Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:01 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul Rabla pentru electrocasnice. Condiții și valori ale voucherelor

ro

29 Sep, 2020 00:00 2672 Marime text
  • Programul Rabla pentru electrocasnice continuă
  • Vouchere între 200 și 400 lei
Cei care își doresc să își înlocuiască electrocasnicele vechi cu unele noi vor putea cere bani de la autorități și anul acesta, prin programul Rabla pentru electrocasnice.
Față de edițiile anterioare ale programului, lista electrocasnicelor ce vor putea fi cumpărate cu bani de la stat a fost extinsă, solicitarea banilor făcându-se ușor, în două etape.
După cum stabilește noul ghid de finanțare a programului Rabla pentru electrocasnice, aflat în dezbatere publică, înlocuirea electrocasnicelor cu bani de la stat va presupune următoarele etape:
  • înscrierea online a solicitantului și primirea unui voucher electronic;
  • cumpărarea aparatului electrocasnic dorit, dintr-un magazin înscris în program, fie el fizic sau online.
Mai exact, primul pas ce trebuie făcut pentru a obține bani prin programul Rabla pentru electrocasnice este înscrierea online, ce se va putea face pe o platformă pusă la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). La înscriere, cei interesați trebuie să furnizeze o serie de informații, precum:
  • datele de identificare (nume, prenume şi adresa de domiciliu a solicitantului, CNP), conform actului de identitate, inclusiv data expirării acestuia;
  • adresa de e-mail şi număr de telefon mobil valide;
  • declarația pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligații de plată restante la bugetul de stat şi bugetul local la data înscrierii;
  • acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informațiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terțe instituții sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligațiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situații şi statistici;
  • tipul de electrocasnic care se achiziționează, precum şi declarația pe propria răspundere prin care se obligă să predea unul uzat în momentul achiziționării.
După finalizarea înscrierii în aplicație, solicitarea este analizată de AFM, iar lista solicitanților aprobați, adică a celor ce primesc vouchere electronice, e afișată pe site-ul autorității, aceasta conținând atât datele de identificare ale solicitanților, cât și sumele pe care le vor primi aceștia de la stat.
Cei care vor primi voucherele electronice vor avea la dispoziție 15 zile pentru a le folosi, fie mergând într-un magazin fizic, fie cumpărând electrocasnicele online. În ambele cazuri, cei ce dețin vouchere pentru electrocasnice vor trebui să predea un electrocasnic uzat, acesta fiind și scopul programului, respectiv reducerea numărului de aparate electrocanice cu consum mare de energie electrică.
Electrocasnicele ce se vor preda vor trebui să fie de același tip cu cel ce se dorește cumpărat, cu excepția uscătoarelor de rufe și a mașinilor de spălat vase, cazuri în care sunt acceptate și alte aparate vechi din restul listei de mai jos.
În următoarea ediție a programului Rabla pentru electrocasnice, așa cum apare în noul ghid de finanțare, sumele pe care le vor primi cei intresați să-și înlocuiască electrocasnicele sunt:
  • 300 lei - pentru mașini de spălat rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 400 lei - pentru mașini de spălat vase cu eficiență energetică cel puțin A++, aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++, frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare cu eficiență energetică cel puțin A++, televizoare cu eficiență energetică cel puțin A și uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 200 lei - pentru aspiratoare cu eficiență energetică cel puțin A.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii