Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:33 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest Elefant vopsit în roz, plimbat prin Capitală, la doi ani de la mitingul din 10 august (galerie foto)

ro

10 Aug, 2020 19:16 1896 Marime text
  • Elefantul vopsit în roz a fost plimbat mai întâi la Palatul Cotroceni, apoi la Parchetul General, Ministerul Justiției și Ministerul de Interne.
  • În fața Ministerului de Interne, jandarmii au blocat elefantul timp de 30 de minute.
Elefantul Declic -10 august, nu uităm! a readus în atenția principalelor instituții ale statului ancheta privind violențele din 10 august 2018, care nu este finalizată nici după 2 ani. 

”Am vopsit în roz elefantul din încăpere, pe care nimeni nu îl mai vede și despre care nimeni nu mai vorbește. Așa, sperăm ca 10 august să redevină un subiect de interes atât pentru președintele Klaus Iohannis, cât și pentru procurori și guvernanți. Am fost toți pentru Justiție, acum cerem Justiție dreaptă pentru toți”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Elefantul vopsit în roz a fost plimbat mai întâi la Palatul Cotroceni, apoi la Parchetul General, Ministerul Justiției și Ministerul de Interne. În fața Ministerului de Interne, jandarmii au blocat elefantul timp de 30 de minute.

”Acțiunea de intimidare la care au recurs jandarmii astăzi în fața Ministerului de Interne demonstrează că nimic nu s-a schimbat de la protestele de acum doi ani. Jandarmii au sechestrat elefantul Declic și au vrut să ne oprească să trecem cu el prin fața Ministerului de Interne, deși eram pe un drum public. Dacă procurorii nu își fac treaba, în continuare protestatarilor pașnici li se va pune pumnul în gură”, adăugat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic.

După incident, elefantul a ajuns la Curtea de Apel București și la DIICOT, parchet care a clasat rușinos dosarul. Ulterior, el a fost dus în Piața Victoriei, locul protestelor de acum 2 ani, locul în care sute de cetățeni au fost gazați și bătuți, deși protestau pașnic.

Evenimentul vine ca urmare a petiției ””Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august”, semnată de peste 59.000 de membri Declic. Elefantul a fost achitat exclusiv din donațiile membrilor Comunității

Declic, care numără aproape 800.000 de cetățeni implicați activi.

Amintim că, pe 10 august, 100.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei din București.

Aceștia au cerut demisia Guvernului Dăncilă, nemulțumiți de modul de guvernare al social-democraților și de deciziile luate de aceștia privind legile justiției și Codurile penale, de demiterea procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi, de gafele premierului Viorica Dăncilă și de faptul că liderul PSD Liviu Dragnea se află la conducerea Camerei Deputaților în pofida faptului că a fost condamnat la închisoare. La mitingul diasporei, așa cum a fost numit în presă, au participat români din țară și din alte țări ale lumii.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că mitingul este unul politic, în contextul în care reprezentanții principalelor partide de opoziție și-au anunțat prezența la protest. Membrii partidelor aflate la guvernare au avut o atitudine ostilă față de protestatari. 

Mitingul a fost marcat de violențe între protestatari și forțele de ordine. Protestul a degenerat după ce printre protestatarii pașnici s-au infiltrat „grupuri violente și galerii ale unor echipe de fotbal”, forțele de ordine intervenind pentru a dispersa mulțimea cu ajutorul unor grenade cu gaz lacrimogen (de tip CS și OC) și al unui tun cu apă. 452 de persoane,  printre care copii și jandarmi, au avut nevoie de îngrijiri medicale;  dintre acestea 70 au fost spitalizate. În noaptea protestului, mai multe televiziuni au difuzat informația că s-a solicitat prin apel la 112 intervenția jandarmilor la Muzeul Antipa, din cauza unor presupuși protestatari care ar fi vandalizat proprietatea Muzeului. În realitate, potrivit reprezentanților Muzeului, în timpul protestului a fost avariat gardul de sârmă al instituției.

Vandalizarea de la Muzeul Antipa a fost una dintre justificările intervenției cu tunul de apă în manifestanți.


Intervenția în forță a fost aprobată printr-un ordin dat de prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, la ora 23:11, potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române. Informația a fost contrazisă de purtătorul de cuvânt al Parchetului General, Alexandru Ionescu, potrivit căruia ordinul de intervenție împotriva protestatarilor a fost întocmit de „comandantul acțiunii” la ora 20 și a fost aprobat de prefectul Bucureștiului prin contrasemnare.

Procurorii militari din cadrul PÎCCJ au spus că ordinul de intervenție nu a fost legal, precizând că cel care a coordonat intervenția a intervenit pentru falsificarea orei la care s-a semnat actul. 

Premierul consideră că adevărul despre incidentele din 10 august 2018 trebuie stabilit în justiție, adică de o instanță învestită cu acest drept, de aceea apreciază decizia de continuare a anchetei.

„Este inadmisibil că la aproape doi ani de la evenimentele violente din Piața Victoriei, românii încă nu au aflat adevărul despre responsabilii care au coordonat și dispus acțiunea de reprimare a unei manifestații care începuse pașnic. Cetățenii și justiția din România nu mai au nevoie de un alt dosar cu aceeași soartă ca cele ale Mineriadelor și Revoluției. Procurorilor și judecătorilor le revine obligația morală și legală de a afla și prezenta adevărul. Miilor de oameni care au avut de suferit în urma acelor incidente trebuie să li se facă dreptate și cetățenii au dreptul de a ști cu exactitate din ordinul cui au fost gazați și bătuți în 10 august 2018”, subliniază premierul Ludovic Orban.

Declasificarea raportului privind evenimentele din 10 august 2018 a fost una dintre prioritățile Guvernului Ludovic Orban încă de la învestire.

Ministerul Afacerilor Interne a dus la îndeplinire acest obiectiv, în condițiile în care raportul a fost menținut clasificat de reprezentanții guvernului anterior deși anchetatorii au solicitat în repetate rânduri declasificarea datelor.


Mai mult, au fost luate măsurile necesare și pentru desecretizarea convorbirilor purtate de jandarmi prin intermediul stațiilor de emisie-recepție în cele două zile: 10 şi 11 august. Reprimarea cu brutalitate a unei manifestații pașnice de către forțele de ordine nu trebuie să scape nepedepsită.


Sursă foto: declic 


Citește și:

Stelian Ion (USR) “Când vorbesc despre 10 august sunt subiectiv pentru că simt și acum arsura și usturimea gazelor lacrimogene pe față”!

Ludovic Orban salută decizia conducerii DIICOT de infirmare a clasării Dosarului 10 august

Oficial, de la DIICOT Se redeschide Dosarul „10 August“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii