Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:00 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radioterapia a „murit“. Acuzele curg din partea parlamentarilor de Constanţa „Nu trebuie să ajungem la concesionare!“

ro

07 Apr, 2016 00:00 2545 Marime text


De la începutul săptămânii, bolnavii de cancer din judeţul Constanţa care fac radioterapie sunt nevoiţi să străbată sute de kilometri pentru a se trata. Motivul: Secţia de Radioterapie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa s-a închis.
 
Reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene au recunoscut, nu o dată, că situaţia de la Radioterapia SCJU Constanţa era cunoscută de mai bine de cinci ani, iar autorizaţia care data din anul 2004 a expirat. Mai mult, se susţine că, de atunci, Ministerul Sănătăţii ar fi fost anunţat că, la nivel judeţean, nu există fonduri pentru a interveni. Consiliul Judeţean Constanţa, care are în administrare clădirea SCJU, nu avea cum să intervină, Ministerul Sănătăţii a „omis“ să aloce fondurile necesare, iar de luni, 4 aprilie, bolnavii de cancer care fac radioterapie sunt puşi pe drumuri către alte centre din ţară pentru a se trata.
 
Continuând dialogul cu parlamentarii de Constanţa, senatorul PNL Christian Gigi Chiru a afirmat că, momentan, ne aflăm într-o situaţie fără ieşire.

„Este o situaţie care a trenat şi cred că nu este singura secţie din SCJU Constanţa unde nu s-a intervenit… mă refer la modernizarea fizică şi la dotarea cu aparatura necesară“, a declarat senatorul.

 
Spre deosebire de alţi colegi parlamentari, Chiru susţine că, pe parcursul mandatului, a dialogat de câteva ori cu managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă.

„De-a lungul celor trei ani, am avut două-trei întâlniri cu domnul Căpăţînă. Am preluat o mapă cu urgenţele din spital şi cu finanţările necesare unităţii. Am făcut demersuri, dar fără o finalizare pozitivă, având în vedere schimbările de la minister. Confirm că am discutat şi cu senatorul Moga pentru susţinerea construirii unui spital nou, regional, la Constanţa. Pe listă figurau şi dotări pentru Radioterapie… Asta, acum un an şi jumătate. Am adus la cunoştinţa Ministerului Sănătăţii, dar am primit doar amânări şi prorogări pentru o finalizare pozitivă a situaţiei“, ne-a declarat senatorul Christian Gigi Chiru.

 
În opinia parlamentarului, există o proastă comunicare a autorităţilor locale cu parlamentarii şi administraţia centrală, ceea ce a condus la o lipsă a fondurilor necesare. „Am încercat, dar m-am lovit de uşi închise. Voi continua să fac demersuri inclusiv prin cunoştinţe personale“, ne-a asigurat senatorul PNL.

„Este o ruşine ce se întâmplă!“



Pentru că, după cum ne-a declarat, „în cele două mandate de parlamentar sănătatea a fost prioritatea numărul unu“, senatorul PSD Nicolae Moga s-a arătat complet nemulţumit şi dezamăgit de situaţia existentă.

„Am tot insistat la Căpăţînă de multe ori şi l-am sprijinit cu toate investiţiile în secţiile SCJU Constanţa Ortopedie, Chirurgie etc. Inclusiv voiam o secţie de pediatrie nouă, într-o clădire nouă, şi obţinusem şi finanţare. El nu a vrut. De atunci, am fost foarte supărat pe el (n.r. referire la managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă). Dacă ai bani şi nu eşti în stare să-i cheltuieşti… Am vorbit cu actualul ministru tehnocrat şi mi-a promis că o să dea înapoi banii nefolosiţi pentru Pediatrie. De săptămâni bune discut cu Ministerul Sănătăţii şi cu cel al Dezvoltării pentru realizarea unui spital regional la Constanţa“, a afirmat senatorul Moga.

 
Referitor la situaţia din Secţia de Radioterapie, parlamentarul PSD susţine că nu a fost informat.

„Ştiam de aparat că este de mult, dar nu m-a informat că expiră autorizaţia. Este o ruşine ce se întâmplă. Cred că greşeala este a conducerii spitalului. Trebuia să se gândească din timp ce pun în loc şi ce trebuie făcut pentru bolnavi. Este o neglijenţă şi vor trage consecinţele de rigoare. Va fi un punct pentru contractul său de management, care am înţeles că expiră anul acesta. Mă interesează mai puţin consecinţele suportate de conducerea spitalului, gravă este situaţia bolnavilor. Nu trebuia să se ajungă la concesionare“, a declarat senatorul PSD Nicolae Moga.


„Până se concesionează, ce fac bolnavii?!“




Pentru deputatul UDTTMR Varol Amet, a fost o premieră să afle din presă despre problemele cu care se confruntă Secţia de Radioterapie din SCJU Constanţa.

„Nu am fost sesizat de nimeni. Mă voi interesa, voi vorbi cu colegii din Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor pentru a afla dacă se ştia ceva şi, mai ales, dacă putem interpela Ministerul Sănătăţii, astfel încât, la prima rectificare bugetară, să aloce fondurile necesare“, a declarat deputatul UDTTMR.

 
De altfel, parlamentarul s-a arătat nemulţumit de faptul că un judeţ precum Constanţa are un singur aparat de radioterapie. „Este incredibil, este insuficient pentru un judeţ precum Constanţa, unde vin pacienţi şi din alte zone să se trateze, să aibă un singur aparat. Până se va realiza concesionarea, ce fac bolnavii de cancer?... Dacă se cunoştea situaţia de mult, trebuiau luate măsuri din timp. Şi la Bucureşti a fost o situaţie de acest gen, dar acolo s-au găsit soluţii imediat. Este cazul ca şi la Constanţa să se intervină rapid, mai ales că asta este unica speranţă a bolnavilor de cancer“, a adăugat Varol Amet.
 
Deputatul UDTTMR a subliniat că parlamentarii de Constanţa au posibilitatea de a se întâlni în comisii, în plen, cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, dar dacă nu se ştia nimic...

„Vom căuta soluţii să rezolvăm această problemă. Îmi pare rău că s-a ajuns aici. Directorii din judeţ ar trebui să colaboreze cu parlamentarii de Constanţa pentru a acţiona prin pârghiile de care dispun“, a concluzionat Varol Amet.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii