Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:20 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de lege Măsuri de diminuare a populației de câini fără stăpân

ro

19 Jul, 2020 11:03 1822 Marime text
  • Proiect de lege privind soluționarea situației câinilor fără stăpân

Recent, deputații umaniști au depus, la Parlament, un nou proiect de lege, privind instituirea Programului național de prevenire și gestionare a înmulțirii populației de câini fără stăpân.

Programul național de prevenire și gestionare a înmulțirii populației de câini fără stăpân este un instrument, pus la dispoziția tuturor autorităților administrației publice locale, prin care se creează cadrul ca acestea, unitar, în colaborare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), medicii veterinari cu liberă practică de pe raza fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT) și societatea civilă, să poată interveni, prin măsuri specifice, pe raza lor teritorială, în scopul prevenirii înmulțirii populației de câini fără stăpân.

Acest program are avantajul că, prin pași simpli, realizabili, fără birocrație și cheltuieli excesive, rezolvă, cu efecte benefice atât asupra sănătății omului, cât și a animalelor, pe termen mediu și lung, o problemă care trenează, de decenii.

Inițiat de deputatul Grațiela Gavrilescu, liderul Grupării Umaniste din Parlament, la sugestia și cu îndrumarea unor primari de orașe și medici veterinari, și susținut de ceilalți parlamentari ai PPU (social-liberal), proiectul de lege se dorește a fi un ghid de acțiune, o procedură unitară, la nivel național, care, aplicată transparent, simultan, periodic și ritmic la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale, va avea și efectul dorit de cetățeni: reducerea, pe cale naturală, a populației de câini fără stăpân.

Implementarea Programului prezintă avantaje incontestabile, între care:

- Asigură o diminuare, pe cale naturală, fără intervenția agresivă a omului, a populației de câini fără stăpân
- Asigură o radiografie reală, la zi, a dimensiunii fenomenului și contribuie la educarea populației din punct de vedere sanitar
- Contribuie la diminuarea cazurilor de boli transmise la om (rabia, leptospiroza, febra butonoasă, maladia Lyme, paraziți interni și externi etc.) și a rănirii acestora prin mușcare, ceea ce, implicit, conduce la micșorarea cheltuielilor pentru îngrijiri medicale
- Contribuie la diminuarea cazurilor de boli transmise animalelor de companie

- Diminuează, în mare măsură, povara alocărilor bugetare pentru acest capitol, în beneficiul altor destinații, necesare comunităților.

Nu în ultimul rând, Programul, fiind bazat pe o conlucrare productivă, perfect transparentă, între autoritățile statului, autoritățile administrației publice locale, medicii veterinari și societatea civilă, înlătură orice suspiciune de încălcare a drepturilor animalelor și de subiectivism în aplicarea corectă a legii.

Principalele măsuri ce urmează a fi implementate prin Programului național de prevenire și gestionare a înmulțirii populației de câini fără stăpân se referă la:

1. Catagrafierea câinilor cu stăpân și a celor fără stăpân
2. Microciparea obligatorie a câinilor cu stăpân și a celor fără stăpân
3. Programe de educare și informare a populației, pe categorii de vârstă.

4. Sterilizarea obligatorie a câinilor fără stăpân și a celor cu stăpân, cu excepția câinilor de rasă.
5. Program permanent de adoptare a câinilor.
6. Obligarea deținătorilor de câini de a plăti o taxă anuală descurajantă pentru fiecare câine nesterilizat, prin hotărâre de consiliu local, sumele astfel colectate urmând a constitui un fond special, destinat sterilizării.

„România se confruntă cu prea multe probleme de sănătate publică greu de gestionat ca să mai fie cazul ca și cele generate de înmulțirea câinilor fără stăpân să mai treneze!

Haideți să facem măcar ce ne stă în putere și nu costă mult!” a punctat deputatul inițiator al proiectului de lege.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii