Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:05 05 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul de Evaluare a Starii de Sanatate nu are priza la cetateni

ro

27 Feb, 2008 00:00 1038 Marime text
1204059402.jpg

Constantenii, spre deosebire de conationalii lor, nu prea au tragere de inima cand aud de ace, medici si asistente. Cultura medicala nu este una dintre prioritatile populatiei, in ciuda eforturilor depuse de Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii Publice, fie prin initierea de noi proiecte, fie pe cale mass-media. Cel putin asta reiese din bilantul primelor sase luni in care s-a desfasurat programul demarat in iulie 2007.

Dovada ca Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate nu a prea dat roade sunt datele statistice pe care demnitarul le-a prezentat in videoconferinta organizata, ieri, cu autoritatile locale. Astfel, pana la sfarsitul lui 2007, ar fi trebuit sa se prezinte la medicul de familie, in vederea realizarii investigatiilor paraclinice, toate persoanele nascute in lunile iulie-decembrie. In schimb, cabinetele medicilor au fost vizitate doar de 48,8% din cetatenii carora li se adresa programul. "Deci, aproape jumatate, ceea ce confirma concluzia ca oamenii incep sa devina mai receptivi cand vine vorba de propria sanatate", se arata pe site-ul ministerului. Un punct de vedere optimist. Totusi, ceea ce ar trebui sa puna pe ganduri populatia este faptul ca, dintre persoanele evaluate, 39,25% au fost identificate cu risc de imbolnavire.

Un judet dulce ca mierea

In timpul videoconferintei, Constanta nu a intrat pe lista neagra a demnitarului, atunci cand a venit vorba de disfunctionalitatile depistate in urma controlului ce viza subprogramul denumit "Tratamentul bolnavilor cu afectiuni oncologice". Insa i-a venit randul atunci cand atentia participantilor la videoconferinta s-a indreptat spre Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate. Datele ministerului arata ca la nivelul judetului s-a constatat o slaba mobilizare a persoanelor neasigurate, numarul acestora fiind sub media nationala. Tot raportul realizat de Nicolaescu a scos la iveala ca populatia din Constanta este mai predispusa la imbolnavirea prin diabet zaharat de tip 2, fata de situatia din restul tarii. In timp ce la nivel national media diabeticilor este de 29%, in judetul nostru, ponderea este de 32%.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii