Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:27 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de lege. Parlamentarii doresc o nouă modificare în domeniul sănătăţii. Ce se întâmplă cu contribuţia personală a românilor

ro

21 May, 2019 00:00 1650 Marime text
În Parlamentul României a fost depus un proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2019 pentru completarea art.230 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Proiectul a ajuns pe masa deputaţilor la data de 13 mai 2019, fiind ulterior trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor.
 
În prezent, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, contractele de furnizare de servicii medicale se încheie atât cu furnizorii din sistemul public, cât şi cu furnizorii privaţi, autorizaţi şi evaluaţi. În temeiul contractelor de furnizare de servicii medicale încheiate cu casele de asigurări de sănătate, furnizorilor publici şi privaţi le revine obligaţia expresă de a nu încasa sume pentru serviciile medicale prevăzute în pachetele de servicii decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi pentru serviciile efectuate în strânsă legătură sau necesare acordării serviciilor medicale, pentru care nu este stabilită o reglementare în acest sens. În costul unui serviciu medical sunt cuprinse cheltuielile cu manopera medicală, medicamentele, materialele sanitare, utilităţile şi alte cheltuieli indirecte.
 
La momentul de faţă, pentru servicii medicale spitaliceşti acordate în sistemul public, este reglementată obligaţia plăţii de către asiguraţi a unei coplăţi, al cărei nivel este stabilit prin normele metodologice de aplicare a contractului-cadru. Totodată, asiguraţii suportă contravaloarea serviciilor hoteliere cu un grad ridicat de confort, peste confortul standard, al cărei cuantum este stabilit de către unitatea sanitară cu paturi care acordă serviciile medicale spitaliceşti.
 
Prin modificările propuse de proiectul de lege menţionat, se creează cadrul legal de reglementare a contribuţiei personale suportate direct de către asiguraţi, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în vederea acoperirii contravalorii unor servicii medicale acordate de furnizorii privaţi care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic, faţă de tarifele suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, decontate de casele de asigurări de sănătate.
 
Contribuţia personală se va plăti pentru unele servicii medicale, nefiind obligatorie pentru persoana asigurată, plata acesteia urmând a fi efectuată funcţie de opţiunea asiguratului, prin raportare la furnizorul de servicii medicale ales, respectiv public sau privat. Astfel, propunerea vizează, pe de o parte, faptul că pentru unele servicii, acordate de furnizorii privaţi, nu va fi plătită contribuţia personală, iar, pe de altă parte, este opţiunea asiguratului în ceea ce priveşte alegerea furnizorului de servicii medicale şi, implicit, plata contribuţiei personale.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii