Proteste în Sănătate 200 de medici intră în grevă japoneză la Spitalul Judeţean, din 21 martie! (document)
Proteste în Sănătate: 200 de medici intră în grevă japoneză la Spitalul Judeţean, din 21 martie! (document)
17 Mar, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
5180
Marime text
O parte a sindicaliştilor din Sănătate programează proteste pentru săptămâna viitoare. Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România şi Federaţia Sindicală Hipocrat din România, care susţin că reprezintă peste 7.000 mii de angajaţi din domeniu, au decis să declanşeze grevă japoneză de luni, 21 martie, în toate unităţile sanitare în care au membri. Sindicaliştii mai cer respectarea normei şi a timpului de muncă şi de repaus, precum şi gratuitate la serviciile medicale acordate personalului angajat în sistem. Aceste revendicări au fost înaintate către Ministerul Sănătăţii şi către cel al Muncii, în speranţa că vor fi discutate în zilele următoare.
Membrii Sindicatului Camera Medicilor din Constanţa din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa vor intra şi ei în grevă japoneză începând cu data de 21 martie. Preşedintele sindicatului, dr. Delia Dumitrescu, ne-a declarat că, în prima etapă a protestului, va purta împreuna cu colegii săi, timp de cinci zile, doar banderole albastre, fără întreruperea activităţii. Decizia de începere a protestelor s-a luat în data de 26 februarie, la întâlnirea federaţiilor din sănătate, Camera Federativă a Medicilor din România şi Hipocrat. 216 medici din Spitalul Clinic Judeţean şi din alte unităţi medicale din judeţ, psihologi şi farmacişti fac parte din Camera Federativă a Medicilor din România, filiala Constanţa.
Medicii şi personalul medical solicită deblocarea Legii 284/2010 pentru ştergerea inechităţilor salariale din domeniul bugetar, plata sporurilor la salariul actual, nu la cel istoric din 2009, cum se întâmplă în prezent, şi recunoaşterea gărzilor ca timp efectiv de lucru. Medicii asigură continuitatea 24 de ore din 24, dar garda nu este considerată timp de lucru, afirmă liderul de sindicat, Delia Dumitrescu. „Sunt probleme pe care nu le mai putem tolera, aşteptând să se tot schimbe guverne care nu au ca prioritate Sănătatea“, mai afirmă sindicaliştii.
Dacă revendicările nu vor fi soluţionate, urmează pichetări la Prefectură, la Ministerul Sănătăţii, mitinguri, iar în ultima fază, întreruperea activităţii pe ore şi zile.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii