Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:09 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul de conservare-restaurare și punere în valoare a Cetății Halmyris, în linie dreaptă

ro

16 Jun, 2022 15:09 1437 Marime text
Halmyris. Sursă foto: ZIUA de Constanța
  • Obiectivele generale ale proiectului sunt conservarea-restaurarea, prezentarea și punerea în valoare în cadrul unui parc arheologic a Cetății Halmyris.

A început implementarea proiectul de elaborare a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (D.A.L.I.) pentru „Parcul arheologic Halmyris-Murighiol. Conservare-restaurare și punere în valoare a Cetății Halmyris”, aflat sub administrarea Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea (ICEM). Amintim că vestigiile sunt înregistrate pe Lista Monumentelor Istorice din România cu  codul TL-I-m-A-05844.01.

Activitățile au fost finanțate în cadrul programului Timbrul Monumentelor Istorice, sub programul Elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice, pentru proiecte care au ca scop protejarea și promovarea monumentelor istorice. Programul este gestionat de Institutul Național al Patrimoniului.

​ICEM Tulcea precizează că proiectul de află în faza de avizare finală. De asemenea, tot aceștia subliniază că valoarea totală a proiectului, inclusiv finanțarea nerambursabilă este de 194.441 lei.

„Obiectivele generale ale proiectului sunt conservarea-restaurarea, prezentarea și punerea în valoare în cadrul unui parc arheologic a Cetății Halmyris. Destinația sitului este culturală, cu funcțiune mixtă, turistică, muzeală și de cercetare“, spun reprezentanții ICEM.



Finalizarea proiectul aduce implicit scoaterea din pericol a monumentelor istorice, planificarea modulelor de punere în valoare a monumentului, dar și: 
  • planificarea infrastructurii adecvate pentru cercetare și vizitare (inclusiv pentru persoane cu dizabilități);
  • activarea comunității patrimoniale / locale;
  • comunitate locală informată și implicată;
  • public tânăr din mediul local / regional atras / expus în mod constant valorilor și principiilor urmărite prin proiect și prin obiectivele propuse de Institutul Național al Patrimoniului;
  • 2 consultări publice la nivel local / 50 participanți;
  • minim 2 activități de promovare a proiectului și obiectivelor în rândul tinerilor / 20 participanți;
  • 2 evenimente de tipul ”Invitație la cetate” / 40 participanți;
  • minim 3 comunicate de presă în presa locală / națională;
  • minim 20 de postări în social media, prin canalele coordonatorului de proiect și ale partenerilor;
  • materiale informative (tip panouri, pliante) pentru publicul vizitator privind siturile arheologice din zona Murighiol;
  • modul informativ despre Cetatea Halmyris pentru Școala Gimnazială Murighiol, cu utilizare în proiectele educaționale dedicate realizate de responsabilul proiectului de cercetare arheologică sistematică Murighiol, în colaborare cu cadrele didactice, pentru diferite categorii de vârstă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii