Propunerea prin care personalul sanitar ar putea fi obligat să prezinte certificatul de vaccinare la muncă, înregistrată la Senat (document)
Propunerea prin care personalul sanitar ar putea fi obligat să prezinte certificatul de vaccinare la muncă, înregistrată
16 Oct, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1656
Marime text
- Personalul din cadrul unităților publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea
Propunerea legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private a fost înregistrată la Senat, pe 14 octombrie a.c.
Proiectul prevede ca personalul din instituțiile sanitare, publice și private, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și unitățile subordonate, Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și unitățile subordonate, precum și din cadrul laboratoarelor de analize medicale, să fie obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19 la muncă.
Costurile privind activitatea de testare vor fi suportate de către salariați, cu excepția celor care fac dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare. În aceste situații, activitatea de testare ar urma să fie organizată de angajator, acesta fiind și cel care va suporta costurile. Unitățile sanitare private, inclusiv laboratoarele de analize medicale, pot stabili intern modul în care vor fi suportate costurile.
Inițiatorii proiectului sunt Carp Gheorghe - senator PNL; Cîţu Florin-Vasile - senator PNL; Cseke Attila-Zoltan - senator UDMR; Fenechiu Cătălin-Daniel - senator PNL; László Attila - senator UDMR; Turos Lóránd - senator UDMR; Bode Lucian-Nicolae - deputat PNL; Csoma Botond - deputat UDMR; Kelemen Hunor - deputat UDMR. Proiectul poate fi vizualizat în secțiunea „Documente”
„Personalul medical reprezintă una dintre categoriile profesionale cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire de COVID și implicit devine transmițător al infecției atât către pacienți, cât și către membrii de familie. Pacienții reprezintă cea mai vulnerabilă categorie în a dezvolta forme severe ale bolii, datele statistice, raportările zilnice demonstrând faptul că persoanele care prezintă afecțiuni sunt categoriile cele mai afectate, iar măsurile care trebuie avute în vedere pentru protejarea acestora trebuie să fie adoptate în regim de urgență”, se arată în motivarea inițiatorilor.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Certificatul digital al UE privind COVID-19, obligatoriu pentru personalul medical
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii