Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:20 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de lege Primăriile ar putea monta camere de supraveghere pe stâlpii de energie electrică, fără să dea bani de chirie (document)

ro

22 May, 2020 00:00 1929 Marime text
  • Primăriile ar beneficia de gratuitate la montarea de camere de supraveghere pe stâlpii din localitate
  • Prevederea vine pentru a scuti autoritățile de taxe în plus la implementarea proiectelor
Un proiect de lege, adoptat deja de Senat, și aflat, în prezent, la Camera Deputaților, cu avize favorabile de la comisii, ar putea permite primăriilor din toată țara să monteze camere video de supraveghere pe stâlpii de iluminat public, fără să plătească nimic, fiind folosită doar infrastructura de distribuție a energiei electrice..
Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.230 din 7 iunie 2006 a serviciului de iluminat public vine la inițiativa lui Andrei Pop (PSD) și a trecut de votul senatorilor în februarie 2020, iar pe 19 mai 2020 a primit avize favorabile de la Comisia pentru administrația publică și amenajarea teritoriului și de la Comisia pentru industrii și servicii.
După cum scrie în raportul de adoptare, primăriile vor putea monta camere de supraveghere, dacă respectă prevederile Legii nr. 190/2018 referitoare la modul în care pot fi prelucrate datele personale.
Totuși, singurele prevederi din această lege referitoare la monitorizarea video, ce trebuie respectate, sunt:
  • interesele legitime urmărite sunt temeinic justificate și prevalează asupra intereselor sau drepturilor și libertăților persoanelor vizate;
  • s-a realizat informarea prealabilă, completă și în mod explicit;
  • alte forme și modalități mai puțin intruzive pentru atingerea scopului urmărit nu și-au dovedit anterior eficiența;
  • durata de stocare a datelor cu caracter personal este proporțională cu scopul prelucrării, dar nu mai mare de 30 de zile, cu excepția situațiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate.
În expunerea de motive, inițiatorul precizează că „Unele dintre proiectele implementate prin intermedul finanțărilor sau din bugetele locale proprii vizează amplasarea de sisteme de supraveghere video pe stâlpii rețelei de distribuție a energiei electrice a operatorului zonal. În aceste condiții, operatorul solicită plata unei chirii pentru fiecare stâlp folosit. Însă, o mare parte din această infrastructură (stâlpii) a fost realizată de și cu finanțarea autorității locale și apoi transferată în patrimoniul operatorului conform legii energiei și gazelor naturale.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii