Programul „Alertă Copil”, adoptat tacit de deputaţi. A ajuns pe masa senatorilor (document)
Programul „Alertă Copil”, adoptat tacit de deputaţi. A ajuns pe masa senatorilor (document)
18 Feb, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2231
Marime text
Camera Deputaţilor a adoptat tacit o iniţiativă legislativă depusă pe 3 septembrie 2019, care prevede instituirea sistemului „Alertă Copil”, prin care populaţia şi mass-media vor fi avertizate în legătură cu dispariţiile de copii în România. Senatul este for decizional, iniţiativa fiind depusă de către deputatul PNL Ovidiu Alexandru Raeţchi.
Prin instituirea sistemului „Alertă Copil“, se va asigura distribuirea către populaţia dintr-o anumită arie de căutare, în funcţie de decizia Poliţiei, a unui mesaj gratuit de tip SMS prin care dispariţia unui minor este anunţată, alături de detalii pentru identificarea acestuia şi de modul în care cetăţenii pot contribui la efortul de căutare. De asemenea, iniţiatorul îşi propune ca, printr-un regim stabilit de CNA în baza dialogului cu posturile de radio şi televiziune, mesajele „Alertă Copil“ să fie preluate şi în mediul audiovizual. În sfârşit, site-urile de ştiri ale ziarelor şi revistelor vor primi din partea Poliţiei o înştiinţare special de tip „Alertă Copil“, fiind rugate să distribuie informaţia în regim de breaking-news.
Poliţia este singura în măsură, prin organismul său specializat în acest domeniu, să stabilească oportunitatea lansării unui mesaj de tip „Alertă Copil“, precum şi aria de difuzare (locală, regională, naţională). Trebuie înţeles că Poliţia va fi în situaţia de a alege între verificarea temeiniciei alertei şi urgenţa de a salva un copil. Din acest motiv, în lupta cu minutele, alerta poate fi declanşată imediat, în orice situaţie în care oamenii legii pot considera că un copil se află în pericol. În acest tip de sistem, multe dintre alerte pot viza neînţelegeri, confuzii sau rătăciri ocazionale ale minorilor, nefiind vorba întotdeauna despre răpiri sau situaţii limită. Dar acest principiu este asumat de la bun început de comunităţile care folosesc un sistem similar.
Tentative de a institui sisteme asemănătoare au mai existat în România. Totuşi, ele au constituit un eşec, desfăşurându-se sub forma unor programe şi proiecte pilot, nu într-un cadru legal dedicat. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al MAI ar urma să opereze sistemul şi să transmită prin mesaje tip SMS, în funcţie de datele reclamate, dispariţia unui copil, către cetăţenii din anumite zone geografice.
„Art. 2 - Mesajele Alertă copil vor fie difuzate prin SMS utilizatorilor de telefonie mobilă din zonele indicate de Poliţie ca fiind relevante pentru aria de căutare.
Art. 3 - Mesajele Alertă Copil sunt de interes public şi gratuite. Mesajele conţin informaţiile pe care Poliţia le consideră esenţiale pentru identificarea minorului dispărut. MAI are obligaţia de a publica cel puţin o dată la 12 ore o actualizare privind statusul cazurilor raportate prin Sistemul Alertă Copil”, se arată în proiectul legislativ.
Citeşte şi:
Programul „Alertă Copil“, în curs de avizare la Camera Deputaţilor. Ce prevede proiectul legislativ (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii