocamdată dintre pacienții care au scăpat cu viață și din fericire sunt într-o stare relativ bună în prezent, astfel încât să ne putem da seama care a fost sursa incendiului, care a fost locul și momentul în care a izbucnit incendiul. De asemenea efectuăm și alte investigații, urmează să ridicăm documente pe care ni le vor pune la dispoziție reprezentanții spitalului ca să observăm dacă existau autorizațiile și avizele necesare pentru întreaga structură, pentru instalațiile folosite, cea electrică, cea de oxigen și pentru alte tipuri de instalație și aparatură ale spitalului“ - a declarat procurorul Zafer Sadîc.


De asemenea, având în vedere că fiecare salon era dotat cu camere de supraveghere, imaginile surprinse de acestea asr putea fi probe importante în acest dosar. 

„Am ridicat, tot așa prin punerea la dispoziție de către reprezentanții spitalului, sistemele de înregistrare video ale camerelor din cele șapte saloane și de pe holul secției ATI. Sperăm să putem recupera din acestea pentru că , cel puțin, la prima vedere unul dintre aparatele ridicate este probabil deteriorat din cauza intervenției pompierilor, deoarece l-am găsit ud, plin de apă, și sperăm să putem recupera datele de pe hard disk. Fiecare salon era dotat cu camere de supraveghere video, așa încât fiecare pacient să poată fi monitorizat în permanență. Așa cum este configurația secției ATI toți pacienții sunt monitorizați atât video cât și pe baza semnalmentelor, tot ceea ce înseamnă temperatură, saturație, tensiune arterială și alte date ale pacienților care le-ar putea indica celor din secție dacă pacientul se simte bine, sau dacă are probleme. În prezent avem câteva indicii referitoare la modul de producere al incendiului, însă deocamdată totul este la nivel de speculație și nu vrem să oferim piste false sau informații care ar putea fi informate în viitor“ - a mai precizat procurorul Sadîc.


Peste câteva zile, după finalizarea cercetărilor de la fața locului, se va putea interveni la spital astfel încât saloanele să poată primi din nou pacienți. 

„Așteptăm să ne ajute și specialiștii cu concluziile obținute și după ce vom audia, în principiu măcart jumătate din persoanele pe care ni le-am propus să le audiem, după aceea vom putea să ne formăm o imagine mai clară despre împrejurările producerii evenimentului. Cercetarea la fața locului ar putea dura până la două trei zile. Deja s-a intrat destul de serios la fața locului. Ieri și astăzi am adunat numeroase probe materiale care ne trebuie pentru diferite operațiuni sau activități de laborator ale specialiștilor și sperăm că dacă nu mâine, poate pomâine să reușim să terminăm cercetarea la fața locului. După ce finalizăm cercetarea la fața locului și am ridicat ceea ce ne trebuie și ceea ce ne vor solicita experții ca să poată examina mai departe în laborator, punem la dispoziția spitalului partea de clădire pe care am investigat-o noi să își poată urma mai departe cursul firesc să repună spitalul în funcțiune“ - a mai adăugat procurorul Zafer Sadîc.       

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii