Proiectul pilot de reorganizare a IPJ Constanţa, printre soluțiile implementate în 2023 în plan structural-organizatoric de Poliția Română
Proiectul pilot de reorganizare a IPJ Constanţa, printre soluțiile implementate în 2023 în plan structural-organizatoricComplexitatea situaţiei operative din ultimii ani, determinată, atât de evoluţia climatului de securitate regională, cât şi de creşterea gradului de specializare a mediului infracţional, a necesitat un efort susţinut pentru realizarea principalului obiectiv instituţional - creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.
Pe parcursul anului 2023, s-au avut în vedere următoarele priorităţi:
- Combaterea în mod eficient a fenomenelor infracţionale cu impact semnificativ în societate şi, implicit, în spaţiul public, traficul şi consumul ilicit de droguri, violenţa domestică.
- Creşterea nivelului de siguranţă stradală şi rutieră;
- Îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite cetăţenilor.
În domeniul managementului resurselor umane, eforturile instituţionale au fost concentrate pe reducerea deficitului de personal, adaptarea structural - organizatorică a unităţilor de poliţie la evoluţiile societăţii şi dezvoltarea unor mecanisme de selecţie care să asigure o calitate superioară a personalului.
În urma măsurilor aplicate pentru reducerea deficitului de personal la nivelul Poliţiei Române au fost încadraţi peste 3.200 de poliţişti.
În plan structural-organizatoric au fost implementate următoarele soluţii:
- reorganizarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa - Proiect pilot;
- redimensionarea structurilor de criminalitate organizată pe linia combaterii traficului de persoane, de droguri şi pe linia investigării financiare a grupurilor infracţionale;
- înfiinţarea a 4 laboratoare regionale de genetică judiciară;
- redimensionarea unor structuri în contextul programului pilot de monitorizare electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţionale penale, la nivelul a 20 de judeţe.
Pe fondul evenimentelor, care au evidenţiat o serie de vulnerabilităţi, componenta de pregătire profesională a constituit un obiectiv prioritar.
Procesul de pregătire s-a axat pe cele patru componente, respectiv: conducere auto, pregătire fizică şi autoapărare, pregătire tactică şi instrucţia tragerii.
Pregătirea practică a poliţiştilor ce acţionează în segmentul stradal influenţează calitatea intervenţiei poliţieneşti şi percepţia cetăţenilor asupra profesionalismului poliţiştilor.
De asemenea, doresc să menţionez sprijinul acordat de Ambasada SUA care, prin specialişti ai Biroului de Securitate Diplomatică, a susţinut multiple sesiuni de instruire în materia depistării victimelor traficului de persoane pentru poliţiştii români ce acţionează în segmentul stradal - prim-respondent.
Un alt obiectiv major al Poliţiei Române îl constituie prevenirea criminalităţii, sub toate formele ei de manifestare.
Putem afirma că prevenirea criminalităţii reprezintă primul pas făcut în colaborarea cu cetăţenii şi partenerii instituţionali, pentru reducerea victimizării şi pentru conştientizarea populaţiei cu privire la prezenţa criminalităţii în anumite sectoare.
Şi aici, efortul depus de poliţişti este unul considerabil şi cifrele susţin, pe deplin, această afirmaţie.
Au fost desfăşurate peste 24 de mii de activităţi de prevenire a criminalităţii, care au avut peste 1,6 milioane de beneficiari.
Exemplific conferinţele regionale organizate, în sistem integrat, între structurile de prevenire a criminalităţii şi cele de siguranţă şcolară, care au avut ca scop conştientizarea fenomenului criminalităţii organizate.
În ceea ce priveşte siguranţa şcolară, aceasta este un obiectiv asumat la nivel instituţional, cu un puternic impact, atât în plan fizic, cât şi emoţional şi cu unele consecinţe majore asupra dezvoltării şi evoluţiei viitoarelor generaţii.
La nivelul Poliţiei Române au fost derulate activităţi din competenţă pentru punerea în aplicare a prevederilor Planului Naţional Cadru de Acţiune pentru siguranţă şcolară în anul şcolar 2023-2024.
Menţionez foarte buna cooperare în acest domeniu cu inspectoratele şcolare, societatea civilă şi mass-media.
Au fost desfăşurate peste 21 de mii de acţiuni de structurile de siguranţă şcolară şi peste 11 mii de activităţi de structurile de prevenire a criminalităţii, pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice.
Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din cadrul Poliţiei Române, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au desfăşurat 897 de acţiuni operative, în segmentul combaterii traficului de droguri, fiind puse în executare peste 3.000 de mandate de percheziţie domiciliară şi destructurate 59 de grupuri infracţionale organizate.
De asemenea, în aceeaşi perioadă, au fost confiscate aproximativ 1,2 tone de droguri, 6 tone de masă verde, 3 tone de precursori şi peste 1,5 milioane de comprimate.
Totodată, au fost cercetate peste 4.000 de persoane, dintre care 1.268 au fost arestate preventiv, iar, faţă de alte 395, a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.
În anul 2023, au fost înregistrate 11.685 de sesizări de natură penală, fiind desfăşurate activităţi în 30.699 de ordonanţe de delegare emise de către procurorii D.I.I.C.O.T.
Atât pentru combaterea fenomenului, cât şi pentru destructurarea grupurilor de criminalitate organizată, au fost trimise în judecată 2.545 de persoane, pentru săvârşirea a 4.186 de infracţiuni, ca urmare a rechizitoriilor emise şi a acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei încheiate de către procurorii D.I.I.C.O.T.
Poliţia Română, cu sprijinul unui operator autorizat, a distrus peste o tonă de substanţe stupefiante, confiscate în dosare penale instrumentate în perioada 2014 - 2023.
Acţiunile operative sunt completate de cele preventive şi de informare, atât în mediul şcolar, cât şi la festivaluri sau alte evenimente publice, pentru realizarea obiectivului comun - diminuarea traficului şi consumului de droguri, dar şi destructurarea grupărilor infracţionale care acţionează în acest domeniu.În anul 2023, criminalitatea economico-financiară a continuat să se manifeste ca un fenomen deosebit de complex, atât prin valoarea materială a prejudiciilor cauzate, cât şi prin implicaţiile avute în toate domeniile economice şi sociale.
În anul 2023, la nivel naţional, au fost înregistrate 4.525 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.545 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.535.
Comparativ cu anul 2022, au fost înregistrate cu 190 mai puţine accidente, cu 88 mai puţine persoane decedate şi cu 160 mai puţine persoane rănite grav.
Pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, la nivel naţional, structurile de poliţie rutieră au executat 58.385 de acţiuni, cu 4.624 mai multe faţă de anul 2022 (+8,6%).
Totodată, în anul 2023, au fost reţinute 225.887 de permise de conducere, dintre care 16.780 pentru contravenţia de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi au fost descoperite 8.368 de infracţiuni de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, însumând, astfel, 25.148 de fapte de încălcare a legislaţiei din cauza consumului de alcool.
De asemenea, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002, au fost aplicate 1.903.407 sancţiuni, 49.287 de sancţiuni aplicate fiind prevăzute de alte acte normative.
Au fost constatate 53.961 de infracţiuni privind siguranţa circulaţiei pe drumurile publice, cele mai multe fiind reprezentate de infracţiunile privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului 8.368 (15,5%), pe linia conducerii fără permis de conducere - 4.702 (8,7%), urmate de conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive - 3.699 (7%).
Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii circumscrise violenţei domestice constituie o prioritate a Poliţiei Române, în contextul creşterii în ultimii ani a dimensiunii acestui fenomen.
În vederea asigurării unui serviciu poliţienesc de calitate a fost implementat Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică la nivelul a 4 de unităţi administrativ teritoriale.
Totodată, au fost întreprinse demersuri necesare pentru operaţionalizarea sistemului pentru alte 20 de unităţi teritoriale, începând cu data de 01.01.2024.
În anul 2023, poliţiştii au intervenit la peste 100 de mii de cazuri de violenţă domestică sesizate, ocazie cu care au fost emise peste 13 mii de ordine de protecţie provizorii.
Pe parcursul anului 2023, numărul faptelor penale care constituie fapte penale din sfera violenţei domestice a fost de 57.851 de infracţiuni, în creştere cu 4,8% faţă de anul 2022. Cele mai multe fapte, 35.897, au fost de loviri sau alte violenţe.
Există un număr mare de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică, ceea ce arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. Dar, în acelaşi timp, acest număr indică faptul că victimele violenţei domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliţia Română.
La nivelul Poliţiei Române se urmăreşte eficientizarea modului de intervenţie la alertele generate de S.I.M.E., potrivit principiului ,,cel mai apropiat poliţist intervine", prin dezvoltarea aplicaţiei de monitorizare GPS a echipajelor auto de poliţie ce acţionează în segmentul stradal, instalarea unor camere video montate pe autospeciale şi a unui sistem LPR.
Evaziunea fiscală este o realitate incontestabilă, fiind una dintre cele mai prezente infracţiuni cu caracter economic.
Numărul cauzelor instrumentate având ca obiect acest gen de infracţionalitate a crescut de la un an la altul, reuşindu-se totuşi recuperarea unei părţi importante a prejudiciului cauzat bugetului statului.
Acţiunile întreprinse pentru combaterea contrabandei cu ţigarete, au contribuit la menţinerea unui nivelul scăzut al pieţei negre de ţigarete, aspect confirmat de ultimele studii Novel, conform cărora, în anul 2023, aceasta s-a situat între 7,1% şi 8,3%.
Activitatea de investigare a criminalităţii a fost caracterizată printr-o bună colaborare cu unităţile de parchet, precum şi cu instituţiile cu competenţe similare din alte state.
Astfel, pe parcursul anului 2023 s-a reuşit soluţionarea, cu operativitate, a unor fapte deosebit de grave, cu un puternic impact în spaţiul public.
Dintre rezultatele importante menţionez:
- identificarea a peste 99% dintre autorii unor infracţiuni de omor;
menţinerea la un nivel scăzut a infracţiunilor grave comise cu violenţă: sub 1% din totalul infracţiunilor sesizate;
depistarea a peste 3.400 de persoane urmărite;
- soluţionarea a peste 14 mii de situaţii privind dispariţia unor persoane.
În domeniul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase, prioritatea structurilor de profil a reprezentat-o contracararea eficientă a deţinerii şi folosirii ilegale a acestora, evenimente a căror formă de manifestare este de natură să afecteze grav ordinea publică şi siguranţa cetăţeanului.
Au fost indisponibilizate aproximativ 3 mii de arme de foc şi peste 200 de mii de cartuşe.
Activităţile derulate pentru combaterea comerţului ilegal cu materiale pirotehnice au condus la indisponibilizarea de aproximativ 145 tone de articole de acest tip.
În anul 2023, s-au derulat mai multe acţiuni naţionale care au avut drept scop prevenirea şi combaterea infracţiunilor comise la regimul cinegetic, al practicării vânătorii şi protecţiei animalelor.
Similar, poliţiştii au acţionat în parteneriat cu reprezentanţii celorlalte structuri cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii delictelor silvice, precum şi a braconajului piscicol sau cinegetic.
Pentru protejarea poliţiştilor şi îmbunătăţirea reacţiei la evenimente, au fost achiziţionate peste 1.400 de staţii de lucru fixe şi portabile, 1.400 de imprimante termice mobile, 4.000 de tablete, 200 de camere de recunoaştere a numerelor de înmatriculare, 4.617 dispozitive de monitorizare GPS, 2.372 de camere video portabile - bodycam, 3.200 de terminale radio portabile TETRA, 100 de pistoale automate, 52 de puşti semiautomate cu lunetă, 600 de complete de blocarea trecerii auto, 11.000 de bastoane telescopice, 100 de magnificatoare pentru pistol mitralieră, 88 de ciocane de greutate mare, pentru forţarea căilor de acces, 285 de costume de protecţie, 1.000 de lămpi de avertizare, 800 de etilometre şi 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulaţie.
De asemenea, au mai fost achiziţionate 607 autospeciale, 4 scanere portabile şi 6 uniţi tehnice de echipament de termoviziune.
O parte dintre aceste dotări au fost achiziţionate în cadrul unor proiecte cu finanţare externă. Astfel, în cadrul proiectelor "HeliPol - Acţiune integrată pentru creşterea siguranţei traficului rutier" şi "Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulaţie", au fost achiziţionate patru elicoptere, 515 autospeciale, 75 de motociclete, 244 de sisteme electronice mobile de detectare a substanţelor stupefiante în salivă, 800 de etilometre, 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor, 200 de kituri de semnalizare şi 200 de kituri de cercetare la faţa locului.
De asemenea, au fost achiziţionate 1.000 de seturi de lămpi de avertizare, 1.000 de staţii de lucru, dintre care 200 grafice, 200 de staţii de comunicaţii portabile, 50 de soft-uri pentru tahograf, 50 de laptopuri, 4.000 de dispozitive mobile şi accesorii, 1.400 de imprimante mobile termice, un sistem de colectare a datelor pentru siguranţa în trafic, o soluţie de comunicaţii satelitare şi o platformă IT.
Toate aceste rezultate prezentate nu puteau fi obţinute fără contribuţia structurilor de suport operativ ale Poliţiei Române.
Aici vorbim despre structurile de operaţiuni speciale, criminalistică, intervenţii şi acţiuni speciale, analiza informaţiilor, protecţia martorilor şi nu numai acestea.
Aceste structuri de suport operativ sunt fundamentale pentru funcţionarea eficientă a Poliţiei Române şi contribuie semnificativ la capacitatea acesteia de a răspunde la provocările şi ameninţările curente.
Pe linia cazierului judiciar, se remarcă parteneriatul dintre Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării care a dus la operaţionalizarea proiectului privind eliberarea certificatelor de cazier judiciar în sistem electronic.
În anul 2023, au fost eliberate peste 300 de mii de certificate cazier judiciar.
Poliţia Română a continuat dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor cu ceilalţi parteneri internaţionali, atât în plan bilateral, cât şi prin intermediul platformelor de cooperare regionale sau internaţionale, dintre care menţionez - INTERPOL, EUROPOL şi SELEC.
Am demonstrat că suntem un partener de încredere şi un furnizor de securitate şi stabilitate atât în plan european, cât şi internaţional.
Ca o dovadă putem menţiona creşterea cererilor de sprijin, din partea partenerilor europeni, pentru executarea unor misiuni, schimburi de informaţii şi bune practici, şi mulţumirile referitoare la modul în care poliţiştii români şi-au desfăşurat activitatea.
În contextul eforturilor pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere, Poliţia Română a continuat implementarea activităţilor platformei EMPACT, susţinută de Europol şi a participat în toate cele 10 Planuri Operaţionale de Acţiune.
În ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen au fost desfăşurate activităţi premergătoare în raport de scenariile identificate, astfel încât să fim pregătiţi din punct de vedere operaţional pentru preluarea unor atribuţii şi limitarea unor potenţiale riscuri.
Privind retrospectiv la activitatea din anul precedent, pot afirma că Poliţia Română a contribuit la creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor.
A fost intensificată lupta împotriva criminalităţii organizate, cu accent pe combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi a migraţiei ilegale.
Numărul de infracţiuni grave comise cu violenţă este de trei ori mai mic decât cel înregistrat acum 10 ani.
Pentru anul 2024, obiectivul fundamental al activităţii noastre îl reprezintă siguranţa cetăţeanului, prin creşterea calităţii serviciului poliţienesc.
În îndeplinirea acestei rezoluţii vom avea în vedere următoarele priorităţi:
- Eficientizarea activităţii de prevenire şi combatere a traficului de droguri, a traficului de persoane, a migraţiei ilegale, precum şi a reţelelor de criminalitate organizată;
- Îmbunătăţirea pregătirii profesionale prin dezvoltarea de infrastructuri şi modele convenţionale sau alternative, utilizând metode şi mijloace moderne în procesul de pregătire, reformarea mentoratului profesional, precum şi dezvoltarea platformei de tip e-learning, revizuirea cadrului normativ intern referitor la evaluarea abilităţilor la intrarea în profesie şi a competenţelor profesionale pe durata carierei;
- Creşterea gradului de siguranţă în mediul şcolar, cu accent pe prevenirea şi combaterea consumului de droguri şi substanţe psihoactive de către elevi, fenomenului de bullying şi al violenţei;
- Continuarea proiectelor ce au drept scop creşterea gradului de siguranţă rutieră în acord cu viziunea UE de reducere cu 50% a deceselor şi a numărului de accidente grave până în 2030;
- Creşterea nivelului de siguranţă stradală prin întărirea structurilor care acţionează în acest segment şi prin creşterea operativităţii la intervenţiile semnalate prin Sistemul Naţional Unic al Apelurilor de Urgenţă 112;
- Combaterea evaziunii fiscale, spălării banilor, contrabandei, precum şi a infracţionalităţii specifice achiziţiilor publice;
- Asigurarea măsurilor contextualizate integrării parţiale a României în spaţiul Schengen, începând cu 31.03.2024;
- Prevenirea şi combaterea violenţei domestice, precum şi extinderea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică şi pentru persoanele faţă de care au fost dispuse unele măsuri preventive;
Citește și:„Mulţumesc tuturor poliţiştilor, pentru prestaţia profesionistă şi echidistantă, precum şi pentru modul în care şi-au îndeplinit, cu rigoare şi bună-credinţă, misiunile încredinţate.
Evidenţiez foarte buna colaborare cu partenerii instituţionali, alături de care am realizat, într-un mod profesionist, gestionarea situaţiei operative.
De asemenea un rol determinant în rezultatele obţinute de Poliţia Română în anul 2023 l-a avut excelenta cooperare cu Unităţile de Parchet şi sprijinul Ministerului Afacerilor Interne“ - a mai precizat inspectorul general al IGPR, Benone Marian Matei.
UPDATE. Știri ConstanțaValiză suspectă lângă sediul IPJ. Intervin autoritățile (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp