Proiect de lege Mașinile vor putea fi ridicate după 6 luni, dacă sunt abandonate. Ce se întâmplă cu cele cu numere din străinătate (document)
Proiect de lege: Mașinile vor putea fi ridicate după 6 luni, dacă sunt abandonate. Ce se întâmplă cu cele
01 Jun, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3155
Marime text
- Un proiect de lege va clarifica mai multe lacune din Legea 421/2002
- Mașinile abandonate vor putea fi ridicate după 6 luni
Pe 23 martie, proiectul a trecut de votul senatorilor, iar pe 28 mai a primit raport favorabil de la o comisie din Camera Deputaților, urmând să fie supusă și la votul parlamentarilor. Dacă trece, atunci proprietarii de autoturisme trebuie să fie mult mai atenți cu bunurile vehicule.
În privința ridicării vehiculelor abandonate pe domeniul public, Poliția Locală a constatat în ultimii ani existența mai multor situații de ordin procedural care îngreunează punerea în aplicare a Legii 421/2002.
Prima dificultate constă în faptul că există proprietari care nu utilizează vehiculele perioade îndelungate (de ordinul anilor). Aceștia nu doresc să rezolve problema și declară că vehiculul nu este abandonat, nedorind să renunțe la el, deși, de cele mai multe ori, acesta este impracticabil circulației, ocupă spațiu în parcări sau pe străzi și creează astfel obstacole în fluența traficului rutier și pietonal.
Sunt proprietari care susțin că au taxele auto achitate și consideră că au dreptul să țină vehiculul parcat pe domeniul public, chiar dacă se află într-o stare avansată de degradare.
În cazul vehiculelor cu numere străine, nu sunt cunoscuți proprietarii sau nu pot fi identificați, fapt pentru care acestea rămân în continuare pe domeniul public. Nu în ultimul rând, există vehicule ai căror proprietari au adresa de domiciliu în alte localități, li se comunică prin poștă somația sau dispoziția primarului, dar somațiile sunt returnate, fiind necesară afișarea sau înmânarea acestor documente, iar Poliția din localitatea respectivă nu sunt obligate legale să ofere sprijin în acest sens.
Din cauza acestor lacune legislative, în foarte multe orașe din România rămân mii de vehicule abandonate care ocupă spații de parcare ce ar putea fi folosite de alte vehicule ce participă activ la mobilitatea cetățenilor.
Schimbările aduse de această propunere sunt:
- Pentru Legea 421/2002, se consideră necesară modificarea și completarea definiției termenului „vehicule fără stăpân”, pentru a include și acele vehicule înmatriculate în străinătate, deoarece au fost semnalate autoturisme de acest fel care nu au putut fi ridicate, din simplul motiv că nu au numere de înmatriculare românești
- Perioada în care vehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice va fi scurtată de la 1 an la 6 luni, pentru eficientizarea identificării celor care într-adevăr sunt utilizate de proprietari sau de deținători legali
- Introducerea dovezii de achitare a taxelor auto, a amenzilor și dovada efectuării ITP-ului de către proprietar în termen de 5 zile de la primirea somației
- Introducerea obligativității autorităților să înmâneze sau, în cazuri excepționale, să afișeze la adresa de domiciliu a proprietarului somația, deoarece nu întotdeauna scrisoarea recomandată poate ajunge la proprietar, fie pentru că acesta nu locuiește unde are adresa de domiciliu, fie din alte motive.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii