Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:04 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect în transparență decizională. Ministerul Economiei introduce în legislație noile definiții ale unităților de măsură (document)

ro

20 Jan, 2020 00:00 1753 Marime text

Ministerul Economiei a publicat în transparenţă decizională un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 77/2004 privind aprobarea unităţilor de măsură legale.


În prezent este în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 755/2004 privind aprobarea unităţilor de măsură legale, cu modificările şi completările ulterioare, care transpune în legislaţia naţională Directiva 80/181/CEE din 20 decembrie 1979 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la unităţile de măsură şi de abrogare a Directivei Europene 71/354/CEE. La cea de-a 26-a reuniune a Conferinţei Generale de Măsuri şi Greutăţi (CGPM) din 2018, au fost adoptate noi definiţii ale unităţilor mărimilor fundamentale ale Sistemului internaţional de unităţi de măsură (SI), respectiv secunda pentru unitatea de timp, metrul pentru unitatea de lungime, kilogramul pentru unitatea de masă, amperul pentru unitatea de curent electric, gradul Kelvin pentru unitatea de temperatură termodinamică, molul pentru cantitatea de substanţă şi candela pentru unitatea de intensitate luminoasă.


Acestea se bazează pe noul principiu al valorilor numerice fixe ale constantelor definitorii şi reflectă cele mai recente evoluţii în cadrul ştiinţei şi standardelor de măsurare.
Pentru a fi în concordanţă cu progresul tehnic, preluând noile definiţii şi pentru a contribui la punerea în aplicare uniformă a SI, Directiva 80/181/CEE a fost modificată prin Directiva (UE) 2019/1258 a Comisiei din 23 iulie 2019 de modificare, în scopul adaptării la progresul tehnic, a anexei la Directiva 80/181/CEE a Consiliului în ceea ce priveşte definiţiile unităţilor fundamentale din SI. Prin prezentul proiect de act normativ se modifică definiţiile celor 6 unităţi de măsură anterior menţionate, respectiv secundă, metrul, kilogram, amper, grad Kelvin, mol şi candelă.


Cum vor fi definite


Unitatea de timp - Secunda, simbol s, este unitatea de timp a SI. Se defineşte luând valoarea numerică a frecvenţei cesiului DnCs, frecvenţa tranziţiei hiperfine a stării fundamentale a atomului de cesiu 133 neperturbat, fixată la 9 192 631 770 când este exprimată în unitatea Hz, unitate egală cu s-1.

Unitatea de lungime - Metrul, simbol m, este unitatea de lungime a SI. Se defineşte luând valoarea numerică a vitezei luminii în vid c, fixată la 299 792 458 când este exprimată în unitatea m/s, unde secunda este definită în termeni de DnCs.


Unitatea de masă - Kilogramul, simbol kg, este unitatea de masă a SI. Se defineşte luând valoarea numerică a constantei lui Planck h, fixată la 6,626 070 15 x 10-34 când este exprimată în unitatea J s, care este egală cu kg m2 s-1, unde metrul şi secunda sunt definite în termeni de c şi DnCs.


Unitatea de curent electric - Amperul, simbol A, este unitatea de curent electric a SI. Se defineşte luând valoarea numerică a sarcinii elementare e, fixată la 1,602 176 634 x 10-19 când este exprimată în unitatea C, care este egală cu A s, unde secunda este definită în termeni de DnCs.



Unitatea de temperatură termodinamică - Kelvinul, simbol K, este unitatea de temperatură termodinamică a SI. Se defineşte luând valoarea numerică a constantei Boltzmann k, fixată la 1,380 649 x 10-23 când este exprimată în unitatea J K-1, care este egală cu kg m2 s-2 K-1, unde kilogramul, metrul şi secunda sunt definite în termeni de h, c şi DnCs.


Unitatea de cantitate de substanţă - Molul, simbol mol, este unitatea de cantitate de substanţă a SI. Un mol conţine exact 6,022 140 76 x 1023 entităţi elementare. Acest număr, denumit ”numărul lui Avogadro”, corespunde valorii numerice fixate a constantei lui Avogadro NA când este exprimată în unitatea mol-1.
Cantitatea de substanţă a unui sistem, simbol n, este o măsură a numărului de entităţi elementare specificate. O entitate elementară poate fi un atom, o moleculă, un ion, un electron, orice altă particulă sau grup specificat de particule.


Unitatea de intensitate luminoasă - Candela, simbol cd, este unitatea de intensitate luminoasă într-o direcţie dată, a SI. Se defineşte luând valoarea numerică a eficacităţii luminoase a radiaţiei monocromatice de frecvenţa 540 x 1012 Hz, Kcd, fixată la 683 când este exprimată în unitatea lm W-1, care este egală cu cd sr W-1 sau cd sr kg-1 m-2 s3, unde kilogramul, metrul şi secunda sunt definite în termeni de h, c şi DnCs.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii