Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:25 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectele păguboase ale primarului Mazăre

ro

09 Mar, 2011 01:13 2878 Marime text
cap_7.jpgPrimarul Constanţei a avut grijă întotdeauna să-şi promoveze proiectele. Cele pe care a reuşit să le concretizeze desigur, căci despre celelalte - care au tocat timp şi chiar bani publici - nu s-a mai auzit mare lucru.

Peste proiectele păguboase Radu Mazăre a avut grijă să se aştearnă tăcerea. Unul dintre proiectele de care Mazăre şi-a legat numele şi care a eşuat jalnic este şi cel privind readucerea la viaţă a Cazinoului Constanţa. Reamintim că în 2008 primarul Constanţei a anunţat cu surle şi trâmbiţe încredinţarea clădirii Cazinoului Constanţa către israelienii de la Queen Investments Inc SRL - parte a companiei Queenco Leisure Internaţional. Numai că lucrările de reabilitare promise de către concesionarul edificiului au fost sistate pe motiv de criză. Lucrările de renovare trebuiau să fie finalizate în 2010, când s-au împlinit 100 de ani de la inaugurare, însă în perioada care a trecut de la preluarea clădirii emblematice israelienii nu au mişcat un deget pentru renovarea Cazinoului.

Mazare_proiecte_Radu_Mazare_26.jpgReamintim că la mijlocul lunii decembrie 2010, Primăria Constanţa a reziliat contractul cu Queenco Leisure International. Înţelegerea parafată în 2007 privind concesionarea cazinoului prevedea că firma va plăti anual câte 140.000 de euro municipalităţii timp de 49 de ani şi va investi zece milioane de euro pentru amenajarea plajei din faţa imobilului. Queenco Leisure a încheiat contractul pe o durată de 49 de ani, cu posibilitatea extinderii lui cu încă 24 de ani. Cele zece milioane de euro urmau a fi investite în amenajarea a 801 metri pătraţi de plajă din faţa imobilului. Compania intenţiona să deschidă Cazinoul Constanţa în a doua jumătate a anului 2009. Planurile prevedeau amenajarea a 24 de mese de joc şi 250 de jocuri mecanice. Mazăre visa, în 2007, când a anunţat concesionarea Cazinoului, cum oameni bogaţi din toată lumea vor veni să-şi joace averea la Constanţa. Visele primarului au fost însă departe de a se adeveri, afacerea cu israelienii dovedindu-se a fi un eşec total.

Mall-ul de pe Traian, un proiect îngropat?

Un alt proiect păgubos de lansarea căruia primarul Constanţei şi-a legat numele este şi construcţia mall-ului de pe strada Traian, care este departe de a se realiza, însă naşte controverse tot mai adânci pe zi ce trece. Lucrările la Trident Plaza au început în 2007, iar în primele zile ale lunii decembrie din acel an Radu Mazăre a ţinut să inspecteze şantierul. Edilul a pus apoi Trident Plaza pe lista lucrărilor după care a plâns atunci când criza a lovit investitorii, iar construcţiile au fost stopate. Un an mai târziu, strada Traian a început să se surpe şi s-a pus problema că, din cauza lucrărilor, a fost obturată o galerie de aducţiune a apelor către Port, construită pe la 1912. Însă apa care surpa malul era dură, nu ca cea din conducte. Au fost aduşi specialişti din Bucureşti, însă starea străzii s-a deteriorat cu fiecare zi ce a trecut, până s-a ajuns la situaţia actuală. Lansat cu surle şi trâmbiţe, Trident Plaza era prezentat a fi o investiţie de peste o sută de milioane de euro. Chiar dacă la un moment dat s-a zvonit că i s-au schimbat proprietarii, Trident Plaza este o investiţie a fondului austriac Immoeast prin Harborside Imobiliara, care anul trecut a fuzionat prin absorbţie cu Harborside Hotel. Situaţia nu s-a schimbat în bine de-a lungul celor trei ani, ci dimpotrivă. Starea străzii Traian s-a degradat pe zi ce a trecut şi nu se ştie ce va rezerva viitorul.

De precizat că anul trecut directorul de pe atunci al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, Ioan Bălan, a discutat cu reprezentanţii municipalităţii despre refacerea unui studiu de fezabilitate făcut în 2006 sau 2007 de Search Corporation. Refacerea documentaţiei va costa aşadar alţi bani, plătiţi desigur din buzunarul contribuabililor.

O firmă cu niciun angajat, dar cu trei asociaţi străini, offshore-uri din Grecia şi Cipru. Aşa poate fi descrisă SC Harborside Imobiliara SRL. Liantul dintre firmele Harborside şi prietenii primarului Mazăre este societatea cipriotă Master Job Limited, care mai este implicată şi în SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, firmă administrată de Gheorghe Valentin Ionescu, inculpat, alături de primarul Constanţei, în dosarul retrocedărilor. Tot ce se poate vedea cu ochiul liber este că strada Traian se surpă, iar proiectul mall-ului pare deocamdată îngropat.

Orăşelul lacustru - altă himeră

Un alt proiect pentru concretizarea căruia municipalitatea a plătit bani grei, dar care nu s-a concretizat nici până în prezent este cel referitor la orăşelul lacustru. Pentru realizarea studiului de fezabilitate a orăşelului lacustru de pe Lacul Siutghiol, Primăria a plătit aproximativ nouă miliarde şi jumătate de lei vechi. Şi asta, în ciuda faptului că, la numai două luni după licitaţie, Ministerul Mediului a introdus lacul în programul Natura 2000, iar planurile lui Radu Mazăre au eşuat. Firma care a câştigat licitaţia pentru realizarea studiului, SC House Consult SRL Bucureşti, este condusă de Radu Briban, fostul director general adjunct tehnic din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, de pe vremea ministrului pesedist Miron Mitrea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gigel 09 Mar, 2011 07:47 noua ne cad casele iar ,,parerea de primar,, isi plange, in direct, la maruta familia,halal iubitor de familie care uita ca si idolii lui nazistii,purtatori de cisme inalte erau iubitori de familie....
  • Eu 09 Mar, 2011 02:52 Un Gunoi...si-a batut joc de oras!