Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:32 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect nou, înregistrat la Senat. Sistem nou şi unic de pensii pentru notarii publici din România

ro

05 Feb, 2020 00:00 1457 Marime text

La Senat, a fost înregistrată o propunere legislativă privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale notarilor publici din România.


Propunerea a fost înregistrată pe data de 3 februarie la Senatul României, fiind în faza de aşteptare a avizelor de la Consiliul Economic şi Social, de la Consiliul Legislativ şi se aşteptă şi punctul de vedere al Guvernului.


Organizarea, funcţionarea şi gestionarea actualului sistem de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România sunt guvernate de acte normative diferite ca forţă juridică, respectiv Legea nr. 36/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Statutul, respectiv Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Casei de Pensii a Notarilor Publici din România, aprobate prin hotărâri ale Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, regulamente proprii.


Întrucât aspectele esenţiale ale dreptului la pensie al notarilor publici nu au fost stabilite printr-un act de reglementare primară, ci prin acte cu caracter administrativ, se impune, în această materie, adoptarea prezentului proiect de lege, constituind o reglementare unitară care îşi propune să ţină cont de acumulările şi evoluţiile din sistem, dar şi de necesitatea asigurării viabilităţii, stabilităţii, accesibilităţii, sustenabilităţii, predictibilităţii şi transparenţei sistemului de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România.


Prezentul proiect de lege, preluând şi prezervând atât tradiţiile, cât şi specificul sistemului, dar şi multe din elementele structurale şi definitorii ale actualului sistem de pensii, propune ceea ce literatura de specialitate numeşte un model de pensii ocupaţionale, respectiv sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România.


Proiectul de lege prevede un sistem propriu, unic şi autonom de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici, definind principiile fundamentale de organizare şi funcţionare ale sistemului, asiguraţii, drepturile şi obligaţiile acestora, categoriile de pensii, condiţiile de acordare, modul de stabilire şi plată a acestora, celelalte drepturi de asigurări sociale ale notarilor publici, contribuabilii şi contribuţiile la fondurile sistemului, precum şi bugetul de venituri şi cheltuieli.


Proiectul prevede, totodată, modul de organizare a Casei de Pensii a Notarilor Publici din România, precum şi jurisdicţia sistemului de pensii alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii