Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:11 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest „Fără Haos în Legislația Fiscală, în fața sediului ANAF Constanța și în Piața Victoriei din București

ro

07 Jul, 2024 20:57 1332 Marime text
Foto: FacebookUn protest va fi organizat luni, 8 iulie de la ora 10.00 în fața sediului ANAF de pe strada IG Duca din municipiul Constanța. 

Protestul intitulat Fără Haos în Legislația Fiscală va avea loc și în București, de la ora 8.30 în Piața Victoriei. 

 Ne confruntăm cu un moment critic pentru viitorul nostru economic. Abuzurile legislative și măsurile fiscale opresive afectează fiecare antreprenor, economist, contabil și contribuabil din această țară. Este timpul să ne ridicăm împotriva acestor nedreptăți și să cerem schimbări fundamentale. Scopul nostru principal este eliminarea E-TVA și oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanțe de urgență emise noaptea“ - transmit protestatarii. 

Solicitările protestului sunt următoarele: 
1. Eliminarea e-TVA – Evaziunea fiscală nu este în raportările contabile și nici în e-urile ANAF-ului! Evaziunea fiscală este acolo unde nu e nimic, iar organele abilitate ar trebui să știe deja! 
2. Eliminarea obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura - Este un atac la viața privată a persoanelor fizice, o procesare a datelor cu caracter personal în mod nelegal și nejustificat. 
3. Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code - Nu este normal ca, după ce au fost schimbate toate casele de marcat din bani publici, să le schimbăm din nou, fără deduceri fiscale! 
4. Revenirea la Legea Prevenției – Varianta anterioară legii 296/2023. Nu putem face afaceri sub presiune constantă, fără îndrumare și avertisment. 
5. Vrem predictibilitate – Conform articolului 4 din Codul Fiscal, orice modificare să fie realizată cu cel puțin 6 luni înainte de intrarea în vigoare, în special când vorbim de modificări de taxe și obligații noi. 
6. Respectarea dialogului social și a transparenței decizionale - Proiectele pentru OUG 69 și OUG 70 au stat doar două zile în transparență decizională și au fost aprobate fără dezbatere publică, cu aviz negativ de la CES. 
7. Eliminarea declarațiilor redundante – De la 1 ianuarie 2025 toți contribuabilii sunt obligați la raportarea SAF-T, care conține toate tranzacțiile economice ale unei firme. 
8. Modificarea termenelor pentru notificări în relația cu ANAF - Contribuabilul are termene stricte, în timp ce ANAF are un termen de răspuns de 45 de zile. 
9. Compensarea concediilor medicale cu contribuțiile sociale - Nu mai putem împrumuta statul ani de zile și să plătim sănătate pentru concediile medicale! 
10.Norme clare pentru E-transport

Protestul va fi unul pașnic!

„Ne aflăm într-un moment critic pentru viitorul economic al României. Abuzurile legislative și măsurile fiscale opresive afectează fiecare antreprenor, economist, contabil și contribuabil din această țară. Fiscalitatea a devenit un labirint complex, în care trebuie să navigăm printre mii de acte normative – ordonanțe de urgență, hotărâri de guvern, circulare, decizii de ministru și legi – pentru a ne conforma obligațiilor fiscale. Modificările fiscale survin, în medie, la fiecare două zile lucrătoare. Aceasta este o povară imensă pentru contribuabili, fiind inuman să li se ceară să își adapteze permanent afacerile și să își ajusteze bugetele planificate la începutul anului din cauza costurilor suplimentare impuse de implementarea noilor măsuri de așa-zisa digitalizare.



Finalul nu poate fi decât unul previzibil: sufocarea dezvoltării și inovației. De altfel, o companie este tratată, încă de la înființare, drept un potențial evazionist. Conform datelor, peste 60 de instituții au atribuții de control asupra companiilor, fără a oferi îndrumare și consiliere adecvată. Este vital ca vocea noastră să fie auzită și să participăm activ la masa negocierilor cu Ministerul de Finanțe. Dorim un dialog constructiv și implicarea noastră directă în procesul de luare a deciziilor care ne afectează viețile și afacerile.

Acesta este contextul care ne transformă în supraviețuitori, nu în învingători. Ne chinuim zilnic să ne salvăm afacerile, să ne salvăm bugetele personale, să menținem locurile de muncă și să nu călcăm pe „becul” pe care dumneavoastră, legiuitorii, îl țineți aprins ziua și stins noaptea. Îndrăzneala de a visa la dezvoltare, pe persoană juridică sau fizică, devine imposibilă“ - transmite Patronatul Antreprenorilor Contabili în scrisoarea deschisă transmisă premierului Marcel Ciolacu, Ministrului Finanțelor - Marcel Boloș, președintelui Senatului - Nicolae Ciucă, președintelui Camerei Deputaților Alfred Simonis, precum și președintelui ANAF - Nicoleta Cîrciumaru. 


 Patronatul Antreprenorilor Contabili mai menționează în documentul citat că există suspiciunea rezonabilă că motivul ascuns din spatele actului normativ referitor la e-TVA este de a întârzia rambursările de TVA, cu toate consecințele care decurg de aici.

„Nu puteți cere mediului privat să crediteze „fără număr” bugetul public fără o reformă adevărată, de substanță, în domeniul cheltuielilor publice. Toți contribuabilii trebuie să beneficieze de prezumția de nevinovăție. Noile prevederi fiscale, introduse într-un stil incompatibil cu o guvernare transparentă, cresc birocrația și subliniază caracterul reactiv al legislației economice, bazat doar pe sancțiuni. Pe de altă parte, digitalizarea folosită abuziv ne îngreunează afacerile, nu ne eliberează. Există studii care arată că în România, 72% dintre companii consideră că cerințele de raportare digitală sunt excesive și neclare. Asta înseamnă că sistemul care ar fi trebuit să ne ajute, de fapt nici nu ne permite să ne concentrăm pe dezvoltarea business-urilor, și nici nu ne ajută să ne conformăm voluntar în materie de taxe, impozite și contribuții. Protestul nostru ”Fără haos în legislația fiscală” ce va avea loc în București, în data de 08 iulie, nu este doar despre e-TVA și e-Factura, ci despre multiplele abuzuri fiscale: Conform unui raport al Institutului Național de Statistică, doar 15% din evaziunea fiscală este legată de TVA, iar măsurile actuale nu abordează cauzele profunde ale evaziunii. Este clar că lucrurile nu mai pot continua ca în mijlocul anilor '50. Dictatura, de orice fel, fie fiscală, politică sau socială, ne va aduce, inevitabil, în punctul în care viața devine imposibil de tolerat. Dacă vrem să construim, dacă dorim să progresăm pentru că ne trebuie, nu pentru că așa ne cer alții, acum este momentul să implementăm o politică de dezvoltare adevărată. Degeaba vă lăudați cu PIB-ul „în continuă creștere” dacă surplusul nu este investit în dezvoltare. Degeaba vreți să obțineți ceva, la nesfârșit, dacă nu investiți. Perpetuum mobile nu există nici în fiscalitate, așa cum nu există nici în fizică.

Dacă dorim să avem bunăstare – indiferent dacă aceasta se raportează la buget, afaceri sau finanțe personale – atunci este corect să implementăm în fiscalitate câteva principii esențiale:
1.Predictibilitate – un principiu esențial al dezvoltării continue!
2.Legea prevenției – poate singurul aspect care induce moralitatea în fiscalitate!


3.Dialogul social – primul ingredient al bunăstării! Consultări periodice cu mediul de afaceri și specialiști – nu este un semn de slăbiciune, este un semn de civilizație!
4. Consultări periodice cu mediul de afaceri și specialiști – nu este un semn de slăbiciune, este un semn de civilizație!“ - se mai arată în documentul citat. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii