Proiect al Ministerului Apărării Naționale Direcția Generală de Informații a Apărării va avea personalitate juridică și va putea face filaje
Proiect al Ministerului Apărării Naționale: Direcția Generală de Informații a Apărării va avea personalitate
25 Oct, 2023 15:17
ZIUA de Constanta
1384
Marime text
Ministerul Apărării Naționale a postat pe site-ul oficial, în transparență decizională, proiectul de Lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru modificarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale.
În cauză, rolul principal îl are Direcția Generală de Informații a Apărării, care, potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Apărării, a „reuşit să se individualizeze și să se remarce la nivelul Comunității Naționale de Informații, însă pentru a deveni exponentul unei culturi organizaționale puternice, novatoare, capabilă să gestioneze oportun și eficient provocările actuale din mediul de securitate, această identitate trebuie definită mai riguros şi în plan juridico-legislativ“.
Tot potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Apărării, „în contextul deteriorării semnificative a situaţiei de securitate care reclamă un răspuns adaptat şi eficient în fața riscurilor, amenințărilor şi vulnerabilităților cu care ne confruntăm, asigurarea unui cadru normativ clar, unitar şi stabil care să guverneze activitatea structurii specializate în informații pentru apărare, respectiv Direcţia Generală de Informaţii a Apărării misiunile, se numără printre preocupările legitime pentru consolidarea măsurilor de răspuns“.
Astfel, prezentul demers legislativ vizează, conform proiectului:
a) stabilirea unui cadru legal de organizare și funcționare a structurii de informații a Ministerului Apărării Naționale, în acord cu prevederile art. 13 şi art. 22 lit. a) din Legea nr. 51/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care fac referire la acte normative care reglementează organizarea şi funcţionarea structurilor cu atribuții în domeniul securităţii naţionale, în corelare cu documentele care fundamentează planificarea apărării naționale, prin definirea rolului structurii cu accent pe dimensiunea apărării naționale, raportat la activitățile acesteia desfăşurate pentru identificarea ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc ce pot afecta securitatea naţională;
b) clarificarea modalităților de exercitare a controlului democratic extern asupra structurii de informații, corelat cu ansamblul reglementărilor de acelaşi nivel;
c) recunoaşterea statutului de persoană juridică şi individualizarea structurii în plan juridico-legislativ;
d) stabilirea elementelor specifice cu incidență asupra naşterii şi executării raporturilor de serviciu/muncă ale personalului care urmează să încadreze/ încadrează funcţii în Direcţia Generală de Informaţii a Apărării;
e) menținerea şi dezvoltarea unor capabilități sporite de obținere, verificare, stocare, procesare şi valorificare a datelor şi informațiilor şi îndeplinirea operativă a misiunilor de apărare şi intervenției antiteroriste/contrateroriste, a pazei proprii și a celorlalte misiuni de serviciu, prin instituirea posibilității de dotare prin structuri specializate proprii cu toate categoriile de bunuri produse necesare, inclusiv armament, muniție, tehnică de luptă.
Actul normativ urmăreşte organizarea Direcției Generale de Informaţii a Apărării ca structură de informații cu nivel de direcție generală, cu personalitate juridică, cu atribuţii specifice realizării securității naționale în domeniul apărării.
Proiectul de lege stabileşte subdomeniile care se circumscriu domeniului informații pentru apărare, și anume: informații militare, contrainformații militare, securitate militară, reprezentare şi diplomaţie a apărării, protecţia şi paza principalelor categorii de factori umani şi materiali din responsabilitatea Ministerului Apărării Naționale, prevenirea şi combaterea actelor de terorism şi a faptelor asimilate acestora, managementul activităţii oficiale de cifru şi al sistemelor criptografice, managementul infrastructurii de chei publice a Ministerului Apărării Naţionale, cyber intelligence şi cyber counter-intelligence.
Cu referire la cyber intelligence şi la cyber counter-intelligence, actul normativ redefineşte responsabilitățile DGIA în domeniile securității și apărării cibernetice pentru a exprima cu fidelitate atribuțiile acesteia și pentru a asigura o delimitare clară de cele ale Statului Major al Apărării, în sensul în care Direcția Generală de Informații a Apărării desfăşoară acțiuni specifice de informaţii contrainformații în spaţiul cibernetic în scopul cunoaşterii, monitorizării, prevenirii contracarării oricăror acțiuni care pot constitui riscuri, vulnerabilităţi şi/sau ameninţări la adresa securității naționale în domeniul apărării și asigură securitatea şi apărarea cibernetică pentru infrastructurile cibernetice proprii, în strictă corelare cu prevederile Legii nr. 58/2023 privind securitatea şi apărarea cibernetică a României, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Soluția normativă propusă clarifică atribuțiile Direcției Generale de Informaţii a Apărării în raport cu cele ale structurii lider la nivelul Ministerului Apărării Naţionale şi asigură alinierea la cerințele actuale ale mediului de securitate, în domeniul apărării cibernetice, cu atât mai mult cu cât potrivit art. 30 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 58/2023, Ministerul Apărării Naționale desfăşoară operaţii de cyber intelligence şi cyber counter-intelligence în spațiul cibernetic în scopul cunoaşterii, monitorizării şi contracarării amenințărilor la adresa apărării naţionale, la adresa structurilor organismului militar şi a forţelor aliate.
Proiectul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Ziua Armatei României, sărbătorită printr-o serie de manifestări. Programul evenimentelor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii