Programul IPS Teodosie în perioada 31 iulie – 2 august
Programul IPS Teodosie în perioada 31 iulie – 2 august
30 Jul, 2020 14:56
ZIUA de Constanta
2220
Marime text
Vineri, 31 iulie, este prima zi a postului Adormirii Maicii Domnului. De la ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Gheorghițeni, Dorna-Arini, iar de la ora 21.00, va oficia Taina Sfântului Maslu, urmată de Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Medgidia.
Postul Adormirii Maicii Domnului are o durată de două săptămâni şi se încheie de praznicul Adormirii Maicii Domnului, în ziua de 15 august. Postul ne aduce aminte de virtuţile alese ale Preasfintei Fecioare precum şi de postul ţinut de către Maica Domnului, prin care s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.
Ca vechime, este de dată mai recentă faţă de celelalte posturi de peste an. Originea lui se situează undeva în secolul V, odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului. Uniformizarea rânduielilor bisericeşti cu privire la acest post s-a petrecut în anul 1166, la un sinod local din Constantinopol.
Canoanele Bisericii prescriu dezlegare la peşte în data de 6 august, la praznicul Schimbării la Faţă a Domnului.
Sâmbătă, 1 august, de la ora 23.00, ierarhul nostru va oficia Acatistul Învierii Domnului în Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla
Pe data de 7 august, Biserica Ortodoxă Română o cinstește pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, ocrotitoarea mănăstirii din apropierea localității constănțene Crucea. Astfel, duminică, 2 august, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia aici Sfânta Liturghie, ca anticipare a hramului.
Sfânta Teodora de la Sihla s-a născut în localitatea Vânători, în judeţul Neamţ, pe la anul 1650 şi a fost, în tinereţe, căsătorită. Deoarece nu aveau copii, la vârsta de 30 de ani, împreună cu soțul ei au hotărât să intre în monahism. Astfel, Teodora s-a călugărit la schitul Vărzăreşti din Vrancea. Din cauza unei invazii otomane, stareţa mănăstirii s-a refugiat împreună cu Teodora şi cu alte maici într-un loc mai retras, unde au vieţuit timp de 10 ani, apoi Teodora s-a mutat în apropierea schitului Sihăstria. Armatele turceşti au ajuns şi aici, iar Teodora s-a ascuns într-o peşteră, cunoscută astăzi drept Peştera Cuvioasei Teodora, din apropierea schitului Sihla (construit între anii 1730-1763, în cinstea cuvioasei, când peştera a ajuns loc de pelerinaj).
În anul 1856, sfintele moaşte ale cuvioasei au ajuns la Lavra Pecerska din Kiev, unde se află şi astăzi. Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla a fost canonizată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992.
Tot duminică, 2 august, de la ora 20.00, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinți locul pe care va fi construită clopotnița bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Techirghiol.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii