Proiectul pentru Monumentul dedicat Zilei Dobrogei prinde contur. În ce stadiu se află discuțiile
Proiectul pentru Monumentul dedicat Zilei Dobrogei prinde contur. În ce stadiu se află discuțiile
20 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
1473
Marime text
Ministerul Apărării Naționale ar putea deveni luna viitoare proprietar asupra terenurilor din Constanța pe care urmează să fie ridicat Monumentul dedicat Zilei Dobrogei. Potrivit viceprimarului Costin Răsăuțeanu (foto), la acest moment se strânge toată documentația necesară intabulării dreptului de proprietate în favoarea MApN. Viceprimarul este, totodată, membru în Comisia nr. 2 de organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecția mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură, în atenția căreia se află proiectul.
La rândul său, Adriana Deoancă a precizat că au început demersurile privind dezmembrarea terenului și intabularea dreptului de proprietate. Totodată, reprezentantul Primăriei Constanța ne-a declarat că, cel mai probabil, în ședința de consiliu local din luna ianuarie să fie pus pe listă proiectul de hotărâre privind transmiterea dreptului de proprietate asupra terenului către Ministerul Apărării.
Amintim că, potrivit Notei întocmite de Ministerul Apărării, s-a solicitat transmiterea către această instituție a dreptului de proprietate pentru o parte din terenul situat în intravilanul municipiului Constanța, lot 1, județul Constanța. Este vorba despre o suprafață de 91 mp din terenul înscris în cartea funciară a municipiului Constanța nr. 228490, nr. cadastral 228490, aflată în apropiere de Palatul Justiție, pe strada Traian. Aici, va fi amplasat un „monument comemorativ de for public dedicat Zilei Dobrogei“.
Armata, contribuție determinantă în revenirea Dobrogei la patria mamă
Cei 91 mp (105 din măsurători) fac parte dintr-o suprafață totală de 2.866 mp, inclusă în lista bunurilor ce aparțin domeniului public al municipiului Constanța. După ce terenul va fi transmis în domeniul public al statului, acesta va fi înscris în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și va fi dat în administrarea Ministerului Apărării Naționale, prin hotărâre a Guvernului. Ulterior, MApN va face demersurile necesare în vederea edificării monumentului.
În aceeași Notă menționată anterior, reprezentanții MApN arătau: „întrucât Armata a avut o contribuție determinantă la înfăptuirea acestui moment istoric (nr., revenirea Dbrogei la patria mamă) prin participarea sa la Războiul de Independență în perioada 1877 – 1878, pentru sărbătorirea anuală a acestui eveniment la nivelul garnizoanei Constanța, Ministerul Apărării Naționale are în intenție edificarea unui monument comemorativ de for public, care va contribui major la cultivarea valorilor naționale și a simțului patriotic în rândul tinerei generații și va constitui un reper pentru generațiile următoare“.
În paralel cu terenul dedicat Monumentului Zilei Dobrogei, se poartă discuții și pentru un teren menit să devină cimitir militar. Acesta este în suprafață de 42.349 mp și este situat în intravilanul municipiului Constanța, zona Metro 2, județul Constanța, înscris în cartea funciară a municipiului Constanța nr. 249783, număr cadastral 249783. Și pentru această suprafață va fi intabulat dreptul de proprietatea în favoarea Ministerului Apărării Naționale, în vederea realizării cimitirului militar.
Citește și:
Monument dedicat Zilei Dobrogei în Constanța. Unde va fi amplasat și cine solicită realizarea unui schimb de terenuri în acest scop (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii