Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:54 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prognoza hidrologică pentru Dunăre. Datele INHGA

ro

22 Oct, 2023 12:37 1310 Marime text
foto: Pexels Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar în primele două zile ale intervalului, în jurul valorii de 2.000 metri cubi/secundă (mc/s), apoi în uşoară creştere până la valoarea de 2.150 mc/s până la sfâşitul intervalului de prognoză, situându-se sub media multianuală a lunii octombrie (3.850 mc/s), arată prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la 28 octombrie 2023.

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi relativ staţionare, exceptând în partea a doua a intervalului sectorul Gruia - Brăila când vor fi în uşoară creştere, scrie Agerpres.ro. 

Debitul maxim al Dunării estimat pentru luna octombrie este de 3.500 mc/s, iar cel minim de 2.300 mc/s.

În ceea ce priveşte râurile din România, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare în perioada 22 - 28 octombrie 2023.

Pe toată durata intervalului de prognoză sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de munte, cu o probabilitate mai mare în partea a doua a intervalului, pe cele din vestul, centrul şi nordul ţării, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, prognozate.

În luna octombrie 2023, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe cursul superior al Jiului şi mai mici pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Putna şi Trotuş. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe Rm. Sărat, Bârlad, pe afluenţii Prutului şi pe râurile din Dobrogea. 


Citește și:


Klaus Iohannis, discuţii cu preşedintele SUA și secretarul general al NATO, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii