Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:35 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul de lege privind implementarea tehnologiei 5G, în România, în lucru

ro

18 Mar, 2021 00:00 1716 Marime text
  • Tehnologia 5G urmează a fi reglementată de Guvernul României
  • Un proiect de lege este pregătit pentru a permite folosirea tehnologiei menționate pe teritoriul țării
  • Amenzile pentru nerespectarea normelor urcă și la 50 milioane de lei

Un proiect este în lucru pe masa miniștrilor din țară, privind stabilirea unui mecanism de autorizare a producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software ce pot fi utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G, pentru a preveni şi elimina riscurile sau vulnerabilităţile legate de securitatea naţională.

Proiectul de lege urmăreşte stabilirea unui proces de autorizare a producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software, decizia finală de aprobare sau de respingere urmând să fie dată de către şeful Guvernului, după un aviz al Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT). În luarea deciziei se va ţine cont de toate informaţiile sau punctele de vedere furnizate de către instituţiile ce sunt parte a Guvernului sau de către autorităţile ce nu sunt parte a acestuia, dar care pot furniza date relevante într-o anumită situaţie.

Este important de precizat că proiectul nu face referire la echipamentele terminale folosite de utilizatorii finali, respectiv la telefoanele mobile, tabletele sau routere.

Autorizarea va fi acordată în maximum patru luni de la data solicitării, iar în luarea unei decizii se va ţine cont anumite condiţii printre care se află şi controlul unui guvern străin asupra producătorului, precum şi de lipsa transparenţei în privind acţionariatului producătorului.

Mai este propusă o serie de măsuri de eliminare treptată a tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software utilizate în prezent de către furnizorii de reţele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, fabricate de producători ce nu obţin, nu deţin autorizarea instituită prin acest proiect de lege sau le este retrasă autorizarea. Această eliminare ar urma să se facă într-un termen de cinci ani.

Contravențiile pentru furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice care folosesc tehnologii, echipamente şi programe software în reţelele 5G din partea producătorilor care nu au obţinut autorizarea stabilită prin acest proiect de lege, le-a fost retrasă autorizarea sau după expirarea termenului de cinci ani sunt precizate în proiect. Amenda pentru aceste contravenţii care vor fi constatate de către personalul de control din cadrul Autorităţii Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii va fi cuprinsă între 1% şi 5% din cifra de afaceri sau între 10 şi 50 milioane lei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii