Proiect la Constanța. GeoEcoMar a primit acordul de la mediu pentru modernizarea infrastructurii de cercetare marină
Proiect la Constanța. GeoEcoMar a primit acordul de la mediu pentru modernizarea infrastructurii de cercetare
22 Oct, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1339
Marime text
- Din 1996, INCD GeoEcoMar a fost autorizat de MMDD pentru elaborarea de studii de impact și bilanțuri de mediu.
Autoritatea competentă pentru protecţia mediului Constanța anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru proiectul dezvoltat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar.
Mediul a decis că n utrebuie efectuată procedura evaluării impactului asupra mediului și nu este necesară parcurgerea celorlalte etape din procedura de evaluare adecvată, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: „Modernizarea infrastructurii de cercetare marină EMSO-EUXINUS, Cod MySMIS 2014:125943”, propus a fi amplasat în Marea Neagra – zona Constanța.
Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Constanta din mun. Constanta, str. Unirii nr. 23, în zilele de luni - joi, între orele 8-16.30, vineri, intre orele 8-14, precum şi la următoarea adresă de internet http:\\apmct.anpm.ro.
Comentariile/Observaţiile/Propunerile publicului interesat se pot înainta până la data de 26.10.2023. Valoarea totală a proiectului este de 14.564.404,09, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 14.535.844,09 lei.
Obiectivul proiectului este creșterea capacității de cercetare a GeoEcoMar în domeniul mediului, ca instituție publică de cercetare, prin sprijinirea participării la infrastructurile de cercetare de interes european din Roadmap-ul aprobat de Forumul de Strategie Europeană privind Infrastructurile de Cercetare (ESFRI) si modernizarea infrastructurii de interes național EUXINUS, astfel cum aceasta a fost selectată în Roadmap-ul național al infrastructurilor de cercetare din România 2017-2027, aprobat prin Ordinul ministrului cercetarii si inovarii nr. 624/03.10.2017.
În anul 1993 a fost înființat Centrul Român de Geologie și Geoecocologie Marină, creat în jurul Laboratorului de Sedimentologie și Geologie marină din cadrul Institutului de Geologie și Geofizică din București. În urma realizării criteriilor specifice, Centrul a devenit Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar.
Primele contacte internaționale ale Centrului Român de Geologie și Geoecocologie Marină au fost stabilite cu Institutul Francez pentru Biologie, Geologie, Chimie Marină din Montrouge și cu echipa de cercetare a lui Jaques-Yves Cousteau. Această colaborare s-a concretizat printr-un contract, al cărui obiectiv științific a fost studierea condițiilor ecologice de pe Dunărea de jos. Studiul reprezintă primul raport asupra ecosistemului dunărean și poluării din apa și sedimentele fluviului Dunărea acceptat la nivel internațional.
Din 1996, INCD GeoEcoMar a fost autorizat de MMDD pentru elaborarea de studii de impact și bilanțuri de mediu.
Începand cu anul 2006, Institutul este certificat ISO 9001 pentru activitatea de cercetare desfășurată în domeniul geologiei, geoecologiei și geofizicii de Lloyd’s Register Quality Assurance (România), în conformitate cu ISO 9001: 2008 și SR EN ISO 9001: 2008, și, din 2018, este certificat ISO 45001 pentru cercetare – dezvoltare în domeniul geologiei, geoecologiei și geofizicii, în special în sistemul Fluviul Dunărea-Delta Dunării-Zona de Coastă-Marea Neagră. În ultimii ani, INCD GeoEcoMar a cunoscut o creștere științifică și financiară continuă, devenind o instituție recunoscută pe plan intern și internațional.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Prima ediție a Conferinței internaționale Marblue 2022 la Universitatea Ovidius din Constanța. Când are loc evenimentul
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii