Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:36 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RADET face si desface

ro

25 Sep, 2004 00:00 1712 Marime text

Repartitoarele de caldura le dau batai de cap constantenilor care se tem ca ar putea ramane cu ochii-n soare, pacaliti de cele patru firme care au castigat dreptul de a presta astfel de servicii * Foarte multi considera ca este ilegal ca firmele care monteaza aparatele de masura pentru stabilirea consumului la calorifere sa-si faca propria lege si sa perceapa uneori tarife fabuloase pentru citirea individuala a consumului # Pe de alta parte, oricine poate sa-si monteze repartitoare de costuri la calorifere, pentru ca nici o lege nu interzice montarea acestor aparate

In legatura cu aceste aspecte si multe altele, ieri, conducerea Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice a convocat o conferinta de presa. Cu toate ca ziaristii prezenti la discutii asteptau cu mult interes sa poata intra in dialog cu directorul RADET Constanta, ing. Ilie Rachieru, sau cu directorul de productie, George Aur, acestia au fost surprinsi de prezenta directorului tehnic, ing. Petronela Grigorescu. Desi firesc ar fi fost ca in cadrul acestei conferinte de presa sa se discute absolut orice, poate si in virtutea prevederilor Legii 544 a transparentei informatiilor de interes public, directorul Grigorescu a anuntat sec faptul ca "vreau sa va transmit un mesaj al conducerii institutiei in cadrul acestei discutii oficiale". Muti de uimire, am vrut sa abordam si alte subiecte de interes general, insa nu am avut nici o sansa.

Contracte cu asociatia

In consecinta, a trebuit sa ascultam care sunt principiile de aplicare a Hotararii de Guvern nr. 933 si a Ordinului 233 al Presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice de alimentare cu energie termica. Asa ca, la finalul celor aproape 50 de minute de discutii, am inteles ca orice firma de profil poate monta astfel de aparate de masura, pana acum fara vreo restrictie. Totusi, de acum inainte, societatile in domeniu vor trebui sa respecte anumite standarde tehnice si calitative. Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala a emis patru reglementari care vizeaza facturarea individuala, montarea repartitoarelor de costuri, elaborarea a doua tipuri de contracte de furnizare a energiei termice, precum si normele tehnice de montare a repartitoarelor. Prin urmare, pentru montarea repartitoarelor de costuri la calorifer asociatia de proprietari face legea, pentru ca administratorul trebuie sa solicite mai multe oferte economice de la firme specializate, iar adunarea generala sa decida care oferta este cea mai avantajoasa.

Citire contra cost

In plus, pentru a nu lua plasa, reprezentantul legal al asociatiei trebuie sa inventarieze caloriferele din imobil si sa aiba grija, atat el, cat si beneficiarii, ca aparatele sa aiba aviz metrologic de verificare, emis de Institutul de Metrologie, precum si garantie minimum 36 de luni, acordata de firma cu care se incheie contractul, mai ales ca tot societatea in cauza, si nu administratorul de bloc, va citi consumul. Contra cost, estimat de majoritatea firmelor la circa 0,5 euro pentru fiecare calorifer, sau mai putin, daca se negociaza altfel. Repartizarea cantitatilor individuale pentru incalzirea locuintelor se face proportional cu suprafata utila inscrisa in actul de proprietate. Numai ca toti locatarii dintr-un imobil vor trebui sa monteze repartitoare de costuri, incat estimarea acestora sa fie corecta, iar in situatia in care un apartament nu are repartitor, proprietarul sa nu riste sa preia, la pausal, o parte din pierderile din retea. RADET a elaborat o lista cu patru firme agreate pentru montarea repartitoarelor de costuri. Prin urmare, asociatiile de proprietari pot penaliza societatile de termoficare daca nu ofera servicii de calitate, nerespectand indicatorii calitativi. Astfel, daca regia de termoficare livreaza apa calda sub 45 de grade sau prea fierbinte si distruge instalatiile termice, va fi buna de plata, fiind obligata sa acorde despagubiri.

Indiferenta si indolenta la RADET

Dincolo de toate aceste aspecte tehnice ale problemei discutate ieri de directorul ing. Petronela Grigorescu, am vrut sa aflam totusi motivele pentru care, la ultima sedinta a membrilor Consiliului de Administratie al RADET Constanta, liderii celor trei sindicate din cadrul acestei institutii nu au participat. La sugestia unui angajat al regiei, am abordat-o pe sefa de cabinet a directorului Ilie Rachieru, Irina Patap. Dupa ce i-am explicat chestiunile la care nu am gasit pana acum raspuns, aceasta, parca dubios de plina de amabilitate, a explicat: "Directorul este acum in teren si nu aveti cu cine vorbi". Si totusi am insistat, cerand lamuriri vizavi de momentul in care am putea totusi sa avem parte de bunavointa directorului Rachieru in a ne raspunde intrebarilor. "Trimiteti un fax si eu va transmit raspunsul intr-o ora, maxim doua". Asa am si procedat, insa sefa de cabinet nu a catadicsit sa dea nici un raspuns. Am asteptat cele doua ore si am revenit cu un telefon, dar ni s-a comunicat ca "domnisoara nu este in incinta, dar puteti reveni luni". Cu toate ca aveam foarte multe curiozitati in interesul cetatenilor, adica al celor aproximativ 350.000 de constanteni, ne-am lovit de indiferenta celor care detin monopolul distributiei energiei termice in municipiu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii