Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:34 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul „Prima Casă“ se modifică! Cine va putea beneficia de noul program, „O familie, o casă“ (document)

ro

27 Aug, 2019 00:00 2467 Marime text
Noutăţi pentru persoanele care doresc să acceseze un credit prin „Prima Casă“. Cei ce vor să obţină bani pentru construirea sau cumpărarea unei locuinţe prin intermediul programului ce va înlocui „Prima Casă“ vor trebui să aibă un venit net de cel mult 4.500 de lei pe lună, potrivit unui proiect de ordonanţă a Guvernului aflat în dezbatere publică la Ministerul Finanţelor Publice.
 
Proiectul stabileşte limita maximă a veniturilor pe care le pot avea beneficiarii programului „O familie, o casă”, aşa cum va fi numit. Mai exact, cei interesaţi să ia un credit garantat de stat pentru construirea sau achiziţia unei locuinţe prin programul ce va înlocui „Prima Casă“ vor trebui să aibă un venit net lunar de până la 4.500 de lei.
 
La articolul 1, alineatul (2), după litera c) se introduc trei noi litere, lit. d) – f), cu următorul cuprins:
„d) la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei.
e) pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 lei.
f) pe durata contractului de credit obţinut în cadrul Programului, să nu dobândească individual sau împreună cu familia o cotă de peste ½ inclusiv dintr-o altă locuinţă situată în mediul urban, cu excepţia celor dobândite prin moştenire. În cazul în care survine o modificare în acest sens după acordarea creditului în cadrul Programului, în termen de 12 luni de la apariţia acestei situaţii trebuie să decidă asupra deţinerii locuinţei din Program sau altei locuinţe şi să notifice această decizie Finanţatorului şi Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii sau Fondului Român de Contragarantare, cu prezentarea documentelor care atestă înstrăinarea”, conform proiectului.
 
În baza contractului de garantare, asupra imobilelor achiziţionate în cadrul Programului se instituie în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, precum şi în favoarea finanţatorilor, proporţional cu procentul de garantare, un drept de ipotecă legală de rangul I până la finalizarea procedurii de executare silită asupra imobilului care face obiectul garanţiei, potrivit legii, cu interdicţia de înstrăinare a locuinţei pe o perioadă de 5 ani şi interdicţia de grevare cu sarcini a acesteia pe toată durata garanţiei. Condiţia referitoare la rangul dreptului de ipotecă trebuie să fie îndeplinită până la data depunerii cererii de plată a garanţiei de către finanţator la fondurile de garantare.
 
În cazul primirii de către finanţator a comunicării respingerii cererii de plată a garanţiei de la fondurile de garantare, în temeiul contractului de garantare, finanţatorul are dreptul să înscrie în cartea funciară ipoteca legală prevăzută la art. 2386 pct.3 din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, concomitent cu radierea din cartea funciară a ipotecii legale de rang I instituite în favoarea statului român.
 
Avansul minim este de 5 % din preţul de achiziţie al locuinţei sau din valoarea costului de construire a locuinţei, acesta reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare sau valoarea din contractul de antrepriză şi finanţarea garantată. Preţul de achiziţie a locuinţei este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul Băncii Naţionale a României valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de antrepriză, iar valoarea finanţării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei sau valoarea rezultată din devizul estimativ de lucrări, anexă la contractul de construire a locuinţei, exclusiv avansul plătit de beneficiar.
 

În cadrul Programului se acordă următoarele subvenţii:
(a) reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
(b) reducerea cu 1 punct procentul a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.
Solicitărilor de acordare a unei finanţări garantate în cadrul programului „Prima casă”, aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, li se aplică dispoziţiile legale în vigoare la data depunerii lor.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii