Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:11 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunerea legislativă privind instituirea Schemei de Certificare Voluntară "De Origine România - DOR"

ro

14 May, 2023 13:03 1108 Marime text
Sursa foto: UnsplashMai mulţi parlamentari PNL propun, într-o iniţiativă legislativă, etichetarea cu denumirea "De Origine România - DOR" a produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi îndeplinesc anumite condiţii.

Propunerea legislativă privind instituirea Schemei de Certificare Voluntară "De Origine România - DOR" a fost iniţiată de 84 de parlamentari liberali.

"Prezenta lege instituie schema de certificare voluntară 'De Origine România - DOR' pentru susţinerea activităţilor de promovare a produselor agroalimentare româneşti", prevede proiectul.


Această schemă va fi voluntară şi se va aplica cu respectarea procedurii de notificare prevăzută în Directiva (UE) 2015/1535 referitoare la procedura de furnizare de informaţii în domeniul reglementărilor tehnice şi al normelor privind serviciile societăţii informaţionale şi intră în vigoare la data aprobării de către Comisia Europeană, se mai arată în actul normativ.

De asemenea, schema se va aplica pe tot teritoriul României pentru etichetarea produselor agroalimentare care utilizează
în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi care respectă cerinţele prevăzute în lege.

"Pentru a beneficia de etichetarea voluntară în conformitate cu prezenta schemă, produsul agroalimentar trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici specifice:

a) în cazul produselor neprelucrate, producţia, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea şi mulsul în cazul vacilor, ovinelor şi caprelor să aibă loc pe teritoriul României;

* în cazul cărnii, aceasta trebuie şi să fie obţinută de la animale născute, crescute şi sacrificate pe teritoriul României;

* în cazul produselor de origine animală, altele decît carnea, acestea trebuie şi să fie obţinute de la animale crescute pe teritoriul României;


b) în cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora trebuie să aibă loc din produse neprelucrate, în conţinutul cărora este permisă utilizarea, în cantitate de până la 25% din greutatea acestora, conform reţetei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României.

Actul normativ mai prevede că autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care va înfiinţa, în acest sens, un Registru naţional al Schemei de Certficare Voluntară "De Origine România" - document în format digital cu toţi beneficiarii care au obţinut certificatul DOR.

Pentru a beneficia de această schemă, solicitanţii trebuie să transmită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un dosar care cuprinde:

a) cerere tip de certificare voluntară "De Origine România - DOR ";


b) atestat de producător;

c) lista produselor pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea;

d) numărul autorizaţiei sau înregistrării sanitar-veterinare pentru locaţia în care se produc şi/sau procesează produsele agroalimentare pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea;

e) caiet de sarcini care să conţină fotografia şi caracteristicile specifice fiecărui produs agroalimentar (ingrediente, formă, mod de ambalare, flux tehnologic);

f) declaraţie pe proprie răspundere care să ateste originea ingredientului primar;

g) declaraţie pe proprie răspundere privind arealul în care se produce şi/sau procesează fiecare produs pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea.

Beneficiarii schemei vor utiliza logo-ul "De Origine România - DOR".

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va desemna reprezentanţi pentru verificarea periodică a respectării cerinţelor schemei de către beneficiari, care vor încheia un proces-verbal în acest sens.

Începând cu anul 2024, Ministerul Agriculturii va asigura din bugetul propriu resurse financiare pentru promovarea în ţară şi în străinătate a schemei de certificare voluntară "De Origine România - DOR".

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii, va aproba prin hotărâre normele metodologice de aplicare.

Conform iniţiatorilor, "România are un patrimoniu gastronomic naţional care, din cauza lipsei unei strategii clare de brand de ţară, dar şi a unei strategii coerente în domeniul agroalimentar, nu este valorificat la adevăratul potenţial şi nu susţine corespunzător valoarea adăugată autentică, creată de producătorii români".

"Pentru a veni, deopotrivă, în sprijinul consumatorilor şi al producătorilor români, propunem introducerea unei scheme de certificare voluntară la care să aibă acces producătorii şi procesatorii români, schemă care ar garanta faptul că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească", explică parlamentarii PNL.


În opinia lor, schema este necesară pentru a-i ajuta pe consumatorii români în procesul de alegere a produselor, având în vedere că aceştia "sunt puşi în dificultate atunci când trebuie să aleagă un produs care foloseşte în procesul de fabricaţie materii prime româneşti".

"Prin intermediul oricărei scheme de calitate se îmbunătăţeşte competitivitatea fermierilor printr-o mai bună integrare în cadrul lanţului agroalimentar, creşte valoarea adăugată a produselor alimentare, creşte gradul de competitivitate al produselor româneşti, creşte numărul locurilor de muncă create în sectorul agricol şi se generează creştere economică sustenabilă", completează iniţiatorii.


Ei subliniază că introducerea unui certificat DOR prin care este atestată originea românească a materiilor prime reprezintă "un element de mândrie naţională, dar şi un instrument transparent care poate ajuta consumatorul în procesul de achiziţie".

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii