Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:10 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de salvare al unei rase de bovine pe cale de dispariție în România

ro

10 Jan, 2024 14:00 1132 Marime text
Sursa foto: Wikipedia
  • Grădina Zoologică din Târgu Mureş a anunţat, miercuri, că se implică în salvarea unei rase autohtone de bovine, denumită „Mocăniţa", o rasă care era răspândită pe larg în zonele muntoase ale Românei, dar care a început să dispară în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, potrivit Agerpres.

„Unicul exemplar al rasei prezentat într-o grădină zoologică din ţară se află la Târgu Mureş. Grădina Zoologică din Târgu Mureş are ca obiectiv salvarea şi reintroducerea acestei specii şi participă activ la acest demers, având în vedere crearea unei nucleu de reproducţie. Spre bucuria tuturor, exemplarul nostru a fătat un viţică sănătoasă, care poate fi vizitat de către public. Am numit-o Speranţa, cu gândul că ea să participe la salvarea acestei specii tradiţionale şi autohtone", a arătat Grădina Zoologică, într-un comunicat de presă.


Reprezentanţii Zoo Târgu Mureş susţin că această rasă de bovine, extrem de rezistentă la condiţiile aspre şi capriciile vremii, este considerată primitivă şi prezintă aptitudini universale în producţie, muncă, lapte şi carne.

„Această rasă montană se caracterizează prin talia sa mică şi o culoare galbenă, brunie şi plumburie. Aceste bovine produc, în medie, 1500 de litri de lapte de o calitate excepţională, având cel mai ridicat procent de grăsime (până 4,5%) dintre toate rasele româneşti de taurine. Originea rasei 'Mocăniţa' este încă un subiect de dezbatere. Unii specialişti români susţin că aceasta aparţine tipului brachicer, în timp ce alţii cred că rasa are o origine primigenă, adaptată la condiţiile pedoclimatice specifice regiunii montane. În istorie, rasa 'Mocăniţa' era răspândită pe larg, fiind prezente în zonele muntoase ale întregii ţări. Din păcate, în urma încrucişărilor cu rasele Schwyz şi Pinzgau, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, rasa a dispărut treptat", a precizat Grădina Zoologică.


Specialiştii susţin că boii sunt rezistenţi şi bine adaptaţi terenului accidentat al munţilor, fiind folosiţi şi în activităţile forestiere
 
 
 Citește și
Tiraspolul scumpește gazul și curentul pentru școlile în limba română
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii