Propunere legislativă Taxe mai mici pentru angajatori pentru angajații aflați la primul job, elevi, studenți sau ucenici
Propunere legislativă: Taxe mai mici pentru angajatori pentru angajații aflați la primul job, elevi, studenți
19 Aug, 2024 13:34
ZIUA de Constanta
917
Marime text
Parlamentarii doresc să modifice legea și să încurajeze participărea tinerilor pe piața forței de muncă prin reducerea taxelor salariale datorate statului, în anumite condiții.
Propunerea legislativă înregistrată la Senat vizează modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal astfel încât tinerii să beneficieze de măsuri active care să le stimuleze participarea pe piața forței de muncă. Inițiatorii propunerii legislative sunt Ghica Cristian - senator USR; Apostol Alin-Gabriel - deputat USR; Blaga Daniel-Codruţ - deputat USR; Lazăr Ion-Marian - deputat USR; Năsui Claudiu-Iulius-Gavril - deputat USR; Ungureanu Emanuel-Dumitru - deputat USR; Wiener Adrian - deputat USR.
O primă măsură vizată de propunerea legislativă este scutirea de la plata impozitului pe venit (cotă actuală: 10%) pentru ucenici, elevi, studenți și persoanele aflate la prima angajare. În cazul persoanelor aflate la prima angajare, scutirea va fi valabilă doar pentru partea din venitul brut de până la nivelul salariului minim brut pe țară și doar timp de 24 de luni (aceasta va fi accesibilă, ulterior terminării studiilor, și ucenicilor, elevilor, studenților).
A doua măsură este scutirea parțială de contribuția la pensii (cotă actuală: 25%) pentru ucenici, elevi și studenți care lucrează cu normă parțială - doar pentru jumătate din partea din venitul brut de până la nivelul salariului minim brut pe țară și doar timp de 24 de luni. În cazul persoanelor aflate la prima angajare vorbim de o scutire integrală de contribuție pentru partea din venitul brut de până la nivelul salariului minim brut pe țară și doar timp de 24 de luni (aceasta va fi accesibilă, ulterior terminării studiilor sau în cazul unei norme întregi, și ucenicilor, elevilor, studenților).
A treia măsură este scutirea de contribuția la sănătate (cotă actuală: 10%) pentru ucenici, elevi și studenți care lucrează cu normă parțială - doar pentru partea din venitul brut de până la nivelul salariului minim brut pe țară și doar timp de 24 de luni. Scutirea de contribuție se va aplica și persoanelor aflate la prima angajare - de asemenea, doar pentru partea din venitul brut de până la nivelul salariului minim brut pe țară și doar timp de 24 de luni (aceasta va fi accesibilă, ulterior terminării studiilor sau în cazul unei norme întregi, și ucenicilor, elevilor, studenților).
Proiectul nu face nicio referire la contribuția asigurătorie pentru muncă (cotă actuală: 2,25%), astfel că aceasta va rămâne aplicabilă persoanelor indicate mai sus. Având în vedere scutirile (parțiale și integrale, după caz) propuse, ideea de bază este că, pentru tinerii vizați, angajatorii vor plăti taxe salariale mai mici.
Taxele salariale (impozitul pe venit, contribuțiile la pensii și sănătate) sunt datorate de angajați, însă de calcularea, reținerea, declararea și plata lor este obligat să se ocupe angajatorul. Contribuția pentru muncă este singura taxă salarială datorată exclusiv de angajator.
Situație curentă
Statisticile privind rata somajului în rândul tinerilor din România variază în funcție de sursele și metodele de calcul utilizate. În general, șomajul în rândul tinerilor este adesea mai mare decât media natională a șomajului, din cauza mai multor factori, inclusiv a lipsei de experiență, a dificultății de a accesa locuri de muncă, a nepotrivirii dintre studiile absolvite și a ofertei de pe piața forței de muncă. În ceea ce privește șomajul total din România, în luna mai 2024, rata șomajului fost de 5,4%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna aprilie 2024. Doar că pe grupe de vârstă, rata șomajului a atins nivelul cel mai ridicat (20,5%) în randul tinerilor (15-24 ani), pentru luna martie.
În ceea ce privește șomajul de lungî duratî, la finele lunii septembrie a.c, erau înregistrati în evidențele ANOFM 7.922 de tineri cu varsta sub 25 de ani aflați în șomaj de peste 6 luni (ceea ce reprezinta 21,86% din totalul șomerilor cu vârsta sub 25 de ani).
Citește și
Anunț important al ANOFM pentru absolvenţii de învățământ din promoţia 2024
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii